Sochaux wipte Dortmund uit de Uefacup.

Sochaux beleefde een schitterende voetbalweek. Vorig weekend won het in de eigen competitie met 2-0 van Ajaccio nadat het in de Uefacup eerder voor een heuse stunt had gezorgd door heel overtuigend en met aantrekkelijk voetbal Dortmund te wippen (2-2, 4-0). In de zestiende finales krijgt Sochaux een nieuwe topaffiche, tegen Inter Milaan. Nu al staat vast dat het stadion helemaal vol zal lopen en coach GuyLacombe liet al verstaan dat Sochaux misschien wel voor een nieuwe onuitgegeven prestatie kan zorgen. Nog nooit eerder werd Inter Milaan immers door een Franse club uitgeschakeld op het Europese toneel.

Sochaux heeft nooit veel poeha gemaakt, maar mag toch prat gaan op zijn plaats in de geschiedenis van het Franse voetbal. Op de palmares staan twee landstitels (1935 en 1938), een beker van Frankrijk (1937) en zes deelnames aan de Uefacup. Bovendien was Sochaux op 11 september 1932 één van de ploegen die van start gingen in het eerste Franse profkampioenschap. Dat was vooral te danken aan Jean-Pierre Peugeot, die het project met hand en tand had verdedigd. De oprichter van de autofabriek Peugeot was niet alleen een visionair op het zakelijke vlak, maar zag ook dadelijk in dat voetbal een sport was waarmee een stad en zijn inwoners zich konden identificeren en waarop ze trots zouden kunnen zijn. Na de Tweede Wereldoorlog was Sochaux ook de eerste ploeg die startte met een opleidingscentrum. Overal in het land ging de vereniging jonge talenten opsporen die in Sochaux enkele uren per dag in de autofabriek werkten en voor de rest veel kansen kregen om te trainen. De besten konden het als profvoetballer maken, de anderen waren tevreden met de voltijdse baan die ze bij Peugeot kregen.

In het Bonalstadion, waarvan de naam verwijst naar een vroegere sportieve directeur die kaderlid was bij Peugeot, kwamen de bezoekers altijd met de daver op het lijf spelen. De arbeiders van Peugeot zorgden er als fanatieke supporters altijd voor een helse sfeer. Nog steeds is de band met Peugeot vrij groot. Maar of dat zal volstaan om na Dortmund ook Inter Milaan uit te schakelen, valt af te wachten. (PB)

MONTPELLIER-MARSEILLE werd omwille van de hevige regenval uitgesteld. VAHID HALILHODZIC, de coach van PSG, kreeg de fair-playprijs van de maand november omdat hij er tijdens de wedstrijd tegen Nice in slaagde het publiek te kalmeren. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Cissé (Auxerre) 14 goals ; 2. Manchev (Rijsel) 10 goals ; 3. Giuly (Monaco), Bamogo (Montpellier), Frau (Sochaux) 9 goals.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier