
F Duitsland
Bondscoach: Joachim Löw (GER)
Geboren Schönau im Schwarzwald, 3 februari 1960
Een onderhoud van meer dan twee uur met de top van de Duitse voetbalbond DFB was nodig om in december vorig jaar met de 61-jarige Joachim Löw te kunnen verdergaan. Een gebrek aan inspiratie en daadkracht, zo luidde de snoeiharde kritiek aan het adres van Jogi, waarbij zijn succesvolle verleden snel werd weggeveegd. De voormalige offensieve middenvelder legde een opmerkelijk parcours af bij de Mannschaft.
Van augustus 2004 tot juli 2006 fungeerde Löw als assistent van Jürgen Klinsmann, om vanaf dan zelf de scepter te zwaaien. Met succes, want de EK-finaleplaats van 2008 (0-1-verlies tegen Spanje) werd gevolgd door de derde plaats op het WK van 2010, een halve finale op het EK van 2012 (1-2-nederlaag tegen Italië), WK-winst in 2014, een halve finale op het EK van 2016 én winst van de Confederations Cup in 2017.
Na de kwalificatie voor het WK van 2018 besliste de DFB om de overeenkomst van Löw open te breken tot 2022. Wat volgde, was pijnlijk: een uitschakeling in de groepsfase, wat in 1938 voor het laatst was voorgevallen. In maart 2019 besliste de bondscoach om definitief afscheid te nemen van drie ‘oudjes’ ( Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller) en grotendeels de kaart te trekken van de jeugd. Ze zouden daarbij de steun krijgen van de routiniers Manuel Neuer en Toni Kroos.

Daarop volgde een periode van schommelingen, met ontgoochelingen in de UEFA Nations League. Op 9 maart maakte Löw bekend dat hij na het EK stopt, om dan plaats te maken voor vermoedelijk Hansi Flick van Bayern München. Dat de groepsduels in Beieren worden afgewerkt, moet de kiem worden voor zijn laatste kunstje.
De kenner: Niklas Dorsch, U21-international, speler KAA Gent
‘In Duitsland zijn de verwachtingen altijd hooggespannen. Ons doel is dus, ondanks de moeilijke tegenstanders in de groep, om het EK te winnen. Het is goed dat we meteen tegen Frankrijk mogen openen. Een betere test kun je niet hebben; we zullen snel weten waar we staan. Het is ook een goede zaak dat ervaren spelers als Mats Hummels en Thomas Müller er opnieuw bij zijn. Ik trainde en speelde nog met hen samen bij Bayern München en ik kan getuigen dat je aan hun motivatie niet moet twijfelen. Daarom is het jammer dat ook Jérôme Boateng niet bij de 26 werd opgenomen.

‘De enige twijfels die ik heb, gaan over het gebrek aan automatismen met Hummels en Müller en de weinige voorbereidingstijd die de bondscoach krijgt om ze erin te slijpen. Ook missen we dit keer een grote diepe spits, zoals we in het verleden hadden met Oliver Bierhoff en Miroslav Klose. Timo Werner is snel en moet het meer hebben van de diepgang. We lijken aangewezen op het infiltratievermogen van de flankaanvallers, terwijl de mannen vanuit de tweede lijn zoals Müller en Ilkay Gündogan bewezen dat ze gemakkelijk scoren.’

Rising star: Jamal Musiala
Eind februari kwam het verlossende nieuws voor de Duitse voetbalbond DFB. Het supertalent, zoon van een Nigeriaanse vader en een Duitse moeder met Poolse roots, verhuisde op zijn zevende van Stuttgart met zijn familie naar Londen. Zo werd hij door Chelsea gescout bij Southampton. Na 22 interlands voor de Engelse nationale jeugdteams kwam er in juli 2019 druk op zijn schouders te liggen, toen Jamal Musiala de Engelse hoofdstad transfervrij verliet voor Bayern München.
Een profcontract tekenen bij de Duitse recordkampioen kon en mocht reglementair niet, daarvoor moest hij wachten tot 26 februari. Maar bondscoach Joachim Löw had een maandje eerder al (slim en opportunistisch) laten weten dat hij voor de interlands in maart aan het kroonjuweel uit Beieren dacht. Zijn wens werd ingewilligd, want nadat hij een profcontract tot 2026 ondertekende, volgde al snel de bevestiging dat hij zich beschikbaar zou stellen voor de Mannschaft.
De aanvallende middenvelder, op termijn de opvolger van Thomas Müller, kreeg snel het vertrouwen van Hansi Flick bij Bayern München. Musiala voetbalde zich op die manier al in de geschiedenisboeken. Want naast jongste Bundesligadebutant (17 jaar en 125 dagen) en -doelpuntenmaker (17 jaar en 205 dagen) is hij ook de jongste CL-scorer (17 jaar en 363 dagen) voor de Beierse grootmacht.
De speler met rugnummer 42 blijft ondanks alle aandacht bijzonder rustig. Zijn maturiteit wordt nu al geroemd. Zo contacteerde hij zelf de Engelse bondscoach Gareth Southgate om zijn beslissing te verduidelijken.
Marc-André ter Stegen
Marc-André ter Stegen (29) blijft dé pechvogel van dienst voor grote toernooien. De Barcelonadoelman, doublure van aanvoerder Manuel Neuer, werd in Malmö geopereerd aan de patellapees van zijn rechterknie. Voor het EK van 2012 viel hij weg uit de voorselectie, bij het WK twee jaar later werd hij eerst niet genomineerd, terwijl er in 2016 (EK) en 2018 (WK) geen speeltijd was voor de 24-voudige international.
6-0
Op 17 november 2020 kreeg de Mannschaft van Spanje met 6-0 een oplawaai in de Nations League, meteen ook de eerste nederlaag van dat jaar. Crisisoverleg was nodig om de positie van bondscoach Joachim Löw te vrijwaren. Bijzonder zuur ook voor Neuer, die met zijn 96e cap net legende Sepp Maier voorbijstak en recordhouder onder de lat werd.
Marco Reus
Zoek niet naar de naam van Marco Reus (31), want de routinier van Borussia Dortmund haakte na een intens en vermoeiend seizoen zelf af. De BVB-aanvoerder, in het verleden goed voor 44 caps en 13 goals, wil zijn lichaam de noodzakelijke rust geven.
Tactiek 4-3-3
Door niet langer vast te houden aan de verjongingspolitiek en de terugkeer van Hummels en Müller zal Joachim Löw moeten gaan schuiven. Zo behoort een 3-5-2-veldbezetting zeker tot de mogelijkheden voor de Mannschaft, want in het 4-3-3-concept valt nu Goretzka uit de basiself. Zowaar een luxeprobleem. De polyvalente Kimmich kan – net als Philipp Lahm in het verleden – ook als controlerende middenvelder spelen; dan is Can of Süle een optie rechts achteraan. Vanaf links kan ook Gosens als flankspeler worden ingezet, terwijl vanaf de rechterkant Havertz een alternatief is.




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier