Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Geboren op 22 september 1985.

Vriendin : Carole

Wat zijn je favoriete cd, film en boek van 2005 ?

“Mijn favoriete cd is alleszins iets met rhythm’n’blues, maar ik kan je niet zozeer één bepaalde artiest noemen. Meestal download ik zelf nummers van het internet en maak ik daar compilaties van. 50 Cent maakte wel enkele sterke hits. De film die mij het meest is bijgebleven is Hotel Rwanda (over de genocide in Congo, nvdr). Naar de bioscoop ga ik niet zo vaak, ik bekijk liever thuis een dvd. Ik lees vooral sporttijdschriften en kranten.”

Reis je graag ?

“Ik ben net terug uit Spanje. Samen met mijn broer Nadjim, die bij FC Brussels speelt, ben ik voor vier dagen naar Barcelona geweest. Ik reis graag, maar als profvoetballer krijg je daar niet vaak de gelegenheid toe.”

Je bent afkomstig van Brussel. Heb je nog een band met onze hoofdstad ?

“Ja. Mijn ouders wonen er nog steeds. Ik ga er geregeld op bezoek en blijf er dan soms slapen. Ik mis Brussel wel, omdat ik er al mijn vrienden moest achterlaten. Vroeger deden we er niets anders dan voetballen in de parkjes of op de pleintjes. Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre en Jeanvion Yulu-Matondo liepen daar toen ook al bij. In de Brusselse buurten kent iedereen elkaar. Alle allochtonen bezitten er bovendien eenzelfde gevoel voor humor. Wij zijn bijna altijd goedgezind.”

Ben je al op zoek gegaan naar je roots ?

“Mijn vader is afkomstig van Tsjaad, maar ik ben er nog niet geweest. Ik wil er zeker eens naartoe, want er woont familie van mij. Door de oorlogen daar is dat niet zo vanzelfsprekend. Ik zal het Afrikaanse bloed dat door mijn aderen vloeit nooit verloochenen, ik ben er fier op.”

Koester je bepaalde Afrikaanse tradities ?

“Ja, we eten thuis vaak Afrikaanse specialiteiten. Ik ben verzot op foufou, een soort van samengepakte rijst die je met je handen hoort te eten. Het gerecht kan op veel manieren bereid worden : met vlees of met allerlei sauzen.”

Welke studies heb je gedaan ?

“Ik zat aan de topsportschool in Leuven en behaalde er mijn diploma van het secundair onderwijs. Daarna maakte ik de overstap naar het Sportkot in Leuven, maar na twee maanden kreeg ik bij Genk een profcontract en toen besloot ik die hogere studies stop te zetten. Ik studeerde LO en kinesitherapie. Maar binnenkort zou ik graag mijn talen wat bijschaven.”

Wat trekt je aan in je vriendin ?

“Zij is zeer begrijpend en daar zoek ik toch wel naar in een vrouw : ze moeten begrijpen dat voetbal een belangrijk onderdeel van mijn leven is.”

Stel dat je geen profvoetballer bent : wat zou je dan zeker doen dat je jezelf nu onthoudt ?

“Ik zou meer optrekken met vrienden. Uitgaan en van het studentenleven genieten. Als vrienden nu tijdens de week of in de weekends op stap gaan, kan ik niet mee, want ik heb ’s anderendaags wedstrijd of ochtendtraining. Het leven als profvoetballer is het moeilijkst als je nog jong bent, omdat je je dan het meeste moet ontzeggen.”

In wiens schoenen zou je graag eens voor één dag willen staan ?

“In die van de president van de Verenigde Staten. Ik wil weten hoe het voelt om belangrijke beslissingen te nemen. Dat moet niet gemakkelijk zijn. George Bush Jr. ken ik niet persoonlijk, dus ik wil hem niet zomaar beoordelen. Maar ik vind hem toch niet echt goed bezig. Me dunkt zijn er betere oplossingen voor problemen dan oorlog voeren.”

Heb je favoriete tv-programma’s ?

“Neen, ik bekijk vooral dvd’s. Ik zal zeker niet speciaal thuisblijven voor een programma. Meestal staat de tv op een Franse zender, maar dat hoeft niet per se, hoor, het mag ook in het Nederlands zijn. Eén van de shows waar ik wel eens bij blijf hangen, is Oprah Winfrey.”

Waar kan men jou kwaad mee krijgen ?

“Ik word niet snel kwaad. Zeker op een veld niet, tenzij ze mij een doodschop verkopen. Buiten de lijnen krijg ik het wel eens op mijn heupen van racisme. Als ze je aanstaren bijvoorbeeld. Maar ik zal zelden reageren.”l

MATTHIAS STOCKMANS

‘IK BEN VERZOT OP FOUFOU.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier