Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ze waren al wat verrast, de spelers van de nationale ploeg. Verrast in de krant te lezen dat er naar aanleiding van België-Marokko sprake was van een nieuwe start, van Vandereycken II. Het was wat hen betreft geen nieuwe start, maar een voortzetting van waar ze al twee jaar mee bezig waren. Quasi dezelfde groep, dezelfde trainer …

… en hetzelfde resultaat, een ontgoocheling. Alles sloeg tegen woensdag, het licht dat uitviel, reclameborden die niet werkten, een veldbezetting die niet klopte, spelers die elkaar in de steek lieten en een anders zo betrouwbare doelman die nu ook een keer naast de bal grabbelde.

Namens de voetbalbond verdedigt Michel Sablon, technisch directeur, de keuze van René Vandereycken om te experimenteren met drie schokbrekers op het middenveld en een soort van 4-3-3 met Stijn De Smet als hangende spits op rechts en Moussa Dembélé in eenzelfde rol aan de linkerkant. De spits van AZ trok nog zijn streng aan zijn kant, ook al begonnen zijn acties van te diep en was de dreiging uitgewerkt voor het écht gevaarlijk kon worden. De Smet viel fysiek door de mand, in elk duel werd hij weggeblazen. Ook Vincent Kompany, sterk in het oprukken, stond nu veel te diep om nog van nut te zijn.

Sablon: “Op individuele spelers en hun prestatie tegen Marokko wil ik nu niet ingaan, maar René heeft een aantal dingen uitgeprobeerd en daaruit zijn conclusies getrokken. Het is tegengevallen – zeker voor de rust – dat mag je gerust stellen. Mocht hij dat dan niet? Dat het niet lukte, was een grote ontgoocheling voor ons, noem de 1-4 gerust een dieptepunt, maar het was wel de laatste keer dat zoiets kon. Tegen Italië in mei moet je niet meer gaan experimenteren en later in augustus in Duitsland evenmin. Dus moest het nu. Dat is tegengevallen, maar geloof me: René heeft dat ook gezien en neemt dat mee. Hij zal straks wel de keuzes maken die zich opdringen, maar ik vind wel dat je nu niet moet beginnen twijfelen aan kwaliteit of inzet. Als ze het niet meer zouden kunnen opbrengen voor de nationale ploeg, moet je ermee stoppen, maar ik weiger dat te geloven.”

Opmerkelijk: Vincent Kompany hield na de wedstrijd een pleidooi voor een ernstig gesprek (“zo slecht als vandaag zijn we niet”), maar ook opnieuw voor een verhuis weg van Brussel, waar blijkbaar alleen de bezoekende fans voor sfeer kunnen zorgen. De stad wil evenwel de ploeg houden en er komt straks een nieuw veld – half natuur, half kunst – om de drainageproblemen het hoofd te bieden. Sablon: “Eindelijk, want anderhalf jaar lang is er niks gebeurd en dat kan niet.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier