Als FC Sevilla vanavond in Warschau het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk klopt in de finale van de Europa League, dan pakt het zijn vierde Europese beker in negen jaar. Niet slecht voor een provincieclubje uit het zuiden van Spanje. De laatste tien seizoenen werd de UEFA Cup/Europa League trouwens gedomineerd door het Iberische land: vijf keer won een Spaanse club, twee keer Atlético Madrid en drie keer Sevilla.

Opvallend is dat de Andalusiërs in 2006 en in 2007 twee jaar na elkaar de – toen nog – UEFA Cup wonnen. Eerst door in de finale Middlesbrough te verslaan (4-0), een jaar later door Espanyol te kloppen met strafschoppen na een 2-2-eindstand. Protagonisten destijds waren onder meer keeper Andrés Palop, Dani Alves (nu bij FC Barcelona), Adriano (ook bij FC Barcelona), Jesús Navas (bij Manchester City), Luis Fabiano, Frédéric Kanouté en de betreurde Antonio Puerta (die in augustus 2007 stierf na een hartaanval). Vorig seizoen eindigde de finale tegen Benfica op 0-0 en klaarde Sevilla de klus opnieuw in de strafschoppenreeks. De helden van toen heetten Ivan Rakitic, Nicolás Pareja en Carlos Bacca. Op Rakitic (naar FC Barcelona), Alberto Moreno (naar Liverpool) en Pareja (nog maanden out met een knieblessure) na is de ploeg die vanavond Dnjepr partij geeft nog grotendeels dezelfde als die van vorig jaar.

Ook de coach is dezelfde: Unai Emery. De 43-jarige Bask ging in januari 2013 bij Sevilla aan de slag. Daarvoor had hij carrière gemaakt als coach van Valencia, tussen 2008 en 2012. Daar had hij de naam verworven een trainer te zijn die goed presteerde maar die doorgaans faalde op de dag van de waarheid. Valencia pakte onder zijn bewind inderdaad geen enkele prijs, maar hij parkeerde de financieel noodlijdende club wel telkens aan de top van de rangschikking: één keer zesde en drie keer derde.

Emery komt uit een keepersfamilie. Zijn vader Juan, die twee weken geleden overleed, keepte bij onder meer Sporting Gijón en Deportivo La Coruña. En zijn grootvader Antonio was een mythische doelman bij RUC Irún, dat in die tijd twee keer de Copa del Rey won. Zelf was Unai een bescheiden linkermiddenvelder die vooral in de Spaanse tweede klasse actief was.

Zijn succesvolle traject bij FC Sevilla bracht hem in het vizier van verschillende Europese topclubs. Volgens La Gazzetta dello Sport zou hij voor volgend seizoen zijn handtekening al gezet hebben bij AC Milan. Zijn contract bij Sevilla loopt nog tot eind 2016. Toen hij met het gerucht geconfronteerd werd, zei de trainer: “Ik ben heel tevreden bij Sevilla. Waar je erkend wordt, ben je graag. En dat is hier het geval.” Wellicht volgt er in de komende dagen duidelijkheid over zijn toekomst.

DOOR STEVE VAN HERPE

Emery zou zijn handtekening al gezet hebben bij AC Milan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier