Met FC Emmen maakt het Nederlands eersteklassevoetbal kennis met een debutant op het hoogste niveau.

FC Emmen is in de Eredivisie de 54e club sinds de hoogste afdeling van het betaalde voetbal in Nederland in 1956/57 werd opgericht. Daarvan zijn er wel al twaalf verdwenen en voetballen tien andere intussen alweer bij de amateurs. Emmen koos in 1957 op het nippertje om niet mee te doen aan het betaalde voetbal, maar trad in 1985 toch toe.

Het resultaat was 33 jaar in de Eerste Divisie, ook al speelde Emmen in al die jaren zo’n zestig nacompetitiewedstrijden. Zonder succes, tot de verrassende uitzege van een maand geleden bij Sparta, goed voor een promotie voor de club die afgelopen seizoen slechts zevende was geworden in de reguliere competitie. Eén keer was Emmen, dat in 1996 en 2003 tweede eindigde in de Eerste Divisie, erg dicht bij promotie. In 1990 won het de heenmatch van het beslissende duel thuis met 1-0 van Heerenveen, maar verloor het de terugwedstrijd met 2-0. In 2012 redde de huidige voorzitter, Ronald Lubbers, de club van het failliet door een kapitaalsinjectie van een half miljoen euro, een som bijeengebracht door enkele lokale ondernemers.

Storm loopt het niet aan De Oude Meerdijk, waar afgelopen seizoen gemiddeld 3100 toeschouwers opdaagden. Tussen 1996 en 2004 haalde de ploeg toeschouwerspieken tussen 4000 en 5700. Grote namen heeft trainer Dick Lukkien (46), die sinds 2016 hoofdtrainer is, niet in zijn kern, die vooral samengesteld is met jongens uit een straal van 70 kilometer rond de stad. ‘De Hoogste Tied’ stond op het spandoek in de supporterstribune in de Drentse stad met zijn 56.000 inwoners op de grens tussen Oost- en Noord-Nederland, die ongeveer halfweg ligt tussen Groningen en Zwolle en in het oosten tegen Duitsland aanschurkt.

Als FC Emmen twee jaar na elkaar het behoud afdwingt, moet het wel zijn grasmat vervangen. Nu speelt het op kunstgras, maar vanaf 2020/2021 mag er in de Eredivisie alleen nog op natuurgras gevoetbald worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier