Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Eerste technisch directeur voor West Ham.

Freddie Sears. Noteer die naam ergens. De amper achttienjarige belofte is het nieuwste product uit de jeugdacademie van West Ham. Tegen Blackburn Rovers zat hij samen met verdediger James Tomkins, ook achttien jaar, op de bank. Sears, een spits, viel in en scoorde. Afgelopen weekend tegen Everton maakte Tomkins zijn debuut en mocht Sears weer invallen. Beide heren wordt een mooie toekomst voorspeld. De Londense ploeg moet het traditioneel van zijn opleiding hebben. Al jaren is dat zo: in 1966 kwamen drie wereldkampioenen van de nationale ploeg ( Moore, Peters en Hurst) uit de jeugdacadamie. Joe Cole, Frank Lampard, Rio Ferdinand en Michael Carrick volgden hen.

Die weg wil West Ham blijven inslaan, maar daar komt straks nog wat extra bij. Sinds hij in december 2006 manager werd van West Ham trok Alan Curbishley al twaalf spelers aan. Elf daarvan kwamen van andere Engelse ploegen, wat de nodige financiële gevolgen had. Om zich anders te oriënteren, verraste West Ham vorige week de Engelse voetbalgemeenschap met het aantrekken van Gianluca Nani, als allereerste technisch directeur van de ploeg.

Nani bekleedde dezelfde rol bij Brescia (Serie B) en moet West Ham meer structuur geven, vooral qua recrutering en scouting. De bedoeling is dat hij niet alleen talent gaat scouten voor de A-ploeg, maar ook voor de jeugdopleiding.

Dat hij Italiaan is, lijkt geen toeval. Op het verlanglijstje van West Ham, dat zes maanden zocht naar zo’n man, stonden ook Giovanni Trapattoni (maar die koos voor Ierland) en Franco Baldini, de rechterhand van Fabio Capello.

De job is niet zo gewoon in Engeland, maar wel in Londen. Bij Chelsea werkt FrankArnesen nu achter de schermen, bij Tottenham volgde Damien Comolli, een Fransman, de Deen op. Opvallend: beide heren speelden op de achtergrond hun rol in het ontslag van de manager, respectievelijk José Mourinho en Martin Jol. Engelse managers doen immers meestal zelf de transfers, vandaar de conflicten. Ook Dennis Wise, directeur voetbal bij Newcastle en Nick Hammond, bij Reading, hebben een gelijkaardige positie.

Zoals verwacht werd David Beckham opgeroepen voor de oefeninterland van vandaag/ woensdag in Parijs tegen Frankrijk. Het kan zijn 100ste interland worden. Theo Walcott (Arsenal) kreeg zijn eerste selectie sinds het WK in 2006. Portsmouth levert met David James en Glen Johnson twee spelers, want JermaineDefoe viel uit de kern van 23 en Sol Campbell is geblesseerd.

Birmingham City kreeg woensdag het bezoek van de Londense politie in het kader van een actie tegen fraude en corruptie in het voetbal. Details werden niet verstrekt, maar de media vermoeden dat het gaat om malversaties bij transfers.

Cristiano Ronaldo schreef woensdag tegen Bolton geschiedenis: door twee keer te scoren, bracht de Portugees zijn competitietotaal dit seizoen op 24 en zijn algemeen totaal, in alle competities samen, op 33. Dat is één goal beter dan George Best in 1968.

Fans van Liverpool hebben een nieuwe club gesticht: AFC Liverpool. Ze zijn het beu dat de ticketprijzen de pan uit swingen en willen betaalbaar voetbal. Een jaarabonnement op Anfield kost dezer dagen 1038 euro! Om min of meer dezelfde redenen werden AFC Wimbledon en FC United of Manchester gesticht.

Johann Vogel (31) tekende voor Blackburn Rovers. De Zwitserse middenvelder trainde mee sinds begin deze maand en was sinds een juridisch dispuut met Betis in december een vrij speler.

Slecht nieuws voor Newcastle, dat voor het eerst won onder Kevin Keegan, in de degradatiestrijd: doelman Shay Given onderging een liesoperatie en is met vijf tot zes weken onbeschikbaarheid zo goed als out voor de rest van het seizoen. Ook Bolton heeft problemen met zijn keeper: Jussa Jaaskelainen sukkelt met de rug. Het contract met de Fin (32) wordt niet verlengd.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier