Voor het begin van het WK in Brazilië klonken de namen van Daryl Janmaat (24), Bruno Martins Indi (22), Stefan de Vrij (22) en Jordy Clasie (23)nog onbekend in de oren van veel voetballiefhebbers wereldwijd. Intussen kwam daar verandering in, want na de Italiaanse aanvaller Graziano Pellè – die succescoach Ronald Koeman voor 12 miljoen euro volgde naar het Engelse Southampton – slaagden al twee van de drie Nederlandse internationals erin een mooie buitenlandse transfer te versieren.

Rechterflankspeler Janmaat werd als opvolger van Mathieu Debuchy (naar Arsenal) voor 7,5 miljoen euro overgenomen door Newcastle, waar hij voor zes seizoenen tekende. Daarmee vergroot het contingent Nederlanders in de Engelse havenstad tot vier, na doelman Tim Krul, Vurnon Anita en Siem de Jong.

Ook de linksvoetige verdediger Martins Indi profiteerde maximaal van de Zuid-Amerikaanse trip onder bondscoach Louis van Gaal, want hij ging akkoord met een voorstel tot 2018 bij FC Porto. De werkgever van Rode Duivel Steven Defour legde acht miljoen euro op tafel voor de in Portugal geboren Martins Indi, die in augustus 2010 debuteerde in de Kuip. “Dit was het juiste moment om te vertrekken”, verklaarde hij op de officiële website van Feyenoord. “Ik speelde meer dan honderd competitieduels voor de club en heb een WK achter mijn naam staan. Voor Feyenoord is mijn vertrek in financieel opzicht goed, terwijl ik een nieuwe sportieve uitdaging kan aangaan.” Met international Terence Kongolo (20) staat zijn vervanger al klaar. Ondertussen speelde Stefan De Vrij zich nadrukkelijk in de belangstelling van Lazio. Ook zijn vertrek lijkt aanstaande, omdat de Serie A pas eind augustus hervat.

Groot voordeel van deze transferbewegingen is dat Feyenoord, na vele jaren van financiële zorgen, eindelijk weer gezond oogt en er een positief eigen vermogen ontstaat. Drie jaar geleden bedroeg de schuld nog 35 miljoen euro. De clubleiding bepaalde dat 25 tot 50 procent van de inkomsten opnieuw geïnvesteerd mag worden.

Technisch directeur Martin van Geel en de nieuwe coach Fred Rutten moeten in Rotterdam-Zuid dus bouwen aan een volledig nieuwe ploeg. Naast de komst van keeper Warner Hahn (22, FC Dordrecht) was de aanwerving van de transfervrije oud-international Khalid Boulahrouz (32), die voor een jaar tekende, het eerste wapenfeit. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik geen kampioen wil worden. Feyenoord is een topclub die altijd moet meedoen voor de prijzen”, stelde Rutten op de NOS. “Het is nog afwachten hoe de selectie er precies zal uitzien. Maar ik vind dat we voor het hoogst haalbare moeten gaan.”

Op 29 juli staat de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League op het programma, tegen het Turkse Besiktas. Maar bij Feyenoord laten ze zich niet opjagen door die dubbele ontmoeting. Als ze die overleven, wacht nog een play-offduel tegen een niet-kampioen uit een topland. Pas daarna begint de groepsfase van het kampioenenbal. Twee jaar geleden nam Feyenoord voor het laatst deel aan de CL-voorronde. Toen raakte het elftal van toenmalig coach Ronald Koeman niet voorbij Dynamo Kiev.

Op de jaarlijkse Open Dag, voor ruim veertigduizend fans, toonde vooral Rutten zich realistisch. “De strategie van de club is om niet overhaast te werk te gaan, omdat je daarvan op langere termijn spijt kan krijgen”, sprak hij tegenover de NOS.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier