Rijsel betwist op 27 augustus in Stuttgart de terugwedstrijd van één van de drie Intertotofinales.

Claude Puel mocht vorige week uitgebreid juichen na het exploot van zijn spelers, die in Birmingham Aston Villa met 0-2 gingen verslaan. Op die manier dwongen ze een ticket af voor de finales van de Intertotobeker. Voor de voormalige Monacotrainer is dat succes alvast mooi meegenomen, want hij weet maar al te goed dat het niet makkelijk wordt om voort te bouwen op de successen van Vahid Halilodzic. Die bewerkstelligde in zijn regeerperiode niet alleen de promotie, maar leidde Rijsel ook naar de Champions League. De Joegoslaaf wilde echter eind vorig seizoen andere oorden opzoeken, zoals ook diverse basisspelers vertrokken. Bruno Cheyrou ging naar Liverpool, Pascal Cygan naar Arsenal en het jonge talent Dagui Bakari vertrok naar Lens.

Puel, die vorig jaar bij Monaco op een zijspoor belandde door de komst van Didier Deschamps, staat dus voor een moeilijke uitdaging. Hij rekent vooral op de drie buitenlandse nieuwkomers : de Chileen Hector Tapia, de Bulgaar Vladimir Mantchev en de Roemeen Marius Baciu. Of dat zal volstaan om het zware programma tot een goed einde te brengen, moet nog blijken. Rijsel startte anderhalve week geleden alvast slecht met een 0-3-thuisnederlaag tegen Bordeaux. Maar Sylvain N’ Diaye (ex-AA Gent) was daar niet echt van onder de indruk. “De sfeer in de groep is werkelijk schitterend”, verklaarde hij. “We zullen er alles aan doen om een Uefacupticket te bemachtigen, want veel jongens hebben nog nooit van de unieke smaak van Europees voetbal geproefd. Diegenen die het wel al deden, kunnen het eigenlijk niet missen.”

Rijsel speelde gisterenavond de heenwedstrijd van zijn finale tegen Stuttgart. Zoals bekend krijgen de drie winnaars een ticket voor de Uefacup. Ook Troyes had normaal een finale moeten spelen tegen Málaga. Maar de club van Nordin Jbari (die niet in de kern werd opgenomen) werd voor de groene tafel uitgeschakeld, omdat Jacky Bonnevay in de return tegen Villareal de nog niet-speelgerechtigde David Vairelles had opgesteld. Troyes gaf daarmee blijk van een gebrek aan professionalisme. Anderzijds wijzen de prestaties van Rijsel en Troyes er op dat Frankrijk zich stilaan goed herstelt van de vreselijke klap die het te verwerken kreeg op het WK. (PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier