Woensdag 23/6

‘Drie mannen die turen door de regensluier. Duisternis heerst onder de fors uit de kluiten gewassen bomen die zich schurken tegen de achterkant van de hoofdtribune. Grijze tinten houden de ochtend gevangen. Zelfs het gras is niet groen… ‘ Wat denkt u, een citaat van Dostojewski ? Gontsjarov ? Tolstoj ? Alleszins iets kouwelijks in februari in Siberië ? Nee… de zomerserie van Sport/Voetbal Magazine.

Dan : ‘Een oud plantenkot. Douches waren er niet, je moest je ’s winters wassen met een kom koud water. Mijn idool was Marcel Sterckx.’ Cyriel Buysse ? Frank Buyse ? Louis-Paul Boon ? Nee… weer de zomerserie van Sport/Voetbal Magazine.

Nog : ‘Is het de tristesse van voetbalpleinen zonder teken van leven ? Zit het in de aluminium ramen en de vale draperieën ? Of ligt het aan de macabere onverschilligheid van vier gele tuinslangen onder het gesuskewiet van een vink ?’ Albert Camus ? Emile Zola ? Vaclav Havel ? Nee… andermaal de zomerserie van Sport/Voetbal Magazine.

Afgezien van die van Knack, waarvan de vrolijkste Jan zelfmoord zou plegen, dienen zomerseries in het algemeen een zonnig tintje te vertonen, ja zelfs een mogelijke bron van optimisme te bevatten. Een zomerserie moet vertellen over een dun bevolkt eiland in de baai van Napels, waar je de lekkerste calamares van de wereld kunt eten. En waar de zaligste witte wijn geserveerd wordt door wellustige vrouwen aan wie het woord ‘nee’ nooit is aangeleerd. Een Marokkaans vissersdorpje, een geheimzinnig kasteel aan de Schotse kust, een riviertje door het binnenland van Mexico, een klooster in Nepal, of een meer in het noorden van Zweden waar Herman Van Molle zit te vissen. Dat is wat wij verstaan onder een zomerserie. Egypte, Togo, Seoel, Peru.

Nu de zomerserie van Sport/Voetbal Magazine, jaargang 2004. Boom ! Dessel ! ! Heist-op-den-Berg ! ! ! En al weten wij niet wat de vierde halte is geweest, dan zetten wij er nu al vier uitroeptekens achter ! ! ! ! Dat iemand erin slaagt om na Boom en Dessel iets te vinden dat nóg erger is, daar doen wij onze pet voor af. Heist-op-den-Berg. In die buurt kennen wij nog wel een paar bestemmingen. Ourodenberg ! Ga eens met Dany Verlinden naar Ourodenberg, exotischer is er niet in de hele Europese Unie, ook niet na de uitbreiding. Ramsel ! Het kosmopolitische Ramsel, Erwin Vandenbergh. Of de Pijpelheide in Booischot, als wij ons niet vergissen zelfs een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Als je ter plaatse de weg moet vragen, spreek dan uit : ‘Paapelaa.’ Anders begrijpt niemand je. De Biekes kwamen van de Paapelaa, al zijn wij niet zeker of de Biekes in aanmerking komen. Veldrijders associeer je niet meteen met een orthodoxe zomerserie. Anderzijds, één met Boom, Dessel en Heist-op-den-Berg…

Donderdag 24/6

Nog uit de serie. Patrick Goots : ‘Ik wil proberen onze Killian in alles te helpen. Als we in de tuin aan het voetballen zijn, gaat hij vaak na een halfuur bleitend binnen, want ik laat hem nooit winnen. Hij gaat graag in de goal staan en dan trap ik zo hard ik kan, dat alle ballen binnen vliegen. Dan zit mijn dochter op de glijbaan te kijken en doe ik precies of ik gescoord heb in eerste klasse. En dan is het ambras hé. Dan roept en brult hij, klimt hij over de platen en is hij weg.’

Over het merkwaardige gevoel voor ouderliefde bij Patrick Goots hebben wij het hier eind vorig jaar al gehad. Dat was naar aanleiding van een reportage over zonen van voetballers. Goots over dezelfde Killian, spits bij de duiveltjes van Dessel Sport : ‘Een paar weken geleden wonnen ze met 40-0 en had hij 19 doelpunten gemaakt. Toen heb ik hem gezegd dat hij heel slecht gespeeld had.’ Op een dag was Patje arbiter en stuurde zijn eigen Killian prompt met rood van het veld. Omdat hij zich revancheerde op ‘een geblokte’ die hem de hele match door schoppen had verkocht. ‘Als het maar plezant is’, stond er als kop boven dat artikel.

Zou die Goots ooit gehoord hebben van procureur Bourlet ?

Vrijdag 25/6

Frankrijk-Griekenland. Dat je met behoudend voetbal nergens meer komt, is door het wedervaren van de Krieken (dixit Raymond Goethals), en eerder van FC Porto, nu wel definitief bewezen.

door Koen Meulenaere

‘Exotischer is er niet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier