Extreme make-over

Maximiliano Caufriez © BELGA

Toen hij er een jaar geleden aan begon, wilde Clement niet te veel nieuwkomers. Hij legde een stevige basis voor het succes, maar het team betaalde daar een zware tol voor: nagenoeg de hele basisploeg zocht andere oorden op. Een leger nieuwkomers kwam.

Verdediging

Wel een vertrouwde naam in doel: Roef kon worden overtuigd nog een seizoen langer op uitleenbasis naar het Waasland te komen. De tweede doelman komt over van Antwerp: Debaty. Hij neemt op de bank de plaats in van Goblet.

Na het vertrek van Buatu, Camacho, Jans en Demir zijn er veel nieuwe gezichten in de verdediging. Caufriez brak in de loop van vorig seizoen door en wordt een vaste starter centraal achterin, naast nieuwkomer Vukotic uit Servië. Fysiek een reus, zuiver linksvoetig, kopbalsterk, maar ook technisch uitstekend. Als hij zich aan een hoger tempo kan aanpassen, wordt hij een van de revelaties. Uit de eigen jeugd stroomt Liessens door, als back-up is er de Deen Salquist, perfect tweevoetig, maar eerder een optie op de toekomst. Dat is ook Costa Ricaan Gamboa, een linksvoetige centrale verdediger, die zich nog moet aanpassen aan het ritme. Hij is een eerste van misschien wel meer voetballers uit het Midden-Amerikaanse land.

Jans moet op de rechterflank worden opgevolgd door Threlkeld, een jeugdproduct van Bolton, dat daar moeilijk aan de bak kwam en doorbrak bij Plymouth. Hij brengt veel diepgang, alleen is de vraag: wil Ferrera evenveel van zijn flankverdedigers als zijn voorgangers, of wil hij liever een gesloten verdediging? De opvolger op links voor Demir is een Nederlander: Massop. Aanvallend sterk, met scorend vermogen. Conclusie: de flanken van Waasland-Beveren kúnnen meevoetballen, als ze dat mogen.

Middenveld

Eén verdedigende middenvelder of twee? Dat is de hamvraag. Lang werd gedacht en gehoopt dat Angban nog een jaar langer zou blijven. Toen dat te duur bleek, werd uitgekeken naar alternatieven. Andere opties voor Ferrera: Keita en Van Damme: twee stevige centrale middenvelders. Rwandees Bizimana, die vorig seizoen een tijdje testte en iedereen van de staf overtuigde, lijkt er ook aan te komen.

Extreme make-over

De twee flanken zijn oude bekenden: links Ampomah en rechts Boljevic, die vorig seizoen van flank wisselde en nog wat onregelmatig was. Doublure daar: Badibanga, die werd overgenomen van Standard en op beide flanken kan spelen. Omdat Morioka vorig seizoen veel te snel verhuisde naar Anderlecht, de kop zot gemaakt door zijn entourage, en daar zijn gebrek aan explosiviteit een handicap bleek, moesten ze in Beveren op zoek naar een nieuwe tien. Ze kwamen uit bij de Kroaat Lulic. Die kon naar de Spaanse eerste klasse, maar bleef nuchter en wilde een tussenstap, geleerd door eerdere avonturen: op zijn 17e ruilde hij zijn land voor Sampdoria, zonder door te breken. Als hij het ritme van België weet op te pakken, kan hij voor brokken zorgen. Voor de toekomst: Jubitana. De jonge Verstraete kan dit seizoen bevestigen.

Aanval

Geen Thelin meer, wegens een paar verschijningen op het WK was hij niet langer betaalbaar. Op dit moment is de spoeling centraal in de spits daardoor wat dun. Ndiaye is er al een tijdje, dit kan het seizoen van de doorbraak worden. Nieuw en met veel talent is de 23-jarige Franse Senegalees Ndao. Eentje van vlak over de grens, Valenciennes, die uiteindelijk doorbrak bij Quevilly. Kan Ferrera doen denken aan Bandé: zeer explosief en behoorlijk scorend vermogen. De vraag is: kan hij zwerven rond een targetspits, of kan hij het ook alleen?

Conclusie

Met verplaatsingen naar Zulte Waregem, KAA Gent en KRC Genk, en thuiswedstrijden tegen Standard en STVV is de aanvang niet van de poes voor een geheel dat nog op elkaar ingespeeld moet raken en waarvan het huiswerk nog niet af is. Ook tactisch niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier