De Rolls-Royce met nummerplaat AV1 moet binnenkort een ander plaatsje zoeken op de parking van Villa Park. Vorige week gaf Doug Ellis, de 82-jarige voorzitter van Aston Villa, de aandeelhouders de raad in te gaan op het bod van de Amerikaan Randy Lerner. Die wil, als hij 90 procent van de aandelen in de club kan verzamelen, de ploeg overnemen. Ellis vroeg de nieuwe investeerder eerst om een plaatsje in de beheerraad, maar toen die dat weigerde, berustte hij in de titel van erevoorzitter voor het leven. Zijn troost : de verkoop van zijn aandelen levert de tachtiger zo’n 30 miljoen euro op.

Doug Ellis kwam in 1968 bij Aston Villa. Hij komt uit een arme familie waar de vader vroeg stierf en maakte zijn fortuin met de verkoop van kant-en-klare vakanties. Na een korte passage bij Birmingham City haalde Aston Villa hem binnen. Hij zou er bijna veertig jaar blijven, op een korte periode van drie jaar na. Dezelfde periode waarin, o toeval, Villa zijn grootste successen (titel en Europabeker) haalde en Ellis heel even (tien dagen !) voorzitter was van de Wolves.

Ellis was een eigenzinnige voorzitter die twee sollicitaties van Brian Clough afwees met de woorden : “Dat zou tot ruzie leiden, want hier is maar één baas en dat ben ik.” Hij beweerde altijd dat hij zelf nog profvoetballer was geweest bij Tranmere Rovers, maar nergens werden daar bewijzen van gevonden. Deadly Doug was zijn bijnaam, omdat hij niet aarzelde om managers aan de deur te zetten. Veel geld investeren weigerde hij, zodat Villa, dat maar één keer uit eerste klasse verdween onder zijn bewind, nooit een ploeg met zware schulden werd, maar ook amper iets won. Dat stak de fans, die de laatste jaren met lede ogen zagen hoe de ploeg in de kelder van het klassement verzeilde.

Als de overname lukt, wordt de nieuwe baas een Amerikaan. Randy Lerner is 44 en erfde zijn fortuin van zijn in 2002 overleden vader, die eigenhandig een kredietkaart lanceerde. Lerner, die even aan de kost kwam als advocaat in Wall Street, zou 1 miljard euro op de bank hebben. Ongeveer een tiende daarvan wil hij in Villa investeren. Lerner heeft ervaring met sport, in de erfenis van pa zaten ook de Cleveland Browns, een ploeg uit het American Football. Ook geen prijzenpakker, hun laatste titel dateert van 1964.

Bobby Robson (73), op dit moment voorzitter van Ipswich en consultant bij de Ierse nationale ploeg, moet vandaag/ woensdag onder het mes om een tumor uit zijn hoofd te verwijderen. Tijdens een wedstrijd van zijn club werd Robson onwel. Robson had eerder al drie kankeroperaties. De tumor zou niet zo groot zijn en de Engelsman is optimistisch over zijn herstel.

Wayne Rooney (20) kreeg van de FA drie speeldagen schorsing voor een rode kaart tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Porto. Rooney werd daar zo kwaad om, dat hij in een brief aan de bond dreigt zijn (commerciële) verplichtingen bij de nationale ploeg drastisch terug te schroeven.

Nwankwo Kanu, vorige donderdag pas getransfereerd van West Brom naar Portsmouth, bedankte meteen voor het vertrouwen met twee goals. Kanu miste nog een strafschop.

Liverpool ontgoochelde in de openingsmatch tegen Sheffield United, maar rondde vorige week wel de transfer van Dirk Kuyt af. Kuyt is 26 en met de overgang zou ongeveer 15 miljoen euro gemoeid zijn. Zaterdag kwam de nieuwe spits nog niet in actie, maar zijn landgenoten Boudewijn Zenden en Jan Kromkamp stonden allebei wel in de basis. Overigens spelen de Reds deze week hun Europese return tegen Haifa niet in Israël, maar in Kiev.

Chelsea haalde vorige week de Nederlander Khalid Boulahrouz weg bij HSV. Ondertussen blijft er onduidelijkheid bestaan over het lot van Ashley Cole, door Arsenal zaterdag uit de kern gelaten voor de match tegen Aston Villa en ook Europees al niet op het veld. Chelsea verklaart luidop Cole te willen inlijven, doch de Londenaars doen maar geen bod.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier