Afgelopen zaterdag om 13 uur, toen de spelers aanstalten maakten om op hun kamer een siësta te houden, kreeg de technische staf van Lokeren OV in stopplaats Genval van secretaris Louis Horemans de boodschap dat de competitiewedstrijd op Charleroi werd afgelast. Emilio Ferrera krijgt dus een paar dagen extra de tijd om het kapitale thuisduel tegen YR KV Mechelen voor te bereiden.

“Daar zijn we eigenlijk niet zo fel mee bezig”, stelt de nieuwe assistent-trainer Chris Van Puyvelde. “Alles gebeurt in het kader van de commando-operatie. Er wachten ons nog zeven veldslagen om de tweede zit te ontlopen. Ik zou geen eten willen geven aan alle mensen die ooit een herkansing kregen. We stapten in een bijzonder risicovolle onderneming, maar we hebben een vangnet. Als we vallen, zijn we niet dood. Maar we zouden deze klus graag klaren in de reguliere periode.

“Het is ook niet gemakkelijk voor de spelersgroep om voor de derde keer met nieuwe voetbalopvattingen geconfronteerd te worden. Ik bekijk het als een extra stimulans om er voluit voor te gaan. Emilio staat garant voor een plan en zal de organisatie op poten zetten. De rest van de technische staf heeft de knowhow en kent de club. De spelers moeten mentaal klaar zijn om alle opdrachten op het veld uit te voeren. Op die pijlers werken we. Samen front vormen, als een falanx de strijd aangaan, dat moeten we nu doen. Ik zag The Last Samurai. De boodschap was duidelijk: als je moet sterven, dan op het veld van eer. Maar zover zijn we nog lang niet.”

Dat het water Lokeren tot aan de lippen staat, beseft ook Olivier Doll. “Ik hoop dat iedereen ervan overtuigd is dat we in een complexe situatie zitten en er ons een loodzware taak wacht”, oordeelt de 36-jarige aanvoerder die al sinds 2004 op Daknam vertoeft. “Roeselare was een pure catastrofe. ( zucht) We spelen soms goed voetbal, maar zijn gewoon niet efficiënt genoeg. Vooraan kunnen we het niet afmaken en achterin geven we te veel goals weg. Het is tijd voor een reactie. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en eens voor de spiegel staan. Er is geen excuus meer. We moeten de weg van de nieuwe coach volgen. Nu al opgeven zou verkeerd zijn. Vorig seizoen was zo goed dat de vele problemen werden gemaskeerd. Velen hebben het vertrek van Maâzou onderschat. We beschikten toen over een speler die ons zes maanden lang op een hoger niveau hielp.” S

FRéDéRIC VANHEULE

‘Velen hebben het vertrek van Maâzou onderschat.’

Olivier Doll

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier