Ware het niet dat ik de match Chelsea-Anderlecht live op tv had gevolgd of ik had zowaar gedacht de winnende coach te horen spreken tijdens een tv-interview met Frankie Vercauteren vlak na de wedstrijd. Niets daarvan want Anderlecht verloor kansloos met 1-0 van een mak Chelsea. Dat de verantwoordelijke mensen bij Anderlecht zo verschrikkelijk tevreden waren met het 1-0-verlies stemt tot nadenken.

Over de ploegopstelling kan je blijven discussiëren maar als je Wilhelmsson aan de kant laat en kiest voor een middenveld met Vander- haeghe, De Man en Zewlakow, dan primeert duidelijk het defensieve boven de creatieve aanpak. Tot zover lijkt mij dit aanvaardbaar gezien de waardeverhouding tussen beide teams. Toch verwacht ik van een trainer wat meer durf. Was het in de eerste helft al niet meteen duidelijk dat Chelsea niet het niveau haalde dat bij zijn status hoort ? Reeds voor de wedstrijd kroop Anderlecht wat al te graag in de underdogrol en tijdens de wedstrijd ontbrak het de coach aan het nodige lef om tijdig om te schakelen naar een meer offensieve aanpak toen bleek dat de tegenstander niet echt op dreef kwam.

Een gemiste kans, lijkt mij, want nooit was puntenwinst in Chelsea zo dichtbij, op voorwaarde dat je er als team voor wilde gaan. Neen, in plaats hiervan bleef paars-wit bang een kleine nederlaag verdedigen, terwijl het meer in zijn kansen had moeten geloven. Eens te meer bleek dat wie bang is, slaag krijgt en dat in het Belgische voetbal de technische staf veeleer kiest om niet af te gaan en hierbij vergeet voluit de kansen te benutten. Of hoe verklaar je anders de aanpak van Genk in Bulgarije ? Als je je topschutter al tegen een modale tegenstander als Litex Lovech aan de kant laat, dan weet je het wel. En was het respect van GBA voor Marseille ook al niet veel te groot ? De rangschikking in eigen land bewees toch voldoende dat Marseille niet meer de voetbalgrootheid van weleer is.

Enig lichtpunt is de aanpak van Jan Ceulemans in Brugge. Met een 3-4-3-opstelling weigerde Jan bij voorbaat zijn eigen kansen te hypothekeren. Het resultaat was een leuke wedstrijd met een verdienstelijk Club tegen een wervelend Juventus. Zo hebben we het graag en zo valt er nog iets te beleven op de Belgische velden. Hopelijk behoudt Jan zijn frisse aanpak en bezwijkt hij straks niet onder de druk van menig topcoach in België om eerst zichzelf te beschermen en pas dan voluit zijn kans te gaan.

Eric Decoene, Wevelgem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier