Opgericht: 1896

Voorzitter: Ancillo Canepa

Stadion: Letzigrund (25.000 plaatsen)

Website: www.fcz.ch

Duurste transfer ooit: Francisco Guerrero (2,5 miljoen euro, CA Independiente de Avellaneda, 2001)

Palmares: 12 titels, 7 bekers

Vorig seizoen in de CL: niet deelgenomen

Hoe gekwalificeerd? NK Maribor 2-3, 3-0 / FK Ventspils 2-1, 3-0

Vedette: Johan Vonlanthen

Op zijn zeventiende trok de beloftevolle Colombiaanse Zwitser Johan Vonlanthen (23) naar PSV, maar ook Inter, Real en Bayern waren geïnteresseerd. Vonlanthen pikte in de Eredivisie af en toe een goaltje mee, speelde zijn eerste minuten in de Champions League en scoorde als jongste speler ooit op het EK in Portugal. Na uitleenbeurten aan Brescia en NAC Breda bleek dat de toekomst van Vonlanthen toch niet in Eindhoven lag. De laatste jaren probeert de spits het dan maar dichter bij huis, eerst in Red Bull Salzburg en nu in eigen land bij FC Zürich.

tactiek

De Zwitserse landskampioen speelt meestal in een 4-2-3-1-opstelling, waarbij de offensieve spelers regelmatig van positie wisselen. De diepste man Eric Hassli is fijnbesnaarder dan zijn lichaamsbouw doet vermoeden. Hassli wordt geflankeerd door zijn landgenoot, de wendbare Alexandre Alphonse, en door Johan Vonlanthen. Het doelgevaar kan echter ook uit de tweede lijn komen. Van spelmaker Almen Abdi bijvoorbeeld, die niet alleen met assists strooit maar vorig seizoen in de Zwitserse competitie maar liefst 19 keer scoorde. De Zwitserse Kosovaar leek in het tussenseizoen op weg naar het buitenland, maar het vooruitzicht van de Champions League bracht Abdi blijkbaar toch op andere gedachten.

In eigen land pakt FC Zürich graag uit met aanvallend voetbal op basis van balbezit en verzorgde combinaties. Of we daar iets van zullen merken in een poule met ook Real Madrid, Inter en Olympique Marseille, is maar de vraag. De verdediging weegt vermoedelijk te licht op Europees niveau. Analisten omschrijven Zürich als een degelijk, maar grillig elftal dat bij tegenslagen te snel de concentratie verliest.

trainer

Bernard Challandes

(Zwi, 28/07/1951)

Jarenlang werkte Bernard Challandes met ploegen uit de lagere klassen, tot hij in 1994 bij Young Boys Bern een kans kreeg op het hoogste niveau. Het werd niet meteen een succes: Challandes werd na minder dan een jaar aan de deur gezet en ook bij zijn volgende werkgever, Servette Genève, bleef hij amper zeven maanden. De Franstalige Zwitser koos daarna voor een job bij de voetbalbond. In 2001 kreeg hij de nationale ploeg min 21 onder zijn hoede en nog geen jaar later stonden de jonge Zwitsers in de halve finale van het EK. Na lang twijfelen maakte de man opnieuw de over-stap naar het clubvoetbal. Zijn keuze voor FC Zürich viel positief uit: met de titel en de kwalificatie voor de Champions League op zak, wordt Challandes op zijn 58e eindelijk voor vol aangezien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier