Van 1 tot 6 november vindt in Praag de vernieuwde Fed Cup plaats, onder de naam Billie Jean King Cup.

De Fed(eration) Cup vond in 1963 voor het eerst plaats, in Londen, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Internationale Tennis Federatie. Sindsdien veranderde het format enkele keren, vanaf 2005 tot 2019 met acht landen die over drie weekends een eerste ronde, halve finale en finale speelden. Frankrijk was de laatste winnaar in die formule. In 2020 werd het format gewijzigd: met twaalf landen uit de Wereldgroep die voortaan in één week, in één stad om de nieuwe Billie Jean King Cup zouden strijden, genoemd naar de ex-tennisster die streed voor gendergelijkheid in het tennis en met de VS de eerste Fed Cup won.

Oorspronkelijk hadden de eerste drie edities moeten plaatsvinden in Boedapest, maar door de coronapandemie werd die van 2020 geannuleerd en die van 2021 uitgesteld en uiteindelijk zelfs verschoven naar Praag. Geen toeval, want Tsjechië heeft een sterke reputatie opgebouwd in het landentoernooi met liefst zes zeges sinds 2011.

België won de Fed Cup 20 jaar geleden, dankzij Kim Clijsters en Justine Henin. In de eerste Billie Jean King Cup is ons land ook van de partij, ingedeeld in een groep met Wit-Rusland (1 november) en Australië (2 november). Alle duels bestaan uit twee enkelwedstrijden en een dubbelspel. De winnaar van elke groep stoot door naar de halve finales. Elise Mertens leidt het Belgische team, dat verder bestaat uit Alison Van Uytvanck, Greet Minnen, Maryna Zanevska en Kirsten Flipkens. Andere deelnemende landen: Canada, Frankrijk, Rusland (groep A), Spanje, Slovakije, USA (groep C) en Tsjechië, Duitsland, Zwitserland (groep D).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier