Chelsea versterkte zich met Joe Cole, Juan Sebastian Verón en Adrian Mutu.

De koophonger van Roman Abramovich en Chelsea valt niet te stoppen. Sinds hij de Londense club voor 200 miljoen euro overkocht, toonde de petroleummagnaat zich de grote slokop op de Engelse transfermarkt. “Ik ben rijk, hou van het voetbal en wil plezier maken met succes.” Het zorgt ervoor dat de Italiaanse trainer Claudio Ranieri zich straks sportief geen enkele misstap kan veroorloven : met minder dan de titel en eventueel winst van de FA Cup is de amper 36-jarige ambitieuze Rus niet tevreden. Alleen smeekt de trainer al maanden om een extra aanvaller : zijn landgenoot Christian Vieri (Inter) was het volgende target om het sterrengezelschap te versterken. Alleen werd een eerste bod van dertig miljoen euro voorlopig afgewezen. Afgelopen weekend werd Ranieri op zijn wenken bediend met de komst van de Roemeen Adrian Mutu, waarvoor 17 miljoen euro werd betaald aan Parma.

Nadat eerder Damien Duff (Blackburn Rovers, 23,9 miljoen euro), Geremi (Real Madrid, 9,8 miljoen euro), Glen Johnsen (West Ham, 8 miljoen euro) en Wayne Bridge al naar Stamford Bridge werden gehaald, sloeg Abramovich dus vorige week nog eens ongenadig hard toe met de aanwerving van twee nieuwe kleppers. Voor de Argentijnse international Juan Sebastian Verón betaalde hij aan Manchester United 21,1 miljoen euro. Hij moet de nieuwe patron van de ploeg worden, nadat het bij de Mancunians niet al te goed vlotte met SirAlex Ferguson. “Toen ik bij Manchester United toekwam, gaf hij me veel vertrouwen. Maar gaandeweg voelde ik dat hij een voorkeur had voor enkele medespelers. Gemakkelijkshalve werd eraan toegevoegd dat het om een taalprobleem ging”, beweerde Verón op een druk bijgewoonde persconferentie. Ook Engels international Joe Cole (22) werd voor tien miljoen euro weggehaald bij het gedegradeerde West Ham. Daardoor werd er in totaal al 99,5 miljoen euro uitgegeven aan nieuwkomers.

In Engeland wordt er al smalend gesproken over FC Chelski. Abramovich kon zelfs een superster als Robbie Williams overhalen om een loge ter waarde van 1,4 miljoen euro te huren. Van grootspraak heeft de tweede rijkste Rus alleszins geen last. “Als David Beckham ooit terugkeert naar Engeland om te voetballen, wordt hij de nieuwe ster van Chelsea. Hij is altijd welkom.” We zijn benieuwd hoe dat sprookje gaat aflopen. (FV)

COMMUNITY SHIELD Manchester United versloeg Arsenal met de strafschoppen (4-3). Na de reguliere speeltijd stond het 1-1. SKY SPORTS en de BBC verwierven voor 1,6 miljard euro de uitzendrechten van de Premier League. Het contract geldt vanaf het seizoen 2004/05 voor drie jaar. Sky, dat deel uitmaakt van het media-imperium van de Australiër Rupert Murdoch en veruit het grootste aandeel heeft in de deal met 1,457 miljard euro, mag 138 wedstrijden rechtstreeks uitzenden. De BBC mag enkel korte samenvattingen geven, maar kan dan weer uitpakken met het bijzonder populaire Match of the day. MARCEL DESAILLY verlengde zijn overeenkomst bij Chelsea tot 2005. SUNDERLAND aanvaardde het bod van 4,3 miljoen euro van Southampton voor spits Kevin Philips (30). De achtvoudige international scoorde afgelopen seizoen amper zes doelpunten. LEEDS huurt Didier Domi (25) het komende seizoen van PSG. De middenvelder paste niet in de plannen van Vahid Halilhodzic. Domi speelde van 1998 tot januari 2001 voor Newcastle. LEEDS verloor Michael Duberry met een jukbeenbreuk. De verdediger zal acht weken niet inzetbaar zijn. MANCHESTER UNITED en Watford werden in rouw gedompeld, nadat jeugdinternational Jimmy Davis (21), die net was uitgeleend, bij een verkeersongeval was omgekomen. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier