Standard als enige van de drie Belgische clubs naar de achtste finales. Anderlecht en Club Brugge uitgeschakeld, België ontnuchterd. Iedereen dacht (of hoopte) dat we met de Nederlanders niet veel problemen zouden hebben en dat Standard en Club zouden strijden voor een plaatsje in de kwartfinales.

Niets van. Anderlecht speelde een dramatische partij in Alkmaar en mocht tevreden zijn met 1-0. Standard en Club Brugge deden het wel goed, maar wonnen niet. Alle drie de ploegen begonnen met veel hoop en zelfvertrouwen aan de terugwedstrijd …

Club Brugge ging kansloos onderuit tegen de Duitsers. Het had wel een aantal kansen op de 1-0 maar toen Diouf de 0-1 scoorde, kon Club nooit meer een vuist maken.

Standard plaatste zich wel. Zonder vloeiend voetbal maar wel volwassen en met een goede organisatie. Eén op twee, als Anderlecht zich plaatste geen slecht resultaat voor het Belgische voetbal.

Paars-wit begon furieus en had binnen de vijf minuten al drie keer kunnen scoren – maar deed dat niet. AZ hield stand en scoorde uiteindelijk zelf via Maarten Martens, al was er wel wat geluk gemoeid met zijn goal. Of was het kunnen? Want Barry Hulshoff vertelde toch dat ongeluk – en dus bij uitbreiding geluk – niet bestond … Heeft Anderlecht in AZ dan geen geluk gehad? Had AZ dan genade? Of was de verdediging van Anderlecht toch goed in Alkmaar? Ik dacht van niet. Dus bestaat geluk wel, meneer Hulshoff.

En dus had Anderlecht pech bij dat doelpunt. Anderlecht had bij de afwerking ook geen geluk. De trap van Suárez gaat er tegen Genk wel lekker in en tegen AZ niet. Mbokani trapt die drie kansen in de competitie er met de ogen dicht in maar die donderdag lukte het niet. Een slechte dag? Misschien toch pech en een goede keeper?

Maar ondanks deze pech – en we moeten ook toegeven dat AZ de kwalificatie verdiende – zit er maar één Belgische ploeg meer in de Europa League. Ook zijn we er op het EK niet bij. Zijn we echt zo slecht op Europees niveau? Ik denk dat we op de goede weg zijn, maar die weg is nog lang, met vele afritten … Laten we nu maar allemaal supporteren voor Standard, dat met Hannover een zeer moeilijke klant heeft – vraag maar aan Club Brugge.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Stijn Debie, Mol

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier