Uitverkochte kranten en nationale vlaggen.

Het eerste grote incident.

De ene zijn dood…

Een rare speling van het lot.

Een Tsjechische halfgod in Borneo.

Zelfs het troetelkind moet het ontgelden.

Koning, prins en prinses voetbal.

MAANDAG

Als we ’s morgens in alle vroegte landen in de Portugese hoofdstad lijkt het wel of Portugal net de wereldtitel heeft veroverd. Op de luchthaven heerst een nooit geziene uitgelaten sfeer en dat heeft uiteraard alles te maken met het feit dat het gastland zich de avond voordien van een plaats in de kwartfinales heeft verzekerd door met 1-0 te winnen van Spanje. Vooraleer naar ons dertig kilometer verder gelegen hotel in Vila Franca te gaan, proberen we de hand te leggen op één van de Portugese sportkranten, maar zowel A Bola, als O Jogo blijken al uitverkocht, en ook van Record is het aantal beschikbare exemplaren al drastisch geslonken. En dat is toch wel veelbetekenend als men weet dat de drie een oplage hebben van 250.000 elk. Op alle wagens en aan alle vensters zien we niets anders dan het nationale rood en groen, met als enige indringer af en toe een Braziliaanse vlag, wellicht een verwijzing naar de mateloos populaire tot Portugees genaturaliseerde Braziliaanse spelverdeler Deco.

DINSDAG

De avond voordien verbroederden de in rood en wit gehulde Engelse en Kroatische supporters nog op een vrij sympathieke manier met elkaar rond het stadion, maar bij het ochtendgloren komt het droevige bericht dat de Britse fan Stephen Smith overleden is aan de gevolgen van een messteek die hem aan het Rossioplein, in het hartje van Lissabon, werd toegediend door een Oekraïner. Het gaat om het eerste grote incident van het toernooi dat nu toe bij de fans vrij vredig verliep. De Britse onderdanen zijn immers formeel : de herriezaaiers die het weekend voordien keet schopten in Albufeira in de Algarve, waren zeker geen Engelse supporters. Wat zouden ze immers in het diepe zuiden te zoeken hebben terwijl het team van Sven-Göran Eriksson zijn eerste twee wedstrijden speelde in Lissabon en zijn derde in Coimbra. Tenzij ze natuurlijk volledig de weg kwijt waren, zoals kapitein David Beckham bij het nemen van de strafschoppen.

WOENSDAG

Pierluigi Collina, o melhor arbitro de futebol do mundo“, F utebol, o mais belo jogo do mundo“, “Uma bola sem fronteiras”, “A mesa com a nossa seleccao”, “Scolari, a alma do penta”. Aan de etalages van de boekenwinkels te zien, lijkt het wel of er tegenwoordig enkel nog boeken over de bekendste balsport worden geschreven. Van alle titels is er wel één die minstens toch even doet glimlachen. Het gaat om : “Pauleta, o ciclone dos Açores”, vrij vertaald : “Pauleta, de cycloon van de Azoren”. Tijdens de eerste drie wedstrijden kon de spits echter allerminst overtuigen en leek hij meer op een zombie dan op een cycloon. De speler van PSG miste scherpte en sleepte zich over het veld voort. Hoewel hij in de openingswedstrijd tegen Griekenland negentig minuten mocht blijven staan, loste hij slechts één schot in de richting van het doel. Tegen Rusland mocht hij een uur meedoen zonder zich in positieve zin te kunnen doen opmerken en tegen Spanje was hij zo onzichtbaar dat hij aan de rust al in de kleedkamer moest blijven. Klap op de vuurpijl was wel dat zijn vervanger Nuno Gomes zich met de winning goal tegen aartsvijand Spanje voorgoed onsterfelijk maakte. De ene zijn dood is dus wel degelijk de ander zijn brood.

DONDERDAG

De gekte voorbij. We hebben meer dan drie uur nodig om vanuit het Estádio Da Luz naar ons hotel in het noordelijke deel van de hoofdstad te komen. Na de heroïsche zege van Portugal tegen Engeland zijn de supporters immers met duizenden op straat gekomen, zodat de hele lokale ring compleet vast zit. Iedereen is enorm uitgelaten en blij met de prestatie van Portugal en meer bepaald met de heldendaden van Ricardo. Voor de bondscoach was de kwalificatie voor de halve finale in ieder geval een enorme revanche nadat hij na de verloren openingsmatch tegen Griekenland door iedereen aan de schandpaal was genageld. Temeer omdat die nederlaag gebeurde in het stadion van Porto, waar iedereen zweert bij de niet geselecteerde doelman Vitor Baía, nochtans nog maar pas winnaar van de Champions League met Porto. Dat uitgerekend Ricardo, de doelman van Sporting Lissabon, op het veld van aartsvijand Benfica de held werd van de strafschoppentragedie tegen Engeland, is dus wel een heel rare speling van het lot. Een mens mag er dan ook niet aan denken wat er met Ricardo gebeurd zou zijn, als hij de beslissende strafschop had gemist. Hij had immers zonder verpinken aan niemand minder dan de immens populaire Nuno Gomes gezegd dat hij wel even de klus zou klaren… Van koelbloedigheid gesproken.

VRIJDAG

Na de ochtendtraining opent Tsjechië gedurende een uur de deuren van zijn oefencomplex in Sintra, bij het kleine clubje Sport Uniao. De goede resultaten van het team van Jan Koller hebben voor een massale toevloed van Tsjechische supporters gezorgd. De wedstrijd tegen Letland woonden ze met 6000 bij, maar tegen Duitsland waren ze al met 10.000. De fans die de opendeurdag bezochten, hadden er vanuit Praag net een reisje van 36 uur op zitten… Maar ze werden dan ook beloond met een vriendelijke ontvangst. De meeste aandacht ging uiteraard uit naar aanvoerder Pavel Nedved, winnaar van de Gouden Bal 2003. De middenvelder van Juventus krijgt niet alleen aandacht van de supporters en de pers uit zijn vaderland, hij mag zich sinds de start van het toernooi ook verheugen in een enorme belangstelling van de twintig aanwezige Indonesische journalisten. In tegenstelling tot de rest van Azië, waar David Beckham een echte halfgod is, is het in Java, Borneo en Bali de blonde Tsjechische artiest die alle harten sneller doet slaan. De journalisten weten eigenlijk niet zo goed waarom, maar ze stellen het gewoon vast..

ZATERDAG

“Onaanvaardbaar” luidde vertaald de kop in L’Equipe, “Lamentabel” die in France-Soir. De Franse commentaren liegen er niet om na de roemloze uitschakeling van hun land tegen een zeer moedige maar veel minder talentvolle Griekse ploeg. Zelfs het absolute troetelkind Zizou, dat enkele dagen voordien nog zowat heilig was verklaard om zijn twee goals in de slotminuten tegen Engeland, moest het nu ontgelden. Ondertussen wordt met veel belangstelling uitgekeken naar wie bondscoach Jacques Santini zal opvolgen. Voor Euro 2004 had die al aangekondigd straks aan de slag te zullen gaan bij Tottenham. Hoe hij zich daar, zonder één woord Engels te spreken, uit de slag zal trekken, is overigens een raadsel… Voor zijn opvolging lijkt vooral Jean Tigana in aanmerking te komen, temeer omdat die op de steun zou kunnen rekenen van monument Michel Platini, die overigens een grote steen in de kikkerpoel gooide door te verklaren dat Frankrijk in Portugal niet beter had gespeeld dan twee jaar geleden in Japan en enkel kon doorstoten naar de tweede ronde omdat het meer geluk had. In de kwartfinale tegen de Grieken lijken zijn woorden alvast bevestigd.

ZONDAG

Het voetbal laat niemand meer onverschillig, zelfs de koninklijke families niet. Nadat de Spaanse koning Juan Carlos een opgemerkte toeschouwer was bij de Iberische broedermoord, zit de Deense prinses Alexandra in de tribunes bij de laatste kwartfinale tussen Denemarken en Tsjechië. Voordien had haar broer, prins Joachim, de Deense spelers al gefeliciteerd met hun kwalificatie voor de kwartfinales na het behaalde gelijkspel tegen Zweden.

Bruno Govers

Met medewerking van Carlsberg, Canon en Hyundai.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier