Niet alleen de Ronde van Frankrijk krijgt een Belgisch tintje – met Luik als startplaats van de eerste rit – ook de officiële timing partner gaat Belgisch. Ter ere van die lokale Tourstart komt Festina met een Chrono Bike Tour de France, die exclusief in België op de markt zal komen.

Als er één horlogemerk is dat prat mag gaan op een link met de wielrennerij, dan is het Festina wel. Het Zwitserse horlogemerk is nu al twintig jaar de officiële timing partner van de Ronde van Frankrijk, en doet sinds enige tijd hetzelfde voor de Vuelta en de Giro. Het spreekt voor zich dat Festina ook in de communicatie groots uitpakt met de link met de wielrennerij, en ook in de collectie is die link duidelijk zichtbaar.

Festinafans kennen de Chrono Bike-lijn vast wel. Die collectie bestaat tegenwoordig uit ronduit indrukwekkende kwartschronografen in staal, met een diameter van 47,5 mm en een waterdichtheid tot op 100 meter diepte. Voor minder dan 300 euro krijg je niet alleen een robuust maar sportief horloge met verzorgd design, ook de talrijke knipoogjes naar de wielersport krijg je erbij. Een horlogering in de vorm van een trapas, kleine tellers die doen denken aan kettingwielen en ‘veerkrachtige’ drukknoppen die doen denken aan de schokdempers van een professionele racefiets, zijn maar enkele van de vele verwijzingen naar de wielrennerij.

De nieuwe Chrono Bikecollectie werd vorige week voorgesteld op de ‘Mondial’ van de Horlogerie in Basel en onderscheidt zich van de concurrentie dankzij kleuraccenten en nieuwe details zoals een dubbele horlogering met zichtbare schroefjes en een horlogebandje met schakels, dat aan een fietsketting doet denken. De meest opmerkelijke nieuwigheid, zeker in de ogen van de Belgen, is het nieuwe Tour de Francemodel dat exclusief en in beperkte oplage in ons land op de markt wordt gebracht. De Ronde van Frankrijkcollectie wordt elk jaar aangevuld met een nieuw model en dit jaar is dat een zwart model met een stalen horlogekast en een rubberen horlogebandje. Naast het polshorloge zelf, dat in een mooi doosje wordt geleverd, krijg je ook een reservehorlogebandje en een schroevendraaier om het wisselen van bandje mogelijk te maken.

De speciale Belgische editie wordt trouwens gekenmerkt door een heel mooie gravure. Op de achterkant van het horloge staat het parcours van de Ronde van Frankrijk 2012 gegraveerd. Kortom, een collector’s item voor al wie van koers houdt. Dat er in België een pak wielerliefhebbers zijn, mag blijken uit de schatting dat er voor die eerste rit maar liefst anderhalf miljoen kijklustigen verwacht worden.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier