In Genk, zo leerde de voorbereiding, was de snit er wat uit. Dat Lokeren daar van profiteerde, heeft Sparta Praag geweten.

Bepaald geruststellend was wat Genk in de aanloop naar zijn wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League neerzette niet. Verloren tegen Valencia (0-1), gelijk in de door het slechte weer afgebroken wedstrijd tegen PSV (0-0), verloren in Roda (4-1), verloren in de supercup tegen Club Brugge (0-2) en verloren op de eerste speeldag van de competitie tegen Lokeren (2-3). Edoch, Sparta Praag, aangekondigd als niets minder dan een Europese topploeg, moest voor de bijl in het Feniksstadion. Wat Genk tegen Lokeren, de eerste wedstrijd waarin het echt om de knikkers ging, had laten zien, bleek de geselslag die de ploeg naar de 2-0-overwinning en in de richting van de zo begeerde Champions Leaguemiljoenen dreef.

Hoe kan het dat een kampioenenploeg die in haar samenstelling zo weinig is gewijzigd, in haar prestaties zo uit het lood kan worden geslagen en nauwelijks wint, nauwelijks scoort ?

In doel krijgt JanMoons nog steeds het vertrouwen, maar in tegenstelling tot vorig seizoen weet hij de concurrentie scherper geworden : hield IstvanBrockhauser nog ongeveer gelijke tred, DavySchollen werd vanuit Sint-Truiden nu al met een plaats in de nationale ploeg bedacht. Van Schollen kan worden opgemerkt dat hij een ijzersterke voorbereiding speelde met een gestopte (en ook zelf uitgelokte) strafschop als orgelpunt; van Moons dat hij onder andere, zoals van een moderne doelman wordt verwacht, goed meevoetbalt, maar zich af en toe op foutjes liet betrappen.

Jan Moons : “Op korte termijn verandert de situatie niets voor mij. Vorig seizoen was er ook concurrentie. Davy heeft zich tegen PSV terecht laten opmerken, maar dat neemt niet weg dat ik van de eerste week mijn vorm van vorig jaar te pakken had. Ik heb scherp getraind, ik ben er klaar voor. Ik lig hier nog drie jaar onder contract en die wil ik fatsoenlijk afwerken. Het is logisch dat ik mijn plaats niet zomaar te grabbel ga gooien. Druk is er altijd, ook vorig jaar was die er, en dat houdt mij scherp. Er zijn er die zeggen dat de druk nu hoger ligt, dat ik het op termijn moeilijk van mij af zal kunnen houden, maar dat is niet zoals ik erover denk.”

Hoe kijkt de doelman naar de prestaties van de ploeg ? “Er zijn heel weinig wijzigingen gebeurd, dus we wisten goed waar onze mogelijkheden lagen, maar een aantal spelers zit naar zijn vorm te zoeken. Niet iedereen piekt op hetzelfde moment, natuurlijk en zoiets komt niet op bestelling. Tegen Brugge zaten er vijf, zes onder hun niveau, Koen ( Daerden, nvdr) en Josip ( Skoko, nvdr) bijvoorbeeld, je kan niet naar de WK-gangers alleen wijzen. Tegen Praag hebben we een tandje bij gestoken en is het gelukt. De voorbereiding is ook iets anders gelopen dan vorig jaar en was meer gericht op Europees voetbal. Zo hebben we bijvoorbeeld voor een oefenwedstrijd ’s ochtends nog een training gehad om iets extra’s toe te voegen, om ook eens vermoeid aan een wedstrijd te kunnen beginnen. Verder mag je niet vergeten dat Tomasic eigenlijk al wat was ingespeeld in de verdediging en dat toen hij uitviel, Seyfo voor de eerste competitiewedstrijd maar drie, vier dagen had meegetraind met ons. Dus dat de automatismen wat zoek waren, is logisch. Daar wordt ondertussen specifiek op gewerkt zodat de nieuwelingen het op korte tijd oppikken. In het begin was wel heel fel merkbaar dat er een aantal mensen, op en naast het veld, nog in de roes van de titel leefde en problemen had om de knop om te draaien.”

Achterin kreeg KevinVanbeuren opnieuw de kans die hij vorig seizoen na een paar wedstrijden aan JusticeWamfor moest laten. Want hoewel daarna niet veel meer gespeeld, zag je hem, oordeelde de Genkse technische staf, op training en bij de reserven toch groeien. Helemaal nieuw in de verdediging is de bij Lokeren gehaalde Gambiaan Soley Seyfo. Met zijn 1m 95 en 86 kilo moet hij Genk de beoogde lengte en kracht bijbrengen. Behalve fysieke capaciteiten zou ook enig leiderschap achterin niet misstaan, werd vooraf gezegd. Liep het tegen Lokeren nog vaak fout, tegen Sparta Praag kwam er beterschap. Maar dat de verdediging nog naar vertrouwen en automatismen zocht, was wel duidelijk.

DidierZokora : “De nederlaag tegen Lokeren was daarom voor ons een goeie les om beter te leren samenspelen. We hebben erop geoefend. Op training stelde de trainer drie spelers die als aanvallers moesten fungeren tegenover Soley en mij. Justice ( Wamfor, nvdr), Wil ( Delbroek, nvdr) en Kevin ( Vandenbergh, nvdr). Wij mochten niet achteruitgaan, maar vooruit. Op de tien keer dat ze probeerden door te breken, zijn ze ons maar twee keer kunnen passeren. Daarnaast hebben we ook naar een videoanalyse gekeken van de wedstrijd tegen Lokeren. De trainer heeft mij gevraagd om te proberen de andere te sturen in de verdediging. In Afrika noemden ze mij niet voor niets Maestro ( grijnst).”

Hoe kijkt de verdediger naar de prestaties van de ploeg ? “Als verdedigers moeten we bij het uitverdedigen sneller aansluiten. In het begin kropen we te veel achteruit. Daardoor kwam er te veel ruimte tussen het middenveld en de achterste lijn. Elk heeft zijn eigen temperament en ik geef toe dat ik in het begin gestresseerd liep te voetballen. In de eerste helft tegen Praag bijvoorbeeld heb ik niet veel ballen geraakt. Ook omdat Akram ( Roumani, nvdr) wat vaker de lange bal naar voren trapte om geen risico’s te nemen en naar mij te passen.”.

Niks nieuws onder de zon in het midden van de ploeg : Thijs en Skoko blijven het centrale duo, met op links Daerden; op rechts wil het wel eens wisselen : de tegen Lokeren ondermaatse Chatelle werd tegen Praag vervangen door eerst Beslija en later Suzuki, die daarmee in een officiële wedstrijd debuteerde voor Genk. Zo creatief en gevarieerd als het spel over links bij wijlen verloopt, zo stroef blijft het op rechts gaan. Chatelle heet verdedigend beter te zijn, Suzuki kan snel loskomen van zijn tegenstander en de lijn aflopen, Belsija heeft dan weer een doelgericht schot en een goed overzicht en dito pass. Alleen blijkt hij fysiek net als vorig seizoen problemen te ondervinden om een zelfde niveau aan te houden. Reden waarom SefVergoossen zijn medische staf in de voorbereiding opdracht gaf hem met een aangepast programma klaar te stomen. Opmerkelijk was verder dat Skoko als eerste in de pers aan de bel trok : qua mentaliteit kon het beter in Genk.

Josip Skoko : “Als je het vorige seizoen kampioen geweest bent, blijkt focussen op een nieuwe competitie moeilijk. Je moet alles dus voortdurend blijven herhalen, want dit is dan wel grotendeels dezelfde ploeg, maar wel dezelfde ploeg in een ander jaar. Vroeger waren we nobody en nu zijn we ineens somebody. Iedereen wil je verslaan, dus het zal dubbel hard zijn. We zullen voor een minder resultaat beter moeten spelen. Daarom zei ik dat er aan de mentaliteit iets moest veranderen. Maar we zitten met een jonge ploeg, dus het is normaal dat we een en ander vergeten en moeten herhalen. Alles komt wel terug.”

Hoe kijkt de middenvelder naar de prestaties van de ploeg ? “Er waren minor adjustments nodig, zaken die ervoor zorgden dat we niet goed samenspeelden. De ruimte tussen de verdediging en het middenveld of de aanval en het middenveld waren soms een paar meter te groot. Bovendien is een goed positiespel heel belangrijk in ons systeem en dikwijls zag je dat er sommigen een paar meter verkeerd stonden. Een paar meter vooruit of achteruit betekent dat je heel de ploeg weer op elkaar moet afstemmen. Anders moeten we op het middenveld telkens veertig, vijftig meter overbruggen, soms terugzakken, soms vooruitlopen, en dat is moeilijk. Tegen Lokeren bijvoorbeeld waren na twintig minuten in de eerste helft Bernd en ik gewoon buiten adem. Als we dan bovendien ook nog met lange ballen gaan werken, raken de strikersstretched as well.

“Fysiek zitten we als groep nog niet aan honderd procent, maar dat zal de volgende weken wel komen. Nu zitten we zestig minuten goed, maar daarna moeten we voorzichtig zijn. Rechts achteraan hadden we nog wat problemen en de rechterkant kan beter, dat zal ik niet ontkennen, maar Beslija werkt duidelijk hard en Suzuki kwam daarna goed in tegen Praag. Met hem erbij kan het goed worden. Hij bracht wat we nodig hadden : een speler die de bal kon houden. Hij is beter dan ik dacht. Ik denk dat we hem nog meer te zien gaan krijgen. Wat de wedstrijd tegen Praag nog leerde, is dat we het ook van de opkomende mensen zullen moeten hebben om te scoren. Onze spitsen worden meer gedekt. Vorig jaar moesten we niks veranderen aan het systeem, misschien moeten we nu meer proberen te variëren door andere spelers in scoringspositie te brengen met runs from deep.”

Zo stroef als het in het begin van de vorige competitie liep tussen WesleySonck en MoumouDagano, zo vlot scoorden beide spitsen tijdens het seizoen. Tekent zich straks hetzelfde scenario af ? Sonck kende een door het WK ingekorte voorbereiding, voor Dagano geldt dat niet als excuus om niet scherp te staan.

Moumou Dagano : “Tegen Praag ging het wel. De trainer heeft vertrouwen in de groep die kampioen is gespeeld, maar hij had na de wedstrijd tegen Lokeren gezegd dat hij de ploeg misschien zou veranderen. Dus toen móesten we ervoor gaan en ons concentreren. We beseften dat die wedstrijd ons veel kon opbrengen en dat we moesten winnen als we de morele kracht wilden om ook in de competitie goed voort te doen. Wij zaten in ons hoofd met de idee dat we kampioen zijn. Maar ieder van ons had zichzelf in vraag gesteld en de voorbereiding, mochten we daarom zeggen, behoorde tot het verleden. Nu moeten we ervoor blijven gaan. Het is nog niet gedaan. Er is meer concurrentie nu, dus we moeten nog harder zijn, het zal mentaal nog zwaarder worden. Maar je mag daar niet te veel aan denken. Ik maak me geen zorgen, in een grote club is er ook concurrentie, daarom zie ik deze situatie als een soort van voorbereiding daarop. Want vorig jaar was er maar weinig concurrentie.”

Hoe kijkt de spits naar de prestaties van de ploeg ? “De rechterflank vergt wat aanpassing, maar zó’n verschil is het niet. Voor hen alledrie geldt hetzelfde : déborder en centrer. Suzuki deed het goed, misschien komt er een dag dat hij op de plaats van een van ons staat in de spits. Vorig jaar maakte ik hetzelfde mee, toen bleef ik, denk ik, de eerste drie wedstrijden van de competitie zonder doelpunt. Misschien komt het ook door wat minder vertrouwen, maar dat zal groeien naarmate ik scoor. Dat de aanval niet veranderd is en geen enkel van de spitsen is gewisseld voor het einde van een wedstrijd, betekent dat er vertrouwen is in ons. Als we niet scoren, proberen we desnoods om ervoor te zorgen dat de verdedigers van de tegenstander niet mee oprukken. Maar ik hoop dat het voor iedereen goed zal gaan en dat we weer vlot scoren.”

door Raoul De Groote

‘In het begin leefde een aantal mensen, op en naast het veld, nog in de roes van de titel.’ (Jan Moons)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier