Vorige week informeerde de Franstalige radiozender Vivacité(een themazender van de RTBf) of iemand in de studio het plotse succes van Germinal Beerschot kon komen toelichten. Het is in het tienjarig bestaan van de Antwerpse club de derde keer, na de bekerfinale in 2005 en de afscheidswedstrijd van Marc Degryse in 2002, dat het Franstalige gedeelte van het land interesse toont in de club op het Kiel.

Maar ook in Vlaanderen zelf was de interesse voor Germinal Beerschot de afgelopen tien jaar minimaal. Dat was nochtans niet de bedoeling toen het ambitieuze project bijna elf jaar geleden op het kasteel van Brasschaat werd voorgesteld. Toen hadden alle aanwezigen het gevoel dat Antwerpen – met 483.000 inwoners de tweede grootste agglomeratie van het land – weer een toonaangevende rol zou gaan spelen in het Belgische voetbal. De laatste Antwerpse ploeg die derde eindigde, de plaats waar nu Germinal Beerschot staat, het FC Antwerp van George Kessler in 1987/88. Een tweede plaats is al geleden van 1974 (opnieuw FC Antwerp). In 1957 vierde de Metropool (weer via FC Antwerp) zijn laatste landstitel.

Precies een jaar geleden begon dit blad aan een rondvraag bij de initiatiefnemers van Germinal Beerschot om na te gaan wat er in tien jaar mis was gelopen. Op dat moment probeerde Germinal Beerschot met angstvoetbal weg te raken van de zeventiende en voorlaatste plaats. Een jaar later gaat de ploeg wél met een goed gevoel de laatste weken van het jaar in. Nochtans stond Germinal Beerschot, toen Jos Daerden na vijf speeldagen overnam, voorlaatste met drie punten. Sterkhouders zijn de elders afgeschreven oudjes Bart Goor en Phi-lippe Clement, het alomtegenwoordige loopwonder Faris Haroun en de Nederlander Sherjill MacDonald. Met een directe aanpak haalt Jos Daerden, aan zijn tweede trainersverblijf op het Kiel toe, het maximum uit zijn kern. Beerschot teert op een goeie organisatie, met twee controlerende middenvelders die voldoende hoog pressen en zorgen voor een snelle omschakeling, met een optimale benutting van de flanken via Goor en de herboren Tosin Dosunmu. Nu moet het Kiel (met 12.200 plaatsen) maar eens vol lopen. “In de top vier”, voorspelde Carl Huybrechts een jaar geleden, “is hier een potentieel van 20.000 man, ook voor Germinal Beerschot-Dender.”

Om de echte sprong naar de top te maken, heeft de club een nieuw en modern stadion nodig, met voldoende parkeerplaatsen. Binnen de bestaande accommodatie zit Germinal Beerschot budgettair bijna aan zijn limiet. Het budget (9,5 miljoen euro) is wel al bijna drie keer zo groot als de 3,5 miljoen waar Jos Verhaegen en René Snelders het mee rooiden toen ze in 2003 de club voor een symbolische euro van Ajax overnamen.

Bij de start in 1999 begrootte men al zes miljoen euro, maar de grote industriëlen uit het Antwerpse bleken nooit bereid de sommen neer te dokken waar de nieuwe club op gerekend had. De grootste klap was toen de stad – die Germinal Ekeren een nieuwe thuishaven moest bezorgen – het budget om het oude olympische stadion te vernieuwen, bijna halveerde. De eerste algemeen directeur, Louis de Vries, verwoordde het vorig jaar treffend: “Ik heb stadsbestuurders geloofd die meer beloofden dan ze gaven en bestuurders van belangrijke bedrijven die op gedane toezeggingen terugkwamen.” In plaats van in een riante villa nam de nieuwe club noodgedwongen zijn intrek in een mooi maar sober opgeknapt rijhuis.

Sportief liet de nieuwe club op nationaal niveau voor dit seizoen slechts twee keer van zich horen: toen ze in 2005 onverwacht de beker wonnen, maar structureel onvoldoende uitgebouwd bleken om dat sportieve succes te verzilveren, en toen ze in 2007/08 als vijfde eindigden en met Hernán Losada en Gustavo Colman bij momenten sprankelend voetbalden. Heimelijk hunkeren de fans naar het moment dat zulke voetballers niet meteen van de hand moeten worden gedaan. Vandaag blinken de topspelers die de voorbije tien jaar op het Kiel opgeleid werden, uit in het buitenland: Thomas Vermaelen bij Arsenal, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld bij Ajax, Moussa Dembélébij AZ. Alleen als de huidige prestatie geen voorbijgaand moment is, mogen de fans hopen om Mats Rits en co ook een paar jaar topprestaties in de eigen paarse trui te zien leveren.

door GEERT FOUTRé

“De club heeft een nieuw en modern stadion nodig.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content