‘Achteraf bekeken was Mathijssen een grote trainer’

Al vier jaar voetbalt de Fransman Fabien Camus (24), afkomstig van Marseille, in België. Tot nog toe deed hij dat bij Charleroi, maar onlangs verhuisde hij naar Racing Genk.

Hoe kijk je terug op vier jaar Charleroi?

Fabien Camus: “Ik heb er mooie momenten gekend en ik laat er veel vrienden achter. Sportief heb ik de eerste twee jaar veel geleerd met Jacky Mathijssen, daarna minder.”

Had je te lijden onder het vertrek van Mathijssen?

“Ja. Toen hij hier trainer was, begreep ik hem niet altijd. Ik was 21 jaar. Hij wou een boodschap overbrengen, ons leren om een goede houding aan te nemen. Toen hij vertrokken is, begreep ik plots wat hij wilde zeggen. Achteraf bekeken was hij een grote trainer.”

Daarna is het dus bergaf gegaan …

“Op Thierry Siquet heb ik niks aan te merken. Hij deed hetzelfde als Mathijssen, maar de hele groep kende hem. Sommigen hadden zelfs nog met hem gespeeld.”

Wat had Mathijssen meer dan Siquet?

“Ervaring misschien. Charisma.”

Karakter?

“Nee, Siquet had heel veel karakter!”

Heb je de indruk dat Charleroi de afgelopen vier jaar geëvolueerd is?

“Nee. Dat is triest, want de club heeft een enorm potentieel. Ik weet niet wat er gaande is tussen de stad en de club, maar het schaadt Sporting Charleroi. We hadden alle redenen om te klagen: de grasmat trok nergens op, ons trainingscentrum is het meest waardeloze van België, we moesten met de wagen naar de oefenterreinen gaan, … Uiteindelijk word je dat wel gewoon, maar de club heeft een infrastructuur nodig die een profclub waardig is.”

Op het einde van vorig seizoen was de sfeer ook niet goed …

“Iedereen wou weg!”

Waarom?

“Zelfs in de Franse vierde of vijfde klasse heb je betere arbeidsomstandigheden!”

Maar ten tijde van Mathijssen waren die omstandigheden toch dezelfde?

“Nee. De grasmat was perfect; een tuinman was daar dagelijks mee bezig. En voor de oefenterreinen waren er nog eens twee tuinmannen. Die mensen zijn er nu niet meer.”

Waarom ga je naar Genk? Omdat ze je al twee jaar volgden?

“Ja. Genk weet wat ik kan.”

Standard was blijkbaar ook geïnteresseerd.

“Standard heeft misschien contact opgenomen met Charleroi, maar niet met mij. Laszlo Bölöni wilde me al toen hij nog trainer was bij Monaco. Maar ik ben niet ontgoocheld. Op een ander aanbod wilde ik niet wachten.”

Wat vind je van Hein Vanhaezebrouck?

“Zijn trainingen bevallen me enorm. Hij legt de nadruk op bewegen en op de kwaliteit van de passing. Maar dat is niet verrassend. Als je ziet hoe Kortrijk gespeeld heeft de eerste zes maanden van vorig seizoen … Dat was nog eens wat!”

Met welk cijfer moet je je loon van Charleroi vermenigvuldigen om te komen tot het bedrag dat je nu verdient?

“Met een hoog cijfer. ( lacht) Maar je kan Charleroi niks verwijten. De club betaalde niet veel, maar niemand zette ons een mes op de keel om er te tekenen. ( stilte) Maar misschien heeft Charleroi wel de laagste loonmassa van eerste klasse!” S

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier