Waar ben je zoal mee bezig ?

Ik werk niet meer. Het grootste deel van mijn tijd gaat naar ons dochtertje Eva, die nu acht maanden is. In Tsjechië heb ik vijf jaar als boekhoudster gewerkt, maar die job heb ik opgegeven om Daniël te kunnen volgen naar het buitenland.

Wat mis je het meest als je in België bent ?

Onze vrienden en familie ! Ik moet wel zeggen dat velen ons hier komen bezoeken. Bijna elke maand komt er wel iemand langs. Verder houden we ook contact via internet en via de telefoon.

Hoe heb jullie elkaar leren kennen ?

We waren al lang kameraden. We hebben gemeenschappelijke vrienden en kennen elkaar al 12 jaar. Nadat we elkaar een tijdje uit het oog hadden verloren, sloeg de vonk over en ondertussen zijn we al zeven jaar samen.

Ben je zelf sportief ?

Vroeger zeker en vast ! Maar sinds de geboorte van Eva heb ik geen tijd meer om te sporten. Ik geef borstvoeding en moet dus altijd in Eva’s buurt blijven. Momenteel gaat al mijn energie naar onze dochter. Ik zwem en fiets nog steeds graag en dat zijn sporten die ik binnenkort ook zeker terug wil oppikken. Het voetbal interesseert me veel minder. Alleen als Daniël speelt, valt dat nog mee. Ik ken ook niet veel van het spelletje. Toen we pas samen waren, kende ik echt niets van de spelregels. Bij ons wordt trouwens bijna nooit over voetbal gepraat. ( Daniël : “Als ik na een wedstrijd thuiskom, vraagt Eva gewoon of ik gespeeld heb en of het goed of slecht was en dat is het. Ik vind dat ook niet erg. Zo kan ik thuis even tot rust komen.”)

Ga je soms naar de wedstrijden kijken die Daniël speelt ?

Voor kleine Eva er was, ging ik naar alle thuiswedstrijden, maar nu gaat dat niet meer. De match begint meestal om acht uur en dat is te laat om ons dochtertje nog mee te nemen. Ik laat Eva ook niet graag achter bij iemand anders. Wij hebben geen familie hier om haar even op te vangen en ik heb het moeilijk om een vreemde te vertrouwen bij het babysitten.

Zijn jullie strenge ouders ?

Nog niet, want Eva is nog klein, maar ze zal later wel moeten luisteren. We willen haar begeleiden en helpen de juiste weg te zoeken. Normaal gezien krijgt Eva nog zeker een broertje of een zusje, misschien zelfs twee, maar dat is nog niet voor direct. We zullen wel zien wat komt.

Hecht je belang aan mooie kleding ?

Ik hou wel van mooie kledij, maar dat is voor mij zeker niet het belangrijkste. Ik denk wel dat ik de modetrends min of meer volg. Op dat vlak is er trouwens niet zo veel verschil tussen Tsjechië en België. In Praag vind je bijvoorbeeld alle merken die je hier in België ook vindt.

Waar ga je het liefst op vakantie ?

Nu is dat natuurlijk naar Tsjechië ! We brengen onze vakantie het liefst door met vrienden en dat is altijd heel gezellig. We gaan graag op winter- en op zomervakantie.

Kijken jullie veel televisie ?

Daniël wel, ik iets minder. De programma’s die ondertiteld zijn in het Nederlands zijn voor ons eenvoudiger om te volgen, want dan hebben we iets meer tijd om te vertalen dan wanneer er Nederlands gesproken wordt. Vaak wordt er erg snel gepraat of gebruiken ze dialect en dan moeten we afhaken. Wij wonen nu twee en een half jaar in België en kunnen in het Nederlands toch behoorlijk goed onze plan trekken. In Lokeren volgden wij al Nederlandse les en ook in Anderlecht wordt er aandacht aan besteed. ( Daniël : “Alle spelers moeten Nederlands of Frans praten. Tussen de trainingen krijgen wij in kleine groepjes les. Ook de vrouwen krijgen de mogelijkheid om één van deze twee talen te leren.”)

door Ilse Peleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier