Jean-François de Sart heeft het als technisch directeur over de ambities van Standard en benadrukt de kwaliteiten van trainer Ron Jans nog eens. De vraag blijft evenwel of de kern voldoende kwaliteit herbergt om die ambities ook waar te maken.

De meteorologische herfst mag dan al wel begonnen zijn, op Sart Tilman zijn er nog geen vallende bladeren te zien. De zon schijnt zelfs wanneer Jean-François de Sart ons tegemoet wandelt in de Académie Louis-Dreyfus. De tafel waaraan we gaan zitten, ligt vol kranten en daarin is te lezen dat twee voormalige Standardspelers voor ettelijke miljoenen getransfereerd werden. Christian Benteke trok voor tien miljoen euro naar Aston Villa en Axel Witsel verraste met een transfer naar Zenit Sint-Petersburg voor veertig miljoen euro. Het zal de technisch directeur waarschijnlijk plezieren dat de Standardproducten hun talent weten te verzilveren, maar wat vindt hij van het seizoensbegin van de Rouches?

Op welk vlak heeft dit Standard vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig seizoen?

Jean-François de Sart: “We hadden in eerste instantie een langere voorbereidingsperiode en er stonden tegen Club Brugge slechts twee nieuwkomers ( Kawashima en Bulot, nvdr) aan de aftrap. De rest van de basisspelers traint nu al meer dan een jaar samen. Vorig seizoen hadden we met een gebrek aan aanvalskracht te kampen, terwijl we op dit moment de op één na beste aanval van de Jupiler Pro League hebben. Dat is een mooi voorbeeld van de aanpak van onze nieuwe coach Ron Jans. We willen het spel nu in handen nemen. We moeten er natuurlijk wel op letten dat we in die ijver om de bal in onze rangen te houden geen positionele fouten gaan maken. Dat was namelijk wat ons tegen Club Brugge overkwam. De laatste pass kwam er niet uit en dat bleek dodelijk tegen een team dat ons op hun eigen zestien stond op te wachten.”

Voor de eerste grote test zijn jullie dus niet geslaagd.

“De eerste grote test… dat zegt niets. Dit was gewoon de zesde wedstrijd van het seizoen. Het enige waar ik het nog steeds moeilijk mee heb, is dat derde tegendoelpunt. We gooiden de boel helemaal open en boden Mémé Tchité zijn doelpunt op een presenteerblaadje aan.”

Ontbreekt het jullie niet aan een verlengstuk van de trainer op het middenveld?

“Elke speler moet de richtlijnen opvolgen, meedenken in functie van het team en de juiste keuzes maken. Op verplaatsing vrees ik de counter altijd, die heeft ons immers al een paar punten gekost. Maar ik hoed me voor hen die al te snel oordelen. In het begin van het seizoen beschikte Standard volgens de kenners over een slechte aanval en een goede defensie, terwijl nu het omgekeerde waar blijkt te zijn. We pakken immers te veel domme tegendoelpunten. Een goal binnenkrijgen op een stilstaande fase heeft niets met talent of spelsysteem te maken. Dat is een kwestie van organisatie en positiespel. Ik weet dat het probleem aangepakt zal worden en in afwachting van de oplossing staan we toch maar mooi vierde.”

Geen conflict Jans-Batshuayi

In Brugge had Ezekiel het moeilijk tegen de stevige Clubverdedigers.

“Dat klopt, maar hij werd ook slecht aangespeeld. Ik heb in die wedstrijd, ondanks de nederlaag, heel wat lichtpunten gezien. Er was de goede invalbeurt en het doelpunt van Dudu Biton, maar ook de prestatie van Michy Batshuayi kon me wel bekoren. Michy is misschien wel onze meest getalenteerde speler. Hij speelt het liefst als nummer 9, maar kan ook op de flanken uit de voeten en komt geregeld in de bal. Van een conflict met Jans is nooit sprake geweest. Michy is gewoon een 18-jarige die met de verschillende facetten van het profvoetballersbestaan moet leren om te gaan.”

Heb je geen spijt van de gemiste kans om Jérémy Perbet binnen te halen, terwijl Marvin Ogunjimi al te kennen gaf dat hij wil vertrekken?

“Neen. Die dossiers zijn ook compleet verschillend. Er was een akkoord met Perbet, maar Bergen wilde plots te veel geld. Zo simpel is het.”

Bergen vroeg 1,8 miljoen euro?

“Ik ken het juiste bedrag niet, maar ik denk dat het ergens in die orde van grootte was. Ogunjimi is een ander geval. Toen we hem huurden van Real Mallorca was dat met de bedoeling om de optie tot aankoop uiteindelijk te lichten. En ondanks het feit dat Marvin de verwachtingen nog niet heeft kunnen inlossen – mede door de problemen met zijn schildklier – is dat nog steeds de bedoeling. We verwachtten weliswaar meer, maar we blijven in hem geloven. Toen we via zijn manager op de hoogte werden gebracht van het bod van Celtic Glasgow, heeft Ron Jans groen licht voor een transfer gegeven.”

Verrassend…

“Helemaal niet. De coach vond dat hij met Ezekiel, Biton en Batshuayi over voldoende aanvallende opties beschikt. Marvin stond al langer op het verlanglijstje van Celtictrainer Neil Lennon. Intussen wist Celtic zich evenwel te kwalificeren voor de poulefase van de Champions League en ging Marvins transfer niet door. Nog voor hij medische tests kon afleggen, had Celtic de Nigeriaan Efe Ambrose en de Venezolaan Miku al aangetrokken.”

Wat er ook van zij, Marvin loopt nog steeds in Luik rond…

“Hij traint alweer met de groep en toen ik met hem sprak, leek hij helemaal niet teleurgesteld. Hij is vooral vastberaden om zijn oude niveau terug te vinden.”

Het vertrek van Geoffrey Mujangi Bia verliep niet zonder slag of stoot. Hij nam zelfs het woord ‘verraad’ in de mond.

“Dat is zijn versie van de feiten. Op een bepaald moment werd duidelijk dat Mujangi Bia na Bulot en Buzaglo de derde keuze van Jans voor de rechterflank was. Het sprak voor zich dat hij dan ook niet veel speelminuten zou verzamelen. Dat is wat mij betreft een duidelijke sportieve keuze die helemaal niets met verraad te maken heeft. We dachten dan ook aan een uitleenbeurt met optie tot verkoop. Mujangi Bia vond in Watford een club waar hij heel wat meer speelminuten zou krijgen dan bij Standard. Hij heeft tijd en kansen genoeg gekregen bij ons, maar hij heeft ze niet gegrepen. Bulot deed dat wel en verraste ons met zijn snelheid en techniek. Iedereen vertrok nochtans op gelijke voet, maar uiteindelijk moet je het wel waarmaken op het veld.”

Nacho en Astrit

Is Astrit Ajdarevic tot nu toe geen teleurstelling gebleken?

“Wat mij betreft zeker niet, want ik geloof in Ajdarevic. Net zoals de nieuwkomers van vorig seizoen heeft ook Astrit even tijd nodig om zich aan te passen aan het viriele Belgische voetbal, waar er erg snel omgeschakeld wordt. Je mag niet vergeten dat Astrit vlak na de laatste wedstrijd in de Zweedse competitie naar België is gekomen om zonder ook maar één dag vakantie bij ons aan te sluiten. Het zou dus best kunnen dat hij een tikje vermoeid is. Nacho González is daarentegen goed uitgerust en heeft, na een seizoen vol blessures, zijn plaats te pakken. Zijn talent stond altijd buiten kijf, maar in januari was er toch even twijfel of hij wel weer op niveau zou komen na zijn meniscusoperatie. Nacho trainde evenwel als een beest, speelde een zeer sterke play-off 1 en beleefde een zeer goede voorbereiding. En hij straalt dan ook. Nacho is een van de mooiste voetballers uit de Belgische eerste klasse. Ik maak me sterk dat ook Astrit diezelfde evolutie zal doormaken want ook hij zit boordevol talent. Momenteel is de driehoek VainqueurBuyens-González, maar dat kan binnen twee weken alweer een andere driehoek zijn, met Ajdarevic erin.”

Er was even sprake van dat Pocognoli zou vertrekken.

“Ik heb ook zoiets horen waaien, maar er is nooit een concreet bod binnengekomen. Poco is in ieder geval erg tevreden bij Standard. Dat geldt trouwens ook voor Kanu. Hij voelt zich goed in zijn vel en doet er alles aan om weer op competitieniveau te raken.”

Zijn de vele jonge buitenlandse nieuwkomers niet in strijd met jouw voornemen om vooral op de eigen opleiding in te zetten?

“Neen, je moet slim zijn en goede buitenlanders kopen zonder de eigen jeugd te passeren. Standard heeft met Batshuayi, Moris, Arslanagic, Mpoku, Cissé en anderen al aardig wat jongeren in de A-kern gebracht. Axel Bonemme (STVV) en Dolly Menga (Lierse) hebben we dan weer uitgeleend zodat ze wat speelminuten bij elkaar kunnen voetballen. De eigen jeugd is meer dan ooit onze prioriteit. Dat we jongeren zoals Guillermo Méndez ( de Uruguayaan was einde contract bij Nacional Montevideo en geldt als een van de grootste talenten van zijn land, nvdr), Luiz Phelyppe Luciano Silva ( Braziliaan, Deportivo Brasil, nvdr), Ivan Bulos ( Peruaan, uitgeleend aan STVV, nvdr) en Ezekiel Fryers ( Brit van Manchester United, nvdr) aantrekken, is dan ook met het oog op de toekomst.”

Reza zette zijn handtekening onder een contract voor drieënhalf jaar. Waarom komt hij pas in januari voor Standard spelen?

“We beschikken voorlopig over voldoende aanvallers. Vorig seizoen kwamen we in januari in de problemen omdat onze spelersgroep fiks werd uitgedund door blessures en vermoeidheid. Met Reza wapenen we ons daar nu al tegen en staan we sterk om play-off 1 te halen en vervolgens een Europees ticket in de wacht te slepen.”

Dat is het doel?

“Uiteraard. Sinds 15 juli hebben we Ron Jans een goed uitgekiende spelersgroep ter beschikking gesteld en die kern ziet er nog steeds hetzelfde uit. Met die jongens moeten we voor een Europees ticket gaan.”

Ezekiel heeft wel wat meer gedaan dan zomaar gedepanneerd in de spits, vind je ook niet?

“Hij heeft zonder meer zijn kans gegrepen en al het goede wat we vermoedden bevestigd. Hij is leergierig, werkt hard en zal progressie blijven maken zolang hij dezelfde mentaliteit en motivatie aan de dag blijft leggen. Maar we mogen niet vergeten dat hij nog steeds maar achttien is en dat hij – zelfs ondanks zijn fenomenale snelheid en uitzonderlijke talent – niet elke wedstrijd zal kunnen schitteren. Dat kan zelfs Dieumerci Mbokani bij Anderlecht niet. Gelukkig kruipt Biton stilaan uit het dal. Het was even moeilijk voor hem nadat hij de laatste zes maanden van het seizoen 2011/12 in Polen niet heeft gespeeld. Hij heeft die achterstand moeten wegwerken, want we kunnen klagen en zagen zo veel we willen over het niveau van het Belgische voetbal, maar een speler die niet topfit is, kan niet mee in de Jupiler Pro League. Het niveau van de spelersgroep gaat er zienderogen op vooruit en er is vooral meer stabiliteit dan vorig seizoen. Toen werden er te veel gekkigheden uitgehaald.”

Geen beslissende speler

Dat is een interessante opmerking…

“Vorig seizoen hadden we spelers zoals Tchité, die een heel jaar over een transfer heeft lopen te zeuren. Dat begon in de voorbereiding, werd alleen maar erger tijdens de wintermercato en mondde uit in een transfer naar Club in de zomer.”

Is die betere sfeer de verdienste van Ron Jans?

“Zeker weten. Met zijn dynamische 4-3-3 levert hij sterk werk af. Hij was, net zoals ik overigens, niet tevreden met de prestatie tegen Zulte Waregem en paste de spelstijl vervolgens aan de Belgische realiteit aan. We worden wedstrijd na wedstrijd beter en er wordt in een schitterende sfeer gewerkt.”

Wat hebben Anderlecht en Club Brugge dat Standard (nog) niet heeft?

“Het spreekt voor zich dat Anderlecht en Club de grootste titelkandidaten zijn. Wij missen een beslissende speler. Anderlecht heeft Dieu en Jova, terwijl Club Brugge op Vázquez en Refaelov kan rekenen. Of Tchité ook beslissend is? Dat zullen we op het einde van het seizoen kunnen beoordelen…”

Je bent nu iets meer dan een jaar technisch directeur. Hoe bevalt jou dat?

“Het is een heel interessante job. We hebben het voorbije jaar een mooie structuur op poten gezet. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is ons gelukt. Vergeet niet dat we praktisch van nul moesten beginnen.”

DOOR PIERRE BILIC – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Vorig seizoen heeft Tchité van begin tot eind over een transfer lopen te zeuren.”

“Ezekiel kan niet elke wedstrijd schitteren. Dat kan zelfs Mbokani bij Anderlecht niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier