Eerst meende Germinal Beerschot met enkele Brazilianen de sleutel tot succes gevonden te hebben. Fout gedacht. Nu verkennen vijf Argentijnen het Kiel. ‘En dit zijn geen kleuters’, zegt scout Jean Fraiponts, die met voorzitter Jos Verhaegen naar Buenos Aires trok.

Zie je wat je nodig hebt, storm er dan als een buldog op af en laat niet los tot het van jou is. Dat principe haalt Jean Fraiponts aan als hij toegeeft dat de weekendtrip naar Buenos Aires die hij samen met Jos Verhaegen maakte, halsoverkop tot stand gekomen is. De ex-manager van Germinal Ekeren, eerder dit jaar door de preses van stal gehaald om scoutingwerk voor de Ratten op te knappen, kreeg plots telefoon van Verhaegen. Via een Argentijnse zakenman in Antwerpen, een kennis van iemand binnen de club, had die een dvd in handen gekregen met daarop een wedstrijd tussen twee tweedeklassers uit Buenos Aires. “Hij vertelde me dat hij niet kon geloven wat hij had gezien”, verhaalt Fraiponts. “Over een van de jongens zei hij : ‘Of ik nu naar Boussoufa kijk of naar die kerel, dat is net hetzelfde.’ Hij vroeg of ik kon meegaan naar ginder. ’s Ande- rendaags zijn we vertrokken, samen met de zakenman ( wiens naam Germinal Beerschot niet wil vrijgeven, nvdr).”

‘Europa ? Wauw !’

“Ongeveer drie uur na onze aankomst in Argentinië werden we verwelkomd op een training van Club Atlético Chacarita Juniors, een van de ploegen op de dvd”, vervolgt Fraiponts. “De zakenman heeft connecties bij dat team en hij had de mensen daar op de hoogte gesteld van onze komst.

“’s Avonds woonden we een wedstrijd tussen twee eersteklassers bij. Ik ga niet zeggen dat onze ogen uit ons hoofd vielen, maar toch … De twintig veldspelers zouden zo bij ons meekunnen. Er was trouwens, zo vernamen we achteraf, ook een Belgische makelaar aanwezig tijdens die match. Het wordt daar dus gevolgd.

“De volgende avond zaten we in de tribune tijdens een wedstrijd van Chacarita. Daarbij zei je niet : die kunnen we allemaal gebruiken. Maar de twee die de voorzitter al gecharmeerd hadden op de dvd ( Victor Figueroa en Gustavo Colman, nvdr) bevestigden.

“Wij denken dat dit heel wat anders is dan de Afrikanen en Brazilianen, die vooral het technische aspect hoog in het vaandel dragen. Deze jongens combineren techniek met fysiek. Dit zijn geen kleuters, ze jammeren niet als ze tegen de vlakte gaan. Het is opstaan en verder knokken. Struggle for life, met die mentaliteit zijn ze opgebracht.

“De besprekingen nadien volgden vanzelf. De spelers zelf overtuigen, dat is geen probleem hé. ‘Europa ? Wauw !’ klinkt het bij hen.” En de clubs ? “Als iemand een dergelijke dvd maakt en aan onze zakenman bezorgt, wijst dat er toch op dat het bestuur spelers wil wegdoen. Veel clubs in Buenos Aires kampen waarschijnlijk met geldproblemen, ze dienen grote stadions te onderhouden. Van in het ene zie je de contouren van het andere. Ze moeten groots te werk gaan, de stadions gelden als statussymbolen. Ga je niet mee in die spiraal, dan ben je er peanuts.

Gevaar

“Via de zakenman die ons vergezelde, konden we de volgende dag ook contacten leggen bij Independiente, voor een andere speler ( Hernán Losada, nvdr). We werden door het bestuur van die club uitgenodigd om over een overgang te praten. Die jongen konden we niet zien spelen, hij was geblesseerd. Maar er is wel een dvd getoond. Bij de vraag waarom hij was uitgeleend aan een Chileense ploeg, luidde het antwoord dat het niet klikte met de trainer van Independiente. Ze redeneerden er dat het beter was om hem te plaatsen bij een club die hem kon gebruiken. Eerst was dat Universidad de Chile, nu zijn wij dat. Prima toch ?

“De makelaar van HernánLosada is dan ook met Daniel Quinteros afgekomen. Hij zei tegen Verhaegen : ‘Kijk eens, die man is vrij. Contract ten einde.’ Dat is al direct aantrekkelijk hé.” In eigen land boden spelermakelaars GuidoMallants en GuyVandersmissen achteraf aan de hand van dvd’s nummer vijf aan Verhaegen aan, Patricio González.

“We zijn bij het binnenhalen van de vijf Argentijnen niet over één nacht ijs gegaan”, zegt ondervoorzitter Herman Kesters. “Ook ik en de trainer hebben de dvd’s van al die jongens bekeken, tien à twintig keer. Na de reis van de voorzitter en Fraiponts naar Buenos Aires zijn mensen van daar naar hier gekomen om alles te regelen.”

Is het wel verstandig om op deze manier, bij momenten enkel afgaan op dvd’s, te werk te gaan ? Fraiponts zucht. “Het ideale is natuurlijk als je er constant bij bent”, zegt hij. “Maar een speler door en door scouten, daarvoor vinden enkel de rijke, heel goed gestructureerde clubs tijd en mensen. En dan zitten ze er soms nog naast. Gevaar schuilt er altijd. Voetbaltransfers zijn de meest risicovolle investeringen in mensen die je kan doen.”

Factor geluk

Aan iedereen die het horen wil, verkondigt Verhaegen dat Germinal Beerschot al een halfjaar met de Argentijnse piste bezig was. Maar spelersmakelaar PaulCourant, de man die Anderlecht wegwijs maakt in Zuid-Amerika, volgt het daar naar eigen zeggen al vijftien jaar. “Ik neem dat met een korreltje zout”, aldus Fraiponts. “Geef me eens het lijstje van spelers die in die tijdspanne via dat kanaal hier terechtgekomen zijn. Ik ken ze niet.

“Bovendien kan persoon a zich al vijftien jaar met iets bezighouden en kan persoon b, een nieuweling, plots met een schot in de roos afkomen. Het hele voetbal draait om geld, doorzicht, management én geluk. Onderschat die laatste factor maar niet.” Moet je daar ook op rekenen als je afweegt of de mensen met wie je tijdens een dergelijke trip naar Argentinië in contact komt, betrouwbaar zijn ? “Je hebt geen enkele garantie, maar zij evenmin. Als je met bestuursmensen praat, ga je er wederzijds van uit dat de tegenpartij integer is. Je mag je altijd zo geen vragen stellen.”

Het vereiste potentieel

Marc Brys toont zich tevreden met zijn lading Argentijnen : “Alle vijf beschikken ze over het vereiste potentieel om in de eerste klasse mee te kunnen.” De coach licht de aanwinsten door.

Patricio González

Patricio González (27) ruilt de Argentijnse eersteklasser Arsenal de Sarandí voor Germinal Beerschot. “Hij is een centrale middenvelder”, aldus Brys. “González is rechtsvoetig, maar beschikt ook over een behoorlijke linker. Hij moet het vooral hebben van zijn kantelballen, kan het spel heel snel verleggen door een diagonale pass te geven, is in staat te fungeren als spilfiguur bij de balcirculatie. Bestempel hem gerust als een scharnierpunt, een slimme speler die vista koppelt aan een goede traptechniek.

“Ik vermoed dat we ook wat goals van hem zullen mogen verwachten. Onlangs speelden we een wedstrijdje korfbal. González maakte vier van de vijf doelpunten. Oké, dat is een totaal andere sport. Maar het zegt wel iets over de kwaliteiten die in die jongen schuilen.

“González kan heel goed vooruit verdedigen. In duels staat hij zijn mannetje. Hij is niet het type speler dat de dribbel gaat opzoeken, maar zijn basistechniek blijkt, net als bij de vier anderen, meer dan behoorlijk.”

Hernán Losada

Hernán Losada is een 24-jarige middenvelder die het afgelopen seizoen door Independiente werd uitgeleend. “Een flyertype”, zegt Brys. “Hij kan centraal of over rechts komen en is iemand die zijn tegenstander opzoekt. Daarbij tracht hij steeds een reactie uit te lokken waarop hij kan reageren. Losada zoekt vaak de individuele actie en probeert dikwijls een één-twee op te zetten met een ploegmaat.

“Wat me opvalt, is dat hij goed in de gaten houdt wat zijn medespelers doen. Met een subtiele bal brengt hij plots iemand vrij voor doel. Een balvaste speler die het ook simpel kan houden en constant op zoek is naar die ene beslissende pass. Losada is een aangever, geen afwerker. Hij zal zijn doelpuntjes wel meepikken, maar ik denk niet dat hij zal eindigen met vijftien goals achter zijn naam. Hij beschikt over heel veel loopvermogen en is snel.

“Bij de balrecuperatie zullen we niet echt op hem moeten rekenen, hij is ook niet kopbalsterk. Voor dat werk blijkt hij te tenger, te fijn, te klein.”

Daniel Quinteros

Daniel Quinteros is een 29-jarige centraal verdedigende middenvelder die overkomt van Lanús, de vicekampioen in de Argentijnse eerste klasse. “Van de vijf heeft hij de meeste ervaring”, klinkt het bij de coach van de Ratten. “Dat merk je ook. Constant is hij corrigerend bezig en nu al blijkt hij verbaal aanwezig tijdens de trainingen, wat toch wel frappant is. Van hem verwacht ik leiding en ordening, hij moet de aanjager zijn en voor balrecuperatie zorgen. Bij dat laatste toont hij zich heel agressief. Dat houdt altijd een zeker risico in. Tijdens wedstrijden zal het van het moment van zijn intercepties afhangen of hij veel kaarten slikt. Hij is nijdig naar de bal toe en zal altijd het duel aangaan.

“Quinteros is puur defensief ingesteld, maar kan bij de opbouw wel een ondersteunende rol vervullen. Hij is een weerslagtype. Daarmee bedoel ik dat hij zichzelf pijn kan doen. Quinteros is ook een echte winnaar en zal heel ver gaan om zijn doel te bereiken. De testen wijzen wel uit dat zijn uithoudingsvermogen beter kan en moet.”

Gustavo Colman

De 21-jarige Gustavo Colman bestempelt Brys als een opkomende middenvelder. “We zijn nog een beetje aan het zoeken naar zijn ideale positie, dat wordt vermoedelijk een centrale plaats of een op de rechterflank.

“Colman kan prima infiltreren, zowel met als zonder de bal. Hij ziet het spel ook verbazingwekkend goed, weet wanneer hij mag en kan komen. Colman is tweevoetig en kan met zijn rechtervoet prachtig strakke ballen trappen, beheerst de kunst om heel scherp in te spelen.

“Zijn traptechniek laat vermoeden dat hij ook een afwerker is. Hij zal de bal niet in de goal gaan leggen na vijf voetballers gedribbeld te hebben, maar beschikt wel over de potentie om een mannetje uit te schakelen. Als hij opkomt met de bal aan de voet … Dat kan wel wat worden.

“Colman is de meest polyvalente van de vijf, iemand die in sterke mate zal betrokken zijn bij de opbouw, maar evengoed veel werk kan opknappen bij de balrecuperatie. Bovendien behoudt hij nog een ruime progressiemarge.”

Victor Figueroa

Victor Figueroa is 22 jaar. “Een middenvelder, rechtsvoetig, die meestal vanop de linkerkant vertrekt”, vertelt Brys. “Hij zoekt telkens het duel op, maar in vergelijking met Losada doet Figueroa dat veel meer op snelheid. Heel onberekenbaar vind ik hem. Hij zal zijn tegenspeler altijd net iets voor zijn als die denkt dat het moment gekomen is om te anticiperen. Figueroa moet het meer hebben van de mogelijkheden in balbezit dan die bij balverlies. Bij dat laatste blijven zijn inspanningen beperkt tot positioneel werk. In zijn spel vind ik hem nog iets te weinig dominant.”

Fraiponts zag Colman en Figueroa aan het werk in Argentinië. “Colman kan hier een carrière uitbouwen zoals Yves Vanderhaeghe dat deed”, zegt hij. “Hun stijlen zijn vergelijkbaar.

“En Figueroa is een slangentype, voelt zich heel goed op de flank. Hij was de speler die een indruk maakte à la Boussoufa. Ik zie Mbark in de eerste plaats als een aanbrenger. Figueroa is meer dan dat, ook een afwerker. Met hem en met Losada kunnen we verrassend voor de dag komen. De voorzitter mag ambities koesteren.”

KRISTOF DE RYCK