Vrijdag begint in Oman het WK zeilen in de Laser Radialklasse met onder meer onze landgenote Evi Van Acker. In de golfstaat wil de Oost-Vlaamse een grote leemte uit haar palmares wissen.

Hoewel Evi Van Acker al jaren tot de wereldtop behoort, kon ze zich in negen deelnames nog nooit tot wereldkampioene kronen. Dikwijls eindigde ze zelfs ver van het podium – 2005 (16e), 2006 (5e), 2007 (13e), 2008 (9e), 2009 (6e), 2010 (8e), 2013 (8e) – en twee keer greep ze nipt naast goud: 2011 (zilver in Perth) en 2014 (brons in Santander). In aanloop naar dat andere grote doel – de Spelen in Rio – zou een eerste wereldtitel een flinke opsmuk van haar palmares zijn, en vooral een boost voor het vertrouwen.

Een ideale voorbereiding beleefde Van Acker (30) echter niet. Begin november viel ze op de Wereldbekerfinale in Abu Dhabi, waar ze vorig jaar nog won, net naast het podium na een teleurstellende afsluitende medal race (pas zesde). Tevreden was de zeilster dan ook niet, al was de WB-finale wel een ideale en leerrijke opwarmer – letterlijk zelfs, want bij temperaturen van 40 graden – voor het WK in Oman, waar de hitte ook een bepalende factor zal zijn.

Van Acker kan niettemin terugblikken op een succesvol seizoen: dankzij een resem ereplaatsen en zeges (onder meer in Hyères, Trentino, Sofia en Andalusië) bekleedt ze momenteel zelfs de eerste plaats op de Laser Radialranking van de Internationale Zeilfederatie. Ze verbleef ook twee maanden op de wateren van Rio en eindigde er tweede in het olympische test event, cruciale ervaring met oog op de échte race in augustus 2016. Een hoopvol teken, vooral omdat Van Acker naar eigen zeggen niet eens goed had gevaren en veel domme fouten had gemaakt.

Dat ze in Rio na een slechte start en een lange achtervolgingsrace in moeilijke en vaak wijzigende weersomstandigheden toch nog zilver uit de brand sleepte, wijst op haar enorme vechtlust en fysieke progressie. Daardoor kan de bronzenmedaillewinnares van de Spelen in Londen zich zowel bij veel als bij weinig wind goed uit de slag trekken – in het verleden was dat vaak anders. Als dat ook in Oman lukt, dan kan de Oost-Vlaamse vol mikken op een eerste wereldtitel. Het wordt haar laatste poging, want na de Spelen in Rio houdt ze het zeilen voor bekeken. Al denkt de Gentse daar naar eigen zeggen nog niet aan. Daarvoor is haar prestatiedrang te groot.

DOOR JONAS CRETEUR

Van Acker kan zich nu zowel bij veel als bij weinig wind goed uit de slag trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier