Daniel Jarque was net aanvoerder van Espanyol.

Het Spaanse voetbal kreeg vorige week een zware klap. Twee jaar geleden zeeg de toen 22-jarige AntonioPuerta, een talentvolle middenvelder van FC Sevilla, neer op het veld in een duel op de eerste speeldag van de competitie tegen Getafe. Twee dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Vorig weekend volgde een nieuw drama. DanielJarque, die nog maar net de aanvoerdersband had gekregen bij Espanyol in opvolging van boegbeeld RaúlTamudo, overleed op het oefenkamp van de club in het Italiaanse Coverciano. Volgens de Spaanse pers was de verdediger aan het telefoneren met zijn vriendin, toen hij plots onwel werd. Zij verwittigde daarop de medische staf. Maar toen de verzorger op de kamer van Jarque aankwam, trof hij er het levenloze lichaam van de 26-jarige speler aan. Deze rampspoed overkomt Espanyol net op het ogenblik dat de sfeer bij de club nogal uitgelaten was na de een week eerder gespeelde galawedstrijd tegen Liverpool om het nieuwe Cornellástadion in te huldigen.

Net zoals Antonio Puerta bij FC Sevilla was Daniel Jarque een echte clubspeler. Hij speelde al voor Espanyol sinds hij op zijn twaalfde overstapte van CF Cooperativa de Sant Boi de Llobregat, een club uit een wijk die niet zo ver van Cornellá ligt. Door heel hard te werken, slaagde hij erin om in de eerste ploeg te raken. Zijn debuut maakte hij op 20 oktober 2002 in een op de zesde speeldag met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Recreativo Huelva. Vanaf dan werkte Daniel Jarque zich geleidelijk aan op tot basisspeler. In het seizoen 2004/05 kreeg hij van trainer MiguelAngelLotina een plaats als titularis. Een jaar later pakte Daniel Jarque de enige prijs uit zijn profcarrière: de Spaanse beker na een 4-1-overwinning tegen Real Zaragoza. Het jaar nadien speelde hij ook de finale van de UEFA Cup tegen FC Sevilla, maar die werd na verlengingen (2-2 na 120 minuten) in de strafschoppen (3-1) verloren tegen het … FC Sevilla van Antonio Puerta.

Daniel Jarque, die met de Spaanse nationale ploeg onder negentien ook Europees kampioen werd, was aan het seizoen 2009/10 begonnen met hoge verwachtingen. Hij was bijzonder fier op het feit hij in de nieuwe thuishaven van zijn club de aanvoerdersband mocht dragen. Door zijn overlijden is heel het Spaanse voetbal in rouw. Raúl gaf vanuit de Verenigde Staten, waar hij op tournee is met Real, bijvoorbeeld meteen uiting aan zijn diepe verdriet, terwijl ook aarstvijand en buur Barcelona aan Espanyol zijn rouwbetuigingen overmaakte.

Xabi Alonso (27) maakt net als zijn boezemvriend Alvaro Arbeloa uiteindelijk wel degelijk de overstap van Liverpool naar Real Madrid. De Koninklijke moest dus zijn uitgelekte plan B om Steven Defour weg te halen bij Standard niet ten uitvoering brengen. Tenzij de Belg natuurlijk slechts in dat plan opdook om de prijs van de controlerende middenvelder wat te drukken.

Michel Salgado (33) maakt na tien jaar trouwe dienst bij Real geen deel meer uit van de toekomstplannen van voorzitter Florentino Pérez. De rechterverdediger werd vriendelijk verzocht om, ondanks zijn nog lopende contract, uit te kijken naar een andere club. Real Zaragoza zou alvast belangstelling hebben getoond om de oud-international in te lijven.

Manu Del Moral, de 25-jarige spits van Getafe, tekende voor drie seizoenen bij.

Emiliano Armenteros (23), de Italiaans-Argentijnse linkerflankspeler van FC Sevilla, verhuist naar Xerez.

Toronto kon niet op tegen Real Madrid dat in Noord-Amerika op tournee is. De Canadese club moest met 1-5 de duimen leggen.

Valencia toonde zich in de Trofeo Naranja van zijn beste kant door Arsenal met 2-0 te kloppen, dankzij goals van Michel en David Villa.

Atlético Madrid, dat het in de derde voorronde van de Champions League moet opnemen tegen Panathinaikos, versloeg op Anfield Road Liverpool, dankzij goals van Sergio Agüero en Diego Forlán. “We hebben in onze voorbereiding een belangrijke stap gezet”, verklaarde trainer Abel Resino. De ploeg beleefde samen met Pepe Reina, Albert Riera, Javier Mascherano en EmilianoInsúa, die in Liverpool op hetzelfde vliegtuig waren gestapt om zich bij hun respectievelijke nationale ploegen te voegen, nog een hachelijk avontuur omdat ei zo na de landing op het vliegveld van Barajas werd gemist.

Lionel Messi (22) tekende bij Barcelona een nieuw contract tot 2014. De Argentijnse pocketaanvaller zal per jaar 9,5 miljoen euro netto verdienen of 1,5 miljoen meer dan met zijn vorige contract en 500.000 euro meer dan Zlatan Ibrahimovic. Barça liet zijn oog ook vallen op Juan Manuel Mata (21), een talentvolle linkerflankspeler van Valencia.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier