Feest in het Forestiersstadion

Juha Reini en Mike Origi vieren de titel van Genk in 1999. © belgaimage

Twintig jaar geleden vierde KRC Genk zijn eerste landstitel op het veld van … KRC Harelbeke.

Divock Origi, de gevierde Champions Leagueheld van Liverpool tegen Barcelona vorige week, was pas vier jaar geworden toen zijn vader Mike met KRC Genk op 16 mei 1999 de Belgische titel vierde. En dat uitgerekend in de stad en de club waar hij de voorbije twee jaar woonde en voetbalde. Het Forestiersstadion van KRC Harelbeke was die dag grotendeels gevuld met bezoekende supporters, die na het laatste fluitsignaal en de 1-2-eindstand het veld overspoelden. Verbroedering met thuissupporters zou uiteindelijk leiden tot de oprichting van De Blauwwitte Vrienden, de enige KRC Genksupportersclub in West-Vlaanderen. Het waren Souleymane Oulare, vader van de op dat moment driejarige Obbi, en Thordur Gudjonsson die thuisdoelman Geert De Vlieger die namiddag te grazen namen en zo het legendarische volksfeest inleidden.

Het was ook het seizoen waarin Branko Strupar (KRC Genk) de Gouden Schoen won, Oulare (KRC Genk) Profvoetballer van het Jaar werd en Aimé Anthuenis (KRC Genk) Trainer van het Jaar. Alsook was het het seizoen waarin KRC Harelbeke, geleid door de ervaren coach Henk Houwaart, voor het eerst (en ook voor het laatst) Europees speelde, nadat het als vijfde was geëindigd. In de derde ronde van de Intertoto Cup werd toen met 0-1 en 0-3 verloren van UC Sampdoria Genua. Het waren gloriedagen voor deRatten, die in die tijd ver boven de buren van KV Kortrijk uitgroeiden, maar de val was nabij. Enkele jaren later bleek dat onder meer de hotelrekening in Italië nooit betaald was geweest, in 2001 werd na zes seizoenen eerste klasse weer gedegradeerd en in 2002 werd in vereffening gegaan.

Sindsdien was er een fusie met Ingelmunster, een verandering van stamnummer, van naam, van clubkleuren én een sportieve terugval tot in het provinciale voetbal. Maar anno nu speelt in het Forestiersstadion gewoon weer KRC Harelbeke in het oorspronkelijke paars en wit. De ploeg verzekerde zich het voorbije seizoen pas op de voorlaatste speeldag van het behoud in de tweede amateurklasse. In de beker werd in de zestiende finales op eigen veld met 0-1 van KV Kortrijk verloren. Vorige week verklaarde de voorzitter in Het Laatste Nieuws dat hij er prat op gaat dat de club gezond is, want dat die bij zijn komst in maart van vorig jaar bijna failliet was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier