Lierse sleepte zich naar het behoud in de eerste klasse en spoelde met Nederlands bier de kater van een onwaarschijnlijk seizoen weg.

“Voetbal is emotie. Het voetbalvirus houd ik af. Ik wil afstand houden”, zei Leo Theyskens begin juli over het voorzitterschap. Zou Theyskens zich die uitspraken herinnerd hebben, terwijl hij donderdagavond op de schouders van de spelers werd meegevoerd, het stadion rond, toen bijna 8000 uitzinnige fans ‘Leo, Leo !’ schreeuwden ? Wat ging er door hem heen toen na het affluiten alle spelers en de technische staf zich hulden in gele T-shirts met ‘Bedankt, Leo’ ? ’s Nachts vierde hij, samen met zijn rechterhand, Danny Aras, in het Themacafé tot in de late uurtjes, net zoals hij vroeger als volleybalspeler in de eerste klasse wel eens deed.

Leo Theyskens, verzekerden toenmalige ploegmaats, wist hoe een feestje te bouwen. Veel kans om dat te demonstreren kreeg hij dit jaar niet. Donderdag wel.

Een golf van vreugde zinderde na 76 minuten door het Lisp, toen bekend raakte dat KSKV United tegen Hamme gescoord had, via Lierses oudgediende Philip Haagdoren. Trainer René Trost juichte : nu kon hij zaterdag gerust met vakantie vertrekken. Niet voor lang : op 24 juni hervat Lierse de trainingen. Voor een handvol spelers ( Stef Wils, Kristof Imschoot, Allesandro Nunes, Michael Nnaji, Timothy Dreesen) begon het seizoen al op 23 juni 2005, toen ze de medische tests ondergingen. Dat is bijna een jaar geleden.

Met een minimale bezetting vatte een grondig gewijzigd Lierse de eindronde aan. Van de 26 kernspelers die aan het seizoen begonnen, haalden er amper zes die eindronde. Van de ploeg die op de eerste competitiedag onverdiend van Standard verloor, restten alleen Wils, Imschoot en Nunes. Ook zij zijn straks weg. Van de 26 die aan het seizoen begonnen, loopt alleen het contract van Jurgen Raeymaeckers en Sacha Yakovenko nog een jaar door. Met invallersdoelman Wouter Goris wil men nog een jaar verder, met Michael Nnaji en Nicolas Timmermans (al meer dan een jaar geblesseerd) moet nog gepraat worden.

In tijden van nood greep Lierse terug naar het aloude recept : eigen jeugd. Uit de beloftekern werden doelman Jochem Tanghe, verdediger Jerome Van Der Zijl, Matthias Pittoors, middenvelder Thomas De Corte en aanvaller Kane Develer gehaald én in het eerste elftal opgesteld. Alleen Pittoors kwam niet verder dan de bank. De jonge talenten blijven op het Lisp, op doelman Tanghe na, van wie Danny Aras vond dat hij zich te veeleisend opstelde bij de onderhandelingen. Onder begeleiding van David Brocken vervoegen nog twee spelers uit de beloftekern straks de groep : de verdediger Robin Jacobs en de middenvelder Steve Nuyts.

25.000 supporters

Trainer Trost rekende uit dat 25.000 supporters Lierse in de eindronde volgden. Gezien de tegenslagen, woede en frustratie is dat enorm. Het bewijst dat geel-zwart voldoende basis heeft om als eersteklasser leefbaar te zijn. Op voorwaarde dat een financieel gezond beleid wordt gevoerd. Manager Danny Aras garandeert dat de salarislast straks maximaal 45 procent van het totale budget zal uitmaken, omgerekend 1,85 miljoen euro. Een pak minder dan de 3,4 miljoen (75 procent) begin afgelopen seizoen.

Nunes (nog aangebracht via Bob Van Jole) gaat weg, het Joegoslavische trio AndicMujanovicMrdja blijft waarschijnlijk, net als de getalenteerde Yakovenko, die erg gemist werd in de eindronde – hij was immers opgeroepen voor de Oekraiense nationale belofteploeg. Karel Snoeckx heeft bij Germinal Beerschot nog een jaar contract, geniet van een vrije transfer en moet Beerschot voor 19 juni op de hoogte brengen van zijn besluit. Wat wil Snoeckx, door de supporters gekozen in het Lierse elftal van de eeuw, zelf ? “Natuurlijk wil ik blijven. Ik ben 33, wat zou er mooier zijn dan mijn carrière beëindigen waar ze begon ?” Snoeckx puft na, maar ontkent dat Lierse in de laatste drie eindrondematchen op zijn tandvlees zat: “Vermoeidheid zit in het hoofd.” Snoeckx vindt “dat er nu wel een paar flessen champagne naar Lommel moeten gaan, naar Haagdoren, bijvoorbeeld.” Hij wil zelf gerust wat minder drinken. De boodschap dringt niet door tot Kristof Imschoot, die een meter verder in zijn eentje luidop zingt “we gaan nog niet naar huis.” Imschoot, die een sterke eindronde speelde, gaat straks naar Willem II. “Niet om er een Nederlands accent aan te nemen, ik ga ze daar Vlaams leren.” Nooit geweten dat er een missionaris in Imschoot school.

Wie stond donderdag nog in de gang naast het spelershome ? Harold Meyssen, ex-Cercle. “Ik had toevallig niets te doen vanavond en een vriend had een kaart over.” Jaja. Meyssen had bijna voor Lierse getekend toen Cercle (waar hij al lang was afgevoerd) net voor de match tussen beide teams moord en brand schreeuwde. “Als Lierse slim is, krijgt het een goeie ploeg bijeen.” Je ziet hem denken : en pakt het mij erbij.”

Heineken

Een uitspraak door de bond betreffende de verantwoordelijkheid van Lierse als club in de zaak-Ye viel donderdag niet. Ontgoocheld keerde Theyskens nog voor aanvang van de wedstrijd terug uit Brussel : “Ze hebben nog niet eens gedebatteerd, sommige getuigen daagden niet eens op. Dit duurt nog minstens drie maanden.”

Theykens kan veel fouten aangewreven worden : zijn naïviteit, zijn foute keuzes bij het zich omringen, onvoldoende voetbalkennis. Hij omzeilde wel vlot een aantal klippen waarop meer ervaren voorzitters zich hadden kunnen vastvaren. Wel had hij het zich als voorzitter op het sportieve vlak een pak gemakkelijker kunnen maken door een aantal verdachte spelers in de zaak-Ye niet te ontslaan of op non-actief te zetten. Samen met Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck greep hij als enige resoluut in door alle mogelijke betrokkenen bij de zaak de laan uit te sturen, daarmee zichzelf sportief verzwakkend. Met Hasan Kacic en Yves Van der Straeten tot het einde in de kern had Lierse misschien niet eens de eindronde moeten spelen. Andere clubleiders toonden zich, met verdachte spelers in hun rangen en het gebrek aan expliciete bewijzen als excuus, minder moedig en een stuk meer opportunist.

Donderdagavond maakte Theyskens nog een foutje. Terwijl iedereen het bier liet vloeien in glazen waar nadrukkelijk ‘Heineken’ op prijkte (de nieuwe dranksponsor), stond hij de pers te woord met een flesje Jupiler in de hand. Hij schrok er zelf van, maar herpakte zich snel. “Het laatste ! Iemand moest zich toch opofferen.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier