De Graafschap viert jubileum met terugkeer naar eredivisie.

Het vijftigjarig bestaan werd tot voor de nacompetitie heel ingetogen gevierd. Maar met de winst werd het kostbaarste geschenk bovengehaald : promotie naar de eredivisie. Zo is De Graafschap, de werkgever van onze landgenoot Garry De Graef en doelman Aleksander Klak (beiden ex-Antwerp), na een afwezigheid van een jaar terug op het hoogste niveau. Trainer Frans Adelaar (ex-FC Utrecht) is na Gert Kruys de tweede bij een club vertrekkende coach die met zijn ploeg promoveerde.

Kruys, die kampioen van de eerste divisie werd met FC Den Bosch en volgend seizoen op De Vijverberg aan de slag gaat als hoofdcoach, was persoonlijk aanwezig. Collega Adelaar, straks in dienst bij ADO Den Haag, werd bij het feest bijna doodgeknuffeld door de uitzinnige fans. Pittig detail : Adelaar presteerde hetzelfde als Henk Wisman een jaar eerder bij FC Volendam. Als zesde eindigen in het eindklassement, maar alsnog promoveren.

De Graafschap, dat vorig seizoen degradeerde onder de hoede van oud-international Peter Bosz, promoveerde nu in de clubgeschiedenis liefst vier keer. In 1973 lukte het de Superboeren voor het eerst onder Piet de Visser, in 1981 vierde de club onder coach Huub Ruijgrok en in 1985 was Frans Körver de gelukkige trainer. In 1991 werden de Doetinchemmers onder Simon Kistemakergewoon kampioen.

Er was zelfs een smeekbede van de fans. ‘Milan moet blijven’, zongen zij in een desperate poging het bestuur te bewegen om verdediger Milan Berck Beelenkamp te behouden. De voorstopper kreeg al in een vroegtijdig stadium te horen dat hij mocht vertrekken als De Graafschap niet zou promoveren. Nu mag hij echter terugkeren voor een nieuw gesprek. Tot dusver werd alleen de 26-jarige amateur Dave Bus van HSC’21 aangeworven.

Vast staat in elk geval dat Laurens ten Heuvel net als Thijs Houwing (gehuurd van FC Twente) na amper één seizoen vertrekken. En dan is er nog doelman Jurgen Wevers, die een kort geding aanspande tegen de club. Hij beweert in december met voorzitter Derk Haank (die straks door werkomstandigheden na vier jaar zijn functie neerlegt) een mondelinge overeenkomst te hebben bereikt over een tweejarig contract, maar die hem echter nooit werd opgestuurd. Haank houdt vol dat hij nooit iets toezegde. Binnenkort doet de arbitragecommissie hierover uitspraak. (FV)

PETER VAN VOSSEN (36) krijgt geen nieuw contract bij Vitesse. Ook de overeenkomst met Bert Konterman, wiens contract nog een jaar doorlopt, wordt beëindigd. PIETER COLLEN (23) speelt ook volgend seizoen bij NAC. Bovendien werd er een koopoptie bedongen. MAARTEN SCHOPS (28) gaat FC Den Bosch verlaten. Zijn aflopende contract wordt immers niet verlengd. PHILLIP COCU verdedigt na een uitstapje van zes seizoenen bij Barcelona de komende twee jaar weer de kleuren van PSV. AZUBUIKE OLISEH (25, ex-Anderlecht en Antwerp) blijft bij RBC. KWAME QUANSAH (21) keert terug bij Ajax. AIK Stockholm, aan wie de oud-speler van Germinal Beerschot was verhuurd, maakte bekend niet verder te willen gaan met de Ghanese spits. KEVIN BEGOIS (22, ex-KV Mechelen) verlengde zijn contract bij Roda JC tot 2006. GILL SWERTS (21) wordt door Feyenoord voor een seizoen uitgeleend aan ADO Den Haag. YOUSSOUF HERSI (21) tekende voor drie jaar bij Heerenveen. Hij lag nog onder contract bij Ajax, maar was uitgeleend aan NEC. MARC OVERMARS stopt na het EK als international. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier