Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De manager van Sunderland stapte zelf op.

Een paar dagen voor het bezoek aan de club waar hij zulke successen haalde, hield Roy Keane (37) het voor bekeken als manager van Sunderland. De ploeg was na een goeie start (zesde in september) met vijf nederlagen in de voorbije zes wedstrijden afgegleden naar een degradatieplaats. De zware investeringen – naar verluidt 80 miljoen euro – in 33 spelers tijdens de voorbije 2,5 jaar, leverden niet het gewenste resultaat op. Voorzitter Niall Quinn praatte drie dagen op Keane in, maar tevergeefs, hij stapte zelf op.

De voorbije weken kwam er kritiek van verschillende partijen. De spelers hekelden de meedogenloze aanpak van hun coach. De Amerikaan Ellis Short, de invloedrijkste aandeelhouder, trok geleidelijk meer macht naar zich toe, weg van voorzitter en gewezen speler Niall Quinn. Die kende zijn manager en diens koppigheid al langer. Keane bolde het ooit op trainingskamp met Ierland in de aanloop naar het WK in 2002 af, omdat hij zich dood ergerde aan het amateurisme van de Ierse FA. Bemiddelen door onder meer Quinn en bondscoach McCarthy, die zijn ontevreden ster uiteindelijk naar huis stuurde, hielp toen ook al niet. Kritiek kwam er ook van de supporters. Tegen hen zei Keane: “Ik ben niet naar hier gekomen om me door jullie te laten uitschelden.”

Keane is de zoveelste manager in de rij die het goed doet in zijn eerste jaar – hij leidde Sunderland van de kelder van het klassement in de tweede klasse naar de promotie – en vervolgens ook behoorlijk in het tweede jaar, maar moeite heeft om in het derde de druk te weerstaan om door te groeien. Zijn karakter van perfectionist speelde hem parten. Recent nog hekelde hij de leefwijze van een aantal van zijn profs. Toen vorig seizoen drie spelers te laat waren voor de bus naar de bekermatch bij Barnsley, liet hij hen gewoon staan. En onlangs nog werd Anton Ferdinand gestraft voor het geven van een tv-interview. Keane was ook hard voor zichzelf, vond dat hij teleurstelde en stapte op.

Cristiano Ronaldo (23) zag zijn uitstekende seizoen met Man. United (42 goals, titel én Champions League) nu ook bekroond met de Gouden Bal. Ronaldo won voor Lionel Messi en Fernando Torres.

Burnley is dé sensatie in de Ligabeker. De ploeg wipte in de vorige ronde Chelsea na strafschoppen en won vorige week met 2-0 van Arsenal. De andere halvefinalisten zijn: Derby County (dat bij Stoke City met 0-1 ging winnen), Tottenham (dat Watford met 1-2 uitschakelde) en Man. United (5-3 tegen Blackburn, 4 goals van Carlos Tévez).

Vorige week werd geloot voor de FA Cup. Leuke trip voor (als hij snel weer fit is) Emile Mpenza: Plymouth mag op zaterdag 3 januari namelijk naar Arsenal. Man. City ( Kompany) ontvangt Nottingham Forest, Everton ( Fellaini) moet naar Macclesfield, terwijl West Brom ( Hoefkens) de winnaar ontvangt van het duel Peterborough-Tranmere.

Didier Drogba kreeg officieel van Chelsea te horen dat hij tijdens de winterstop niet mag vertrekken.

Slecht nieuws voor Everton: spits Yakubu scheurde zijn achillespees en is out voor de rest van het seizoen. Zijn vervanger, LouisSaha, viel uit met een hamstringletsel, zodat de ploeg van Marouane Fellaini plots krap zit in de spitsen.

De langdurige afwezigheid van Fernando Torres (voor de vijfde keer in 16 maanden out met een hamstringletsel en wellicht tot eind december) en de 0-0 tegen West Ham doen Liverpool speculeren over een terugkeer van Michael Owen, einde contract in juni bij Newcastle. Manager Benítez sloot die overgang evenwel met klem uit. De voorlopig laatste voetballer in de rij van Liverpool die dieven op bezoek kreeg, is Jermaine Pennant. Deze poging tot inbraak mislukte.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier