Derde in Erpe-Mere, winst in Aalter en derde in Eernegem : wereldkampioen Erwin Vervecken lijkt – tegen zijn gewoonte in – al aardig op dreef zo vroeg in het seizoen. “Ik voel me echt niet zoveel beter dan vorig jaar”, relativeert de Fidearenner meteen. “Het is een beetje een samenloop van omstandigheden. In Aalter viel Nys uit en was Wellens nog geschorst. Laat ons zeggen dat de basisconditie goed is en dat ik twee keer een goede dag heb gehad. Vooral in de eerste wedstrijdhelft heb ik het nog moeilijk : dikwijls vijf, zes meter tussen moeten laten, er opnieuw naartoe rijden. Dat is voor mij het teken dat de conditie nog niet perfect is.”

Waar wil je echt goed in vorm zijn ?

Erwin Vervecken : “Meestal krijg ik rond één november een dipje. Voor een deel omdat crossen als de Koppenberg en Sint-Michielsgestel me niet liggen, maar ook omdat het mijn bioritme een beetje is. Daarna kom ik erdoor.”

Je bent wereldkampioen. Brengt dat extra druk en verplichtingen mee ?

“Vijf jaar geleden was ik ook wereldkampioen, maar nu is het dubbel zo druk geweest. Misschien is het ook wel omdat mijn vrouw hoogzwanger is dat ik het nu zo aanvoel. Een dezer dagen bevalt ze van een tweeling. (lacht) Misschien is het maar goed dat ik een overwinning beet heb, want eens de kleintjes er zijn, zal het pas echt druk worden. Ik zal wel kunnen trainen, maar mijn nachtrust zal er ongetwijfeld onder lijden.”

Wie worden dit seizoen je concurrenten ?

“Dezelfde mannen als vorig jaar : Nys, Wellens. Stybar was ook wel goed, hij heeft veel progressie gemaakt. Niels Albert daarentegen heeft voor mij niet de grote stap voorwaarts gezet die iedereen had verwacht. Maar het is natuurlijk nog vroeg : ik heb nog maar twee crossen met hem gereden.”

Nog even over de veldrit in Aalter : heb je gezien wat er met Nys gebeurd is ?

“We reden met drieën wiel aan wiel, ik zat in derde positie. Nys is vlak na een bocht ten val gekomen, dus ik heb niet precies gezien wat er gebeurd is. Omdat het dranghek volledig op de baan lag, dacht ik dat Nys uit de bocht gegaan was en het hek had meegesleurd in zijn val.”

Kan je begrijpen dat Nys de man die het hek op de weg duwde te lijf is gegaan ?

“Volledig, dat zou mij ook kunnen overkomen. Tijdens een wedstrijd, in volle inspanning, ben je sowieso al wat agressiever.”

Je manager Hans Van Kasteren wil dat de UCI de zaak verder uitspit omdat Wellens vorig jaar ook geschorst is na een karatetrap in het publiek.

“Vorig jaar was het Rabobank dat klacht had ingediend omdat Lars Boom tweede was na Wellens. Nu heb ik gewonnen en is Nys uitgevallen, dus de situatie is wel een beetje anders.”

Moeten er maatregelen getroffen worden tegen dit soort toestanden ?

“Tja, je kan moeilijk dranghekken van twee meter hoog rond het parcours bouwen met om de vijf meter een politieagent. Laat het een volkse sport zijn, het veldrijden heeft zijn populariteit voor een groot deel te danken aan het feit dat de renners aanraakbaar zijn. Ik vind wel dat de man die verantwoordelijk is voor dit incident moet opdraaien voor die kapotte fiets en de medische kosten. Als Nys wedstrijden mist door zijn blessure, zou ik ook het startgeld terugeisen. En Nys is niet goedkoop, hé.”

DOOR LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier