Existentiële crisis

Bernd Storck lijkt heel geschikt voor het project Cercle Brugge. © BELGAIMAGE

Volstaat een trainerswissel om Cercle Brugge nieuw leven in te blazen?

Bernd Storck (56) is de nieuwe coach van Cercle Brugge. Hij werd maandagnamiddag voorgesteld als vervanger van Fabien Mercadal, die na de 6-0-nederlaag bij Zulte Waregem en de 3 op 30 ontslagen werd.

De Duitser bewees vorig seizoen in de Jupiler Pro League dat hij een ploeg kan reanimeren. Hij werd toen door Royal Excel Mouscron aangetrokken om na een 0 op 18 Frank Defays te vervangen. Onder zijn leiding pakte de Henegouwse club in de resterende 24 wedstrijden van de reguliere competitie nog 40 punten en steeg daarmee van de laatste naar de tiende plaats. In een team dat aanvankelijk te zwak voor de eerste klasse leek, zorgde het ook voor een opmerkelijke opwaardering van het spelerspotentieel. Selim Amallah, Mërgim Vojvoda en Noë Dussenne konden verkocht worden voor zo’n 3,5 miljoen euro. BensonManuel bloeide open, en wat gezegd van de groei van invallersdoelman Jean Butez?! Storck zag zijn potentieel, zette hem meteen in de plaats van de ervaren Olivier Werner en bleef hem het volle vertrouwen geven. De waarde van de jonge Franse doelman wordt intussen op 3 miljoen euro geschat. Dat maakt Storck heel geschikt voor het project ‘le Cercle de Bruges’ van AS Monaco. De Franse club kocht Cercle in mei 2017 om er jonge spelers te plaatsen, hen er speel- en ontwikkelingskansen te geven en hen zo op te waarderen.

De nieuwe coach treft in Brugge een spelersgroep die de voorbije zomer helemaal heropgebouwd moest worden. Het is een situatie die vergelijkbaar is met die van twee jaar geleden, toen AS Monaco Cercle voor een faillissement en een degradatie naar het amateurvoetbal behoedde. Er werd toen een selectie samengesteld die meteen promoveerde naar 1A en daar dankzij een goeie competitiestart het behoud kon bewerkstelligen, maar die nu (mede door een twintigtal aflopende contracten) aan een grondige vernieuwing en een gevoelige upgrade toe was. Dat proces verliep heel moeizaam, onder meer omdat AS Monaco zelf door een bestuurlijke en sportieve crisis ging en in de eerste plaats met zijn eigen problemen bezig moest zijn. Ook daardoor vertoont de huidige spelerskern een aantal kenmerken die het tot nu toe voor de technische staf heel moeilijk maakten: heel veel jonge spelers, heel veel huurspelers, weinig ervaren en met de Belgische competitie vertrouwde spelers én tijdsgebrek om tijdig de nieuwe puzzel te kunnen vormen.

Het is een mooie uitdaging voor Storck, die zich in Moeskroen profileerde als een goeie technische coach én een goeie peoplemanager. Prioriteit is in deze situatie het behoud verzekeren. Het liefst met zo veel mogelijk jonge spelers, zoals de door AS Monaco ter beschikking gestelde talenten Loïc Badiashile (21), Julien Serrano (21), Jonathan Panzo (18), Giulian Biancone (19), Adrien Bongiovanni (20), Jordi Mboula (20) en Lyle Foster (19). Maar er zal meer nodig zijn dan een coachwissel om het project van AS Monaco rendabel te maken en Cercle weer een stabiele toekomst als profclub te geven. Het werkpunt is duidelijk: scouting en rekrutering. Wordt de structuur en de capaciteit van AS Monaco daarvoor voortaan ook ten volle ingezet voor Cercle? Of wordt er bij Cercle een parallelle structuur en capaciteit uitgebouwd?

Momenteel verkeert het project in een existentiële crisis. Van de mensen bij AS Monaco die het twee en een half jaar geleden lanceerden, blijven er bovendien nog maar weinig over. Maar er is hoop: Oleg Petrov, de nieuwe ondervoorzitter en CEO van AS Monaco en gedelegeerd bestuurder van Cercle, verzekerde begin deze maand op de algemene vergadering, waar er een nieuwe kapitaalsverhoging werd doorgevoerd, dat Cercle belangrijk blijft voor AS Monaco. Dat het de ambitie van AS Monaco is om verder te investeren in de uitbouw van Cercle met als doel een competitieve ploeg te vormen waarin jonge spelers zich kunnen ontwikkelen, in het belang van AS Monaco én van Cercle Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier