Gattuso is momenteel onmisbaar bij Milan.

Een buitengewone atleet duidt men in Italië aan met de term fuoriclasse. Bij Milan horen verschillende spelers thuis in die categorie. Toen journalisten begin november aan coach CarloAncelotti vroegen met welke naam hij altijd begint als hij zijn ploeg opstelt en hem de namen voorlegden van Kakà, AndreaPirlo, ClarenceSeedorf, Ronaldinho en Paolo Maldini zei hij dat ze het verkeerd hadden. Dé hoeksteen van zijn elftal is volgens hem immers GennaroGattuso.

En dat blijkt ook uit de cijfers: de vier wedstrijden waarin Gattuso er niet bij was, draaiden uit op een nederlaag. Het is natuurlijk duidelijk dat de verdedigende middenvelder uit Calabrië niet over evenveel talent beschikt als Kakà of Pirlo. Het is niet voor een speler als hij dat de mensen naar het stadion komen, al is het wel zo dat hij ongemeen populair is bij de fans. Maar door zijn ongebreidelde inzet en zijn fenomenale balrecuperatie is hij de onmisbare schakel die altijd voor evenwicht zorgt in het elftal.

Op zijn 31ste is Gattuso meer dan ooit het prototype van de werkmier en aanjager die in elk vedette-elftal thuishoort. Zowel in de competitie als in de UEFA Cup presteert hij ijzersterk. In de wedstrijd op Heerenveen bijvoorbeeld scoorde hij niet alleen een doelpunt, hij gaf ook twee assists. Vorige woensdag moesten de rossoneri het in de bekerwedstrijd tegen Lazio zonder hem doen en dat viel onmiddellijk op. Vooral in de wedstrijden op verplaatsing is hij de onmisbare schokbreker om de tegenstander te beletten het ritme op te drijven. Als Milan in de duels tegen Lecce en Torino op hem had kunnen rekenen, had het die duels ongetwijfeld gewonnen. Milan blijft alvast zoeken naar zijn beste voetbal. In de laatste twee thuiswedstrijden tegen Siena en Chievo won het enkel dankzij licht toegekende strafschoppen. Vandaar dat Ancelotti heel blij was dat Gattuso er vorige zondag tegen Catania opnieuw bij was. Hij hoopte hem volgend weekend tegen Juventus te kunnen opstellen, maar Gattuso is geschorst. Want hij loopt de ruimte dicht die de 40-jarige Maldini in de verdediding steeds meer begint te laten. Met Gattuso erbij kan het offensieve compartiment, en met name Kakà, zich meer op zijn creatieve taak concentreren.

Uit een onderzoek is gebleken dat Mauro Camoranesi, de middenvelder van Juventus, zijn schouder ontwricht heeft. Hij moet twee weken rusten. Zijn coach hoopt hem te kunnen recupereren voor de match van 14 december tegen AC Milan.

Massimo Gobbi, de middenvelder van Fiorentina, is geopereerd na een jukbeenbreuk. Revalidatieduur: een maand.

Bolognaspits Gabriele Paonessa heeft de kruisbanden van zijn linkerknie gescheurd en mag een kruis maken over zijn seizoen.

Cataniacoach Walter Zenga heeft een schorsing van een match en een boete van 6000 euro aan zijn been omdat hij kritiek had op het scheidsrechterlijke trio tijdens de match tegen Lecce.

In de beker heeft Lazio AC Milan geklopt met 1-2 en komt het zo samen met Napoli, Udinese en Sampdoria in de kwartfinale. Fiorentina-Torino en Roma-Bologna worden op 17 december gespeeld. Inter-Genoa en Juventus-Catania vinden pas in januari 2009 plaats.

De UEFA heeft in totaal 4.250.290 euro gegeven aan de Italiaanse clubs die spelers afgestaan hebben voor de nationale ploeg op het EK 2008.

Angelo Palombo, de kapitein van Sampdoria, heeft geen geluk: hij is nog maar nauwelijks hersteld van een blessure aan het rechterdijbeen en hij klaagt nu al over last van zijn hamstrings. De middenvelder is trouwens vorige week niet mee naar Luik gekomen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier