Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ole Gunnar Solskjaer stopt met profvoetbal.

Vechten tegen blessures, iedereen wordt het uiteindelijk moe. Vier jaar lang heeft de Noorse spits Ole Gunnar Solskjaer gepoogd om zijn carrière als voetballer te redden, maar vorige week gooide hij de handdoek wegens aanhoudende knieproblemen. De 34-jarige spits van Manchester United, die in de CL-finale in 1999 nog het beslissende doelpunt maakte, blijft wel op Old Trafford, maar verandert van kleedkamer. Hij is niet langer speler, maar coach. Ten tijde van zijn revalidatie was hij al ingezet bij de jeugd, nu neemt hij die rol definitief op. Solskjaer is ook officieel clubambassadeur.

Solskjaer tekende in 1996, Molde incasseerde iets meer dan twee miljoen euro. Dat was een gok, want Man. United had de hele zomer achter AlanShearer gezeten. De pocketspits leek maar een flauw alternatief. De Scandinaviër bleek evenwel een lonende investering. Solskjaer scoorde in zijn debuutjaar direct 18 keer en speelde in totaal 366 keer voor de club. Daarin maakte hij 126 goals. Baby-Faced Assassin was zijn bijnaam, vanwege zijn jonge looks en dodelijke efficiëntie. Vaak startte hij op de bank en besliste hij met invalbeurten de wedstrijd. Zes keer werd hij kampioen, twee keer won hij de FA Cup, één keer de Champions League.

Na een lange revalidatie kwam hij vorig seizoen sterk terug. Met elf goals had hij nog een behoorlijk aandeel in de titel. Zijn laatste officiële duel was de bekerfinale tegen Chelsea, toen hij in de slotminuten mocht invallen. In juni onderging Solskjaer een kleine ingreep aan de knie. Zijn herstel liep evenwel veel moeizamer dan verwacht, zodat er voortijdig een einde aan zijn carrière kwam. Nog een leuk detail : pa Sols- kjaer was ooit nationaal kampioen als worstelaar, een sport die zijn zoon ook als kind nog beoefende.

Door het afhaken van Solskjaer zit United wel aanvallend in de problemen. Manager SirAlex Ferguson beschikt maar over drie centrale spitsen meer : Louis Saha, Wayne Rooney en Carlos Tévez. Alleen de Argentijn is volledig fit. Saha heeft ook al voortdurend knieproblemen, terwijl Rooney een beentje in zijn voet brak op de eerste speeldag. Hij is nog even out.

Het getouwtrek rond Arsenal blijft verder duren. Nadat de Amerikaan StanleyKroenke al 12,19 procent van de aandelen overnam, verkocht de gewezen vice-voorzitter David Dein verrassend de zijne aan een firma waar de Rus AlisherUsmanov co-eigenaar van is. Dein, die ontslag nam bij Arsenal, wordt voorzitter van die firma (Red&White Holdings) en keert op die manier terug. Goed nieuws voor manager Arsène Wenger, een vriend van Dein.

Emile Mpenza heeft zijn eerste goal van het seizoen voor Man. City beet. City won vorige week met 1-2 bij Bristol City, een wedstrijd voor de Carling Cup.

Rachid Bouaouzan, een 23-jarige Nederlandse spits van Sparta, tekende voor drie jaar bij Wigan.

Gabriel Paletta (21, Liverpool) keert terug naar Boca Juniors.

Tomas Gravesen, op de sukkel bij Celtic, komt voor één jaar naar Everton.

Sam Allardyce haalde voor Newcastle bij Bolton de Franse verdedigende middenvelder Abdoulaye Faye (29) weg.

Zat Knight beleefde een beroerde woensdag. Luttele uren voor hij voorgesteld werd als nieuwe Aston Villaverdediger, werd de 27-jarige Londenaar door de politie opgepakt in een drugszaak. Knight was op borg net op tijd vrij voor de persconferentie in Birmingham.

Kieron Dyer (28, West Ham) brak op twee plaatsen zijn rechterbeen. Hij is een half jaar out. West Ham versterkte zich met Nolberto Solano (Newcastle) en HenriCamara (Wigan).

Kenwyne Jones (22), een spits van Southampton en de nationale ploeg van Trinidad& Tobago, heeft zijn transfer beet. Jones staakte vorige week om een overgang van 9 miljoen euro naar Sunderland af te dwingen.

Nicolas Anelka verlengde zijn contract bij Bolton tot 2011.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier