Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het federale parket in Brussel gaat zich bezighouden met het nieuwe gokschandaal in het Europese voetbal. Het stuurde vorige week een brief naar het parket van Bochum met het verzoek inzage te krijgen in het Belgische luik van het dossier. Dat slaat onder andere op UR Namen en een rist – zeventien naar verluidt – gemanipuleerde duels uit de EXQI League vorig seizoen. Het Duitse gerecht maakte het schandaal in november 2009 bekend.

“De Duitsers hebben niet gedaan wat ze zegden te zullen doen: ons de feiten doorspelen opdat we ze zelf kunnen onderzoeken”, zegt parketwoordvoerster Lieve Pellens. “Wij hebben nu een brief gestuurd. Ter ondersteuning van ons schriftelijke verzoek gaat er over tien dagen (volgende week, nvdr) ook een tweekoppige delegatie naar Bochum. We willen hen uit hun tent lokken. Daarna kunnen we aan de slag. We zijn vastbesloten dit dossier bij ons binnen te trekken. De belangstelling voor het voetbal als onderzoeksdomein groeit hier.”

Dat het politie en gerecht menens is, zou ook moeten blijken uit de aanduiding binnen de federale politie van iemand die zich met voetbalfraudedossiers gaat bezighouden. Ook bij het ministerie van Justitie komt er een specifieke voetbalmagistraat. De KBVB is nog steeds op zoek naar leden voor de nieuwe commissie ‘Beteugeling Competitievervalsing Betaald Voetbal’. De deadline van 22 december 2009 verstreek zonder voldoende kandidaturen.

Voor bondsprocureur René Verstringhe is de actie van het federale parket goed nieuws. De KBVB staat namelijk nergens in zijn beloofde onderzoek naar UR Namen. Ex-voorzitter Jean-Claude Baudart werd wel opnieuw verhoord, maar hij is de enige. Het verhoor van Baudart gebeurde op basis van een zogenaamde brief die vorige maand aan Jean-Marie Philips, directeur-generaal van de KBVB, was bezorgd. Philips noemde hem toen “warrig en anoniem”. De brief blijkt nu een document van journalist Raf Sauviller te zijn geweest. Het gaat om een samenvatting van het artikel dat Sauviller in december 2009 in P-magazine wijdde aan de infiltratie van de gokmaffia bij Namen. “De namen in de brief waren dezelfde die we al in de media konden lezen”, verbergt Verstringhe zijn ontgoocheling niet.

Ondertussen lijkt er weer schot te komen in de strafrechtelijke afwikkeling van het vorige gokschandaal, dat rond de Chinees Zheyun Ye. Ye infiltreerde in de periode 2004-2005 in verscheidene Belgische clubs. Hij vervalste met de hulp van handlangers, trainers en spelers wedstrijden bij onder meer Lierse en La Louvière. Het onderzoek ging eind oktober 2005 van start toen de politie Ye na STVV-La Louvière in het Hilton Hotel in Brussel betrapte terwijl hij een jonge vrouw lastigviel. Dat gebeurde in aanwezigheid van spelersmakelaar Pietro Allatta en ex-profvoetballer Olivier Suray. Een aantal spelers en clubofficials werd nadien in 2006 door onderzoeksrechter Sylvana Verstreken in verdenking gesteld voor corruptie.

“Wij zijn zelf ook behoorlijk pisnijdig op de onderzoeksrechter”, zegt parketwoordvoerster Pellens. “Zij heeft het onderzoek niet altijd met bekwame spoed gevoerd en is dan ziek geworden. Ondertussen is ze een jaar werkonbekwaam. Haar opvolger moest zich in het dossier inwerken. Wij hebben daar niet op gewacht en hebben een uiterst uitzonderlijke procedure ingesteld om ons de zaak terug te geven. Het antwoord was dat er nog enkele kleine onderzoeken moesten gebeuren. We zouden het pas in januari 2010 krijgen, deze maand dus. Op basis van de kopie in ons bezit is onze dagvaarding alleszins klaar. Dus zodra het dossier ons wordt bezorgd, kan het in zeven haasten naar de raadkamer. Maar”, waarschuwt Pellens, “voor het dan effectief voor de rechtbank komt, zal er nog veel water door de zee vloeien.” S

JAN HAUSPIE

‘Wij zijn vastbesloten dit dossier bij ons binnen te trekken.’

Parketwoordvoerster Pellens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier