Omdat AA Gent geen zin had in een Brussels feestje moet Anderlecht nog even wachten om zijn 28ste landstitel te vieren. Erg vinden de Brusselaars dat niet. Thuis smaakt de champagne altijd beter.

Op geen enkele manier wilde Frank Vercauteren dat Anderlecht voor de wedstrijd op Gent ‘iets’ zou organiseren voor het geval het kampioen zou worden. “Er heeft al een keer voorbarig een podium gestaan. Daarmee kan je je alleen maar belachelijk maken”, meende de trainer.

Wijze woorden waren dat. Op geen enkel moment gaf Anderlecht op Gent de indruk dat het zich voorbereidde op de titel. Met een gelijkspel kwamen de Brusselaars tegen een prima georganiseerde en sterk voetballende thuisploeg goed weg. Als Gent zich vrijdag op dezelfde manier op Standard presenteert, moet Anderlecht zich geen zorgen maken over de titel.

Maar best voor Anderlecht dat de miraculeuze genezing van Mbark Boussoufa zondag in extremis niet lukte. Verbazing alom toen de Gentse speler van het jaar zich voor de aftrap opwarmde. De hele week was geprobeerd om hem in alle stilte klaar te stomen, maar toen Georges Leekens net voor de aftrap de speler apart riep, schudde die mistroostig het hoofd. Boussoufa kwam tegen Anderlecht alleen op het veld om zijn twee trofeeën (Ebbenhouten Schoen en AA Gentspeler van het seizoen) in ontvangst te nemen.

Op Gent was Anderlecht nog maar de schim van de ploeg die een week tevoren Standard aftroefde, gaf Bart Goor na de wedstrijd toe. Goor was, net als de trainer en de andere spelers, vooral opgelucht dat de Brusselaars ondanks een zwakke prestatie toch hun lot in eigen handen houden. Blijkbaar heeft paars-wit Standard in de topper een tik uitgedeeld waar rood-wit zich niet meer van herstelt. Zelf kon het in Gent de thuisploeg geen enkele keer onder druk zetten of in moeilijkheden brengen. Enkel tussen minuut 25 en 34 creëerde het zich drie kansen. Nadien kreeg het geen bal meer tussen de palen. Het was wat blij dat de thuisploeg ondanks het overwicht en meer dreiging faalde bij de afwerking.

Vercauteren zag dat het niet goed was, constateerde een gebrek aan kwaliteit en aan finesse, maar tilt er niet zwaar aan omdat Anderlecht er nog altijd het beste voorstaat én nu zeker is van deelname aan de Champions League. Hij kon geen afwezigen als excuus inroepen : op Silvio Proto en Vincent Kompany na was iedereen fit. Zelfs Nicolas Frutos had de hele week alles meegedaan, maar zondag koos de trainer toch voor het team dat Standard overtuigend opzijzette. Pas net voor het uur maakte de Argentijn zijn entree, maar ook hij maakte niets klaar en hinkte na een tik tegen de knie de wedstrijd uit.

Veel vraagtekens

Zondag kon Grégory Pujol in tegenstelling tot de vorige drie wedstrijden waarin hij aan de aftrap verscheen niet het verschil helpen maken. Op Charleroi scoorde hij, tegen Beveren maakte hij drie goals en bracht er één aan, tegen Standard zorgde hij voor een assist. Het blijft opmerkelijk dat hij op Gent voor de vierde opeenvolgende keer aan de aftrap kwam, terwijl hij tevoren nauwelijks in beeld kwam. Pujol belandde eind augustus bij Anderlecht toen duidelijk werd dat Frutos vorige zomer niet vrijgegeven werd door zijn club en de Brusselaars inderhaast nog een extra spits wilden. Net toen hij na een sterke voorbereiding voor de terugronde op een basisplaats leek af te stevenen, kwam Frutos toch. “De komst en het rendement van Frutos remden hem, samen met een blessure, af”, weet Vercauteren, die zich niet verrast toonde door de stijgende vorm en de impact van de Franse spits de afgelopen weken. Vercauteren greep in toen hij merkte dat de Fransman ontgoocheld reageerde en de moed liet zakken. Na een gesprek op initiatief van de trainer herpakte Pujol zich meteen : “Ik heb graag dat spelers die ernaast vallen op training scherp reageren. Hij heeft daar wel eens moeite mee.”

Wat Pujol de ploeg bijbrengt, is “zijn volume, werkkracht, tweevoetigheid, techniek, loopvermogen. Hij sloopt zijn tegenstander langzaam”. Of dat een reden is om hem langer te houden, wil de trainer nu niet zeggen : “Voor het einde van het seizoen praten we daar niet over. We hebben zo veel nodig dat een deel zal moeten ingevuld worden door jongens die er nu zijn én jongeren die doorstromen.”

Het kan dat hij blijft, geeft Herman Van Holsbeeck aan : “De afspraak is dat we met Nantes praten na de competitie. Pujol scoort veel punten. Daar gaat het om. Ik stel vast dat hij niet kleurloos meeloopt wanneer hij speelminuten krijgt. Hij laat meer zien dan we gedacht hadden. Kreeg hij geen extra speelminuten van de trainer, was het hier voor hem afgelopen.” Dat Anderlecht voor 1 maart de optie bij Nantes niet lichtte, moet niet als een gebrek aan waardering gezien worden, zegt de manager : “Die optie kostte toen 2 miljoen euro. Dat was ik niet van plan te betalen.”

Niet alleen Pujols toekomst is onduidelijk. Achter de namen van de spelers die in Gent aan de aftrap kwamen, staat er bij slechts vijf geen vraagteken. Eén stopt ( Pär Zetterberg), twee van hen vertrekken zeker ( Michal Zewlakow, HannuTihinen), bij twee anderen staat nog een vraagteken (Grégory Pujol en ChristianWilhelmsson). Voor Yves Vanderhaeghe brengt vrijdag duidelijkheid. Als Anderlecht kampioen wordt, krijgt hij een nieuw contract.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier