Opgericht: 1991 als Farum BK (naamsverandering in 2003)

Voorzitter: Allan Pedersen

Stadion: Parken (38.076, in Kopenhagen)

Website: www.fcn.dk

Duurste transfer ooit: Rawez Lawan (400.000 euro, AC Horsens, 2009)

Palmares: 1 titel

Hoe gekwalificeerd? rechtstreeks geplaatst voor de poulefase

Vedette: Joshua John

Scoren bij je debuut: het is de beste garantie om meteen gelanceerd te zijn bij je nieuwe club. De Nederlander Joshua John presteerde het op 11 augustus dit jaar tegen Silkeborg. En het bleef niet bij één goal, hij maakte er in die wedstrijd… vier! In zijn jeugd liep John heel wat ploegen af: Koedijk, Ajax, AZ en RKC. Vervolgens kwam hij bij Sparta terecht. Zijn debuut in de eredivisie maakte de Alkmaarder op 10 mei 2007, hij was toen nog maar achttien. Na 128 wedstrijden voor Sparta verkaste John tijdens de vorige wintermercato naar Twente, dat hem nu na een halfjaar uitleent aan Nordsjælland.

TACTIEK

Nordsjælland is een opleidingsclub, die het talent uit de regio ten noorden van Kopenhagen wil samenbrengen (en vervolgens met winst verkopen). Het gevolg is dat het team nogal eens wijzigt en er veel nieuwe jonge spelers opduiken.

Sinds Hjulmand aan het hoofd staat, tracht Nord-sjælland attractief aanvalsvoetbal te brengen – wat zich al weerspiegelde in de toeschouwersaantallen. De 4-3-3 van Hjulmand is gebaseerd op veel balbezit en technische, vlotte combinaties. De draaischijf en regisseur op het middenveld is Stokholm. Naast hem speelt Andreas Laudrup, de zoon van levende legende Michael, al kan die ook als aanvaller fungeren. In dat geval komen Adu of Christiansen op het middenveld te staan. Alternatieven in de aanval zijn Sise en Beckmann.

Het oogt allemaal erg offensief, al kan de 4-3-3 ook terugplooien in een 4-5-1. Niettemin is Hjulmand zinnens om zelfs in de Champions League voor de aanval te kiezen, ook al kan dat betekenen dat de Denen enkele keren stevig onderuit gaan – op het veld van eer dan toch.

TRAINER

Kasper Hjulmand moest zijn spelerscarrière al op 26-jarige leeftijd staken na enkele zware blessures. Hij ruilde het veld voor de bank(en), zowel die van de dug-out als die van de universiteit: naast zijn functie als jeugdcoach van Lyngby ging hij immers ook sportcoaching studeren. In 2006 werd hij hoofdtrainer van Lynbgy en twee jaar later trok hij naar Nordsjælland, aanvankelijk als assistent. In 2011 nam hij over als T1 en maakte hij de rood-witten meteen kampioen. Hjulmand is erg communicatief en wordt daarom vaak opgevoerd als commentator en analist op tv.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier