
(Even) rust aan de rijn
FC Köln speelt ook volgend seizoen in de Bundesliga. Met veel dank aan Sebastiaan Bornauw.
De held van Keulen was Sebastiaan Bornauw toen hij op de slotspeeldag in de Bundesliga, anderhalve week geleden, op vier minuten van het einde tegen Schalke 04 de winnende treffer had aangetekend. Trainer Friedhelm Funkel had de verdediger in de slotfase in het centrum van de aanval gejaagd en Bornauw maakte de goal die FC Köln in een dubbele barragewedstrijd bracht met de nummer drie uit de Tweede Bundesliga, Holstein Kiel. Voor Bornauw het hoogtepunt van een bijna traumatisch seizoen: hij was lang afwezig door rugpijn, veroorzaakt door een goedaardige tumor. Maar tijdens de operatie reageerde hij allergisch op de narcose en werd een tijd in een kunstmatige coma gehouden. ‘Twintig jaar geleden’, zei Bornauw vorige week nog in de Duitse media, ‘zou ik met 90 procent zekerheid zijn gestorven.’ Zijn maandenlange afwezigheid zorgde voor hiaten in de defensie.
Zonder Sebastiaan Bornauw vertoonde de defensie van FC Köln hiaten.
Nu schoot Bornauw FC Köln dus naar het herexamen dat uiteindelijk goed afliep. Na een 0-1-nederlaag in de thuiswedstrijd tegen Holstein Kiel, zette FC Köln afgelopen zaterdag de situatie recht met een forse 1-5-zege. Niemand die zo’n resultaat had verwacht want in de Bundesliga scoorde FC Köln gemiddeld één keer per wedstrijd. Zo komt het voor heel even weer tot rust aan de Rijn. Dat is ook de verdienste van de 67-jarige trainer Friedhelm Funkel die eigenlijk van het voetbal al afscheid had genomen en met zijn vrouw een wereldreis wilde maken. Door corona ging dat niet door. Dus liet Funkel, al bijna 50 jaar actief in het profvoetbal en met 1400 wedstrijden op zijn conto, zich overhalen voor een laatste kunstje toen trainer Markus Gisdol in april werd ontslagen. Hij verhoogde het rendement van de ploeg door verdediger Jonas Hector op het middenveld te posteren. De 34-voudige international – hij nam in 2018 nog deel aan het WK in Rusland en bleef in Keulen toen het degradeerde – zorgde meteen voor meer dynamiek. Een gouden greep van Funkel die nu definitief met pensioen gaat. Na zeven zeer intense weken.
FC Köln, in 1964 de eerste kampioen toen de Bundesliga werd opgericht, degradeerde sindsdien zes keer. In 2012 stond de traditieclub dicht tegen het faillissement. Sindsdien heerst op vele fronten voorzichtigheid: als spelers langjarige contracten tekenen, staat in de overeenkomst dat die in geval van degradatie worden gehalveerd. Het nam niet weg dat de coronapandemie voor de club op een zeer ongunstig moment kwam. Het seizoen 2019/20 werd afgesloten met een verlies van 15 miljoen euro omdat de ontslagen van sportief directeur Armin Veh en trainer Achim Beierlorzer veel geld kostten. Dit seizoen zal het verlies rond de 30 miljoen euro schommelen. De club ging voor 20 miljoen euro een krediet aan met de provincie Nordrhein-Westfalen en bood ook investeerders en privépersonen om geld. Welke sommen dat opleverde, is niet bekend. Duidelijk is dat de club nooit meer schulden kende dan op dit moment.
Toch zou de club zelfs een degradatie naar de Tweede Bundesliga hebben overleefd, tenminste als er weer publiek naar het stadion mag komen. FC Köln draait, ongeacht op welk niveau, voor een moyenne van 45.000 toeschouwers. Keulen is een voetbalgekke stad, dat bleek ook zaterdag weer: na het laatste fluitsignaal in Kiel kwamen supporters feestend op straat. Voor volgend seizoen wordt er veel verwacht van de nieuwe trainer Steffen Baumgart, die van tweedeklasser Paderborn overkomt. Hij staat voor aanvallend en avontuurlijk voetbal. Maar toch moet de club beginnen aan een nieuwe periode, want dit seizoen bleek al te vaak dat een kwalitatieve injectie een absolute noodzaak is. Opmerkelijk wel dat de sfeer altijd goed bleef en er geen spanningen waren. Ook dat leidde uiteindelijk tot de redding.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier