Twintig jaar na het Heizeldrama schreef Liverpool geschiedenis. Nu komt de verdere uitbouw.

Eigenlijk had hij het slecht gedaan, Rafael Benítez. Zeker in de eerste helft. Gegokt en verloren met het aan de aftrap brengen van Harry Kewell die na 23 minuten van het veld hinkte, uitgefloten door een deel van de eigen supporters. Niet gekozen voor Dietmar Hamann in het middenveld. Xabi Alonso en Steven Gerrard, dat was in zijn ogen het beste middenveld ter wereld, maar dat bleek voor de rust anders. Kaká kon passen verstrooien alsof het niks was en Gerrard speelde een bleke eerste helft. Pas toen Hamann zich om Kaká ging bekommeren, kreeg Gerrard weer speelruimte en meteen lag hij aan de basis van twee van de drie treffers. En dat leverde Liverpool een vijfde winst in EC I op. Of zoals Jamie Carragher het achteraf stelde : “Ik had het gevoel dat dit een avond was waarop alles in ons voordeel kantelde. Zelfs het feest. Toen ik naar de fans liep, ging ik uitgerekend net naar de plaats waar mijn vrienden en familie zaten…”

Benítez is van Madrid, waar hij vroeger al coachte, en het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de Spanjaard vorige week in verband werd gebracht met Real. Voorlopig houdt hij het nog even bij Liverpool, waar hij de komende maanden zijn stempel op de kern mag drukken. Never change a winning team, gaat in deze niet meer op. De held van Istanboel, doelman Jerzy Dudek, krijgt concurrentie uit Spaanse hoek. JoséReina, doelman van Villarreal en opgeroepen voor de nationale ploeg, komt naar Liverpool wist de Spaanse pers. Een eerste in een langere rij, want Vladimir Smicer kreeg al te horen dat hij mag gaan, en de hakbijl valt wellicht ook voor Dudek, Djimi Traoré, Kewell, Milan Baros (liet vorige week verstaan dat Valencia hem wil) en Igor Biscan. In voetbal, zegt Benítez, gaat het om winnen en je kern steeds versterken.

Dertig miljoen pond, 45 miljoen euro, verdiende Liverpool grof afgerond aan de voorbije Europese campagne. Binnenkort (op 17 juni) mag de Uefa beslissen of de Reds een wild card krijgen om de titel te verdedigen. Voorzitter LennartJohansson, Franz Beckenbauer en Eusebio zijn alvast voor. Liverpool moet dan wel een rechtstreeks zitje krijgen, want een voorronde zou samenvallen met de Europese Supercup tegen CSKA Moskou, die op 26 augustus gepland staat. ( PTK)In een vriendschappelijke wedstrijd tegen de VS won Engeland met 1-2. De twee goals kwamen van debutant Kieron Richardson, die dit seizoen voor West Brom speelde, maar eigendom is van Manchester United. Maandagnamiddag viel het doek over de eindronde in tweede klasse. Preston en West Ham maakten in één duel uit wie de derde stijger wordt, na Sunderland en Wigan. Preston wipte in de halve finale Derby County, West Ham was de betere van Ipswich, de derde in de eindstand. Als de Hammers winnen, nemen ze na twee jaar hun plaats in de topklasse weer in. Haalt Preston het, dan is dat voor het eerst in 44 seizoenen ! Arsenal biedt Arsène Wenger een contract voor het leven. Wenger, die in acht seizoenen zeven prijzen pakte, liet vallen dat hij in 2006 – wanneer Arsenal naar een nieuw stadion verhuist – zou stoppen. De Gunners willen hem in dat geval een plaats in het bestuur aanbieden. Everton deed een bod op Carlo Cudicini, Mikael Forssell en Scott Parker, allen eigendom van Chelsea. Bij Tottenham werd Simon Davies weggehaald. AiyegbeniYakubu (Portsmouth) verhuist naar Middlesbrough.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier