Evenwicht zoeken

Xavier Mercier © BELGA

Naar Belgische normen beschikt Cercle over een uitgebreide technische staf. Vercauteren, die de club vorig seizoen naar de titel leidde, is vertrokken (en met hem ook zijn assistent Euvrard). In zijn plaats kwam Guyot. Hij wordt bijgestaan door Tavenot, Vignes en Jeunechamps, conditietrainers Akakpo en Lalande en keeperstrainer Verlinden.

Vorig seizoen, het eerste onder het eigenaarschap van de Franse topclub AS Monaco en de Franse technisch directeur Vitali, werden meer dan twee dozijn nieuwe spelers gehaald. Nu, na de promotie, werd er toch een deel van de basis behouden. Veel van de nieuwkomers zijn nog jong: Appin (20), Etienne (21), Nguinda (21), Irie (20), Lusamba (21), Vitinho (18), Bongiovanni (18), Ueda (23) en Omar (25). Voor hun ontwikkeling investeerde AS Monaco in een topomkadering.

VERDEDIGING

In doel staat net als vorig seizoen de gewezen Franse belofte-international Nardi (24). De tweede en derde doelman zijn Belgen: Van Damme (24) en Vandenbussche (36).

Centraal achterin staat ervaring: Lambot (31), aanvoerder en zowel op als naast het veld belangrijk voor de groep, en Taravel (31). Verwacht wordt dat de vorige week aangetrokken Japanse international Ueda (23), een rechtsvoetige centrumverdediger, in de ploeg zal komen eens hij aangepast is. Ook de (Spaanse) wisselspeler Rodas (30) is gebleven.

Op rechts krijgt de Gabonese international Palun (29) concurrentie van de Franse Kameroener Nguinda (21) en de Braziliaanse belofte Vitinho, die ook op het middenveld inzetbaar is. Aan de linkerkant speelden in de voorbereiding afwisselend Etienne en de Keniaanse international Omar (25). Van Belle (31) was niet inzetbaar wegens revalidatie van een knieblessure.

MIDDENVELD

Onder zijn nieuwe coach deed Cercle het in de oefenwedstrijden met een viermansmiddenveld met variaties. Doorgaans bestond dat uit de Keniaan Omolo (28) en de Franse Ivoraan Koné (27), twee verdedigende types met een Antwerpverleden, en de Franse spelmaker Mercier (28), ex-KV Kortrijk en vorig seizoen verkozen tot beste speler van 1B. In de galawedstrijd tegen AS Monaco werden zij gekoppeld aan de vaardige linkerpoot Lusamba, met wie Guyot al werkte toen hij coach was van de Franse nationale U17-ploeg. Alternatieven zijn: de Argentijn Farias (20), de Fransen Appin (20) en Vincent (25) en drie jonge Belgen: Bongiovanni uit de jeugd van AS Monaco (ex-Standard) en Vanhoutte (19) en De Costere (20) uit de jeugd van Cercle.

Evenwicht zoeken

AANVAL

Voorin is voor Cercle het goede nieuws dat het AS Monacobelofte Cardona (20) toch nog ter beschikking gesteld krijgt, een jonge spits met veel troeven: kracht, snelheid, volume, scorend vermogen. En: hij kan met een splijtende pass een medespeler alleen voor doel zetten. Een certitude. Bruno (26) en De Belder (26) zijn dat niet. Vitali verklaarde onlangs dat er nog twee spitsen zullen komen. Tormin (21), nog een gewezen Franse jeugdinternational met wie Guyot al werkte, en Irie (20) zijn explosief en het best als ze vanaf de flank kunnen spelen. De Nederlander López (19), ex-Ajax, komt pas uit revalidatie van een knieoperatie.

CONCLUSIE

Het is koffiedik kijken waar Cercle zal eindigen, omdat het nog niet duidelijk is wat (1) de vele jonge talenten in de kern waard zijn op het hoogste niveau én (2) ook nog moet blijken hoe goed de oudere spelers die uit 1B mee zijn overgekomen in 1A zullen zijn. Het zal voor de coach ook zaak zijn om evenwicht te vinden tussen beloftevolle spelers kansen geven om zich te ontwikkelen – zoals het project voorschrijft – en het sterkste team op te stellen met het oog op het best mogelijke resultaat. Guyot, die in zijn trainerscarrière hoofdzakelijk met jeugdopleiding bezig is geweest, verklaarde alvast dat ‘ons redden de eerste prioriteit is’. In zijn oefenwedstrijden gaf Cercle een vrij weerbare indruk en AS Monaco beschikt uiteraard over de middelen om indien nodig de ploeg te versterken, wat niet van elke andere eersteklasser gezegd kan worden. Degradatie lijkt alvast uitgesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier