Met Nenad Stojanovic (van Rode Ster Belgrado, Servië), Tomislav Mikulic (van NK Osijek, Kroatië), Tom Soetaers (van Ajax, Nederland) en de pas volgend seizoen overkomende Hans Cornelis (van Club Brugge) trok RC Genk vier nieuwe spelers aan. Daardoor heeft het met Cornelis een van opleiding centrale verdediger als rechtsachter achter de hand mocht BrianPriske, wiens advocaat Genk toestemming vroeg met gegadigden te praten, aan het eind van het seizoen vertrekken én is met de drie linksbenigen Stojanovic, Mikulic en Soetaers het evenwicht in de kern op die kant beter. “Ik ben tevreden en Soetaers is een surplus waar ik niet op gehoopt had”, zegt RenéVandereycken, die wel vaststelt dat er door het vertrek van verdediger-middenvelder Aa-ron Mokoena een “klein onevenwicht” ontstond, “niet in de basiself, maar wel in de selectie.”

Twee van de vier nieuwkomers, Stojanovic en Mikulic, zijn het Belgische voetbal vreemd. In tegenstelling tot sommige krantenberichten werd de Stojanovic waarvan sprake niet door Rode Ster uitgeleend aan Borac Cacak. Dat deed het wel met Boban Stojanovic, maar de Stojanovic van Genk heet Nenad, kreeg zijn opleiding bij RS Belgrado en speelde in het seizoen 2002/03 voor Leotar Trebinje, dat kampioen van Bosnië-Herzegovina werd. Stojanovic werd er met 21 goals bijna topschutter. Hij heet een echte zestienmeteraanvaller te zijn en was vorig seizoen bij Rode Ster, joker de luxe achter het vaste aanvallersduo ZigicPantelic, zegt Ratko Dostanic, de trainer van Rode Ster Belgrado. Dostanic : “Bij ons had hij vooral last van de concurrentie : wij zaten met zes aanvallers voor twee posities. Alleen begint bij jullie de competitie volgende week, terwijl wij hier sinds 4 december in vakantie zijn, dus ik weet niet welk fysiek niveau hij nu heeft. Hij kreeg een individueel schema, maar ik weet niet in hoeverre hij dat heeft gevolgd. Het niveau zal echter zeker geen probleem zijn en zijn spel in de combinatie hoeft geen zwak punt te zijn, c’est un vrai remisseur. Hij neemt deel aan het spel, is altijd in beweging, kan kaatsen.”

Dat Stojanovic niet in de eerste plaats een meevoetballende spits is, was ook de bedoeling niet, zegt technisch directeur AriëlJacobs : “Het gestelde profiel was dat van een targetman. We hebben er veertien, vijftien gescout en daar zaten individuen bij die meer doelpunten maken, maar slechts 1m60 waren. Of Poolse spitsen die minstens 2,5 miljoen euro moesten kosten. Sorry, maar… Stojanovic is een puur centrale speler. Rode Ster voetbalt meestal met twee spitsen en dan is hij de linksvoetige centrumspits. Spelen ze met drie voorin, dan staan ze in feite allemaal samen in de zestien meter, niet als links- en rechtsbuiten en centrale spits zoals we hier in België zouden denken.”

Tomislav Mikulic heeft als verdediger voetballend meer te bieden. Jacobs : “Hij heeft in een drie- en viermansverdediging gespeeld, op de flank, maar ook in een meer mandekkende rol of in een vrije rol met drie verdedigers achter zich bij de -21 van Kroatië.” Een analyse die wordt bijgetreden door TomislavSteinbrückner, de hulptrainer van NK Osijek, die, tussen haakjes, ooit nog een seizoen bij SK Ronse voetbalde. Steinbrückner voegt daaraan toe : “Hij werd hier door een krant uitgeroepen tot beste verdediger van de heenronde. Goed met het hoofd, goeie linker, vorig seizoen heeft hij er twee of drie met het hoofd gemaakt op hoekschoppen. Hajduk Split wou hem ook, maar we hebben hem België aangeraden, waar er minder druk is en meer financiële zekerheid.”

(RDG)

‘Hajduk Split wou Mikulic ook, maar we hebben hem België aangeraden, waar er minder druk is en meer financiële zekerheid.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier