Als KV Mechelen zaterdag de derby tegen Lierse niet wint, mag trainer Marc Brys gaan. Die perceptie creëerde voorzitter Johan Timmermans. Sportief directeur Fi Vanhoof predikt rust.

Timmermans zei vooraf dat hij in de matchen tegen Standard en Lierse 2 op 6 wilde. Mechelen verloor op Sclessin. Als er komend weekend niet gewonnen wordt, ligt de ontslagbrief voor Brys dus klaar?

Fi Vanhoof: “Dat is te extreem gesteld. Het hangt ook af van de mentaliteit van de spelers en van de relatie tussen de spelers en de trainer. Dat speelt meer een rol, je kunt niet winnen op bevel.”

De voorzitter gaf in ‘Het Laatste Nieuws’ kritiek op Brys. “Het kan niet dat een ploeg die vorig jaar een sterk seizoen speelde en dit seizoen een goede start nam, zich altijd moet gaan aanpassen aan de tegenstander.” Wat vindt u?

“Ik ga niet via de media het proces van de trainer maken, dat zijn interne zaken die we binnenskamers zullen oplossen.”

Was deze terugval niet te verwachten? Mechelen liet jaar na jaar zijn beste spelers gaan.

“We verkochten op te korte tijd te veel en te belangrijke spelers. Bij ons gaat het geld van de transfers voor het grootste gedeelte naar de spaarpot voor het stadion. Als je één miljoen krijgt voor een vertrekkende speler en die moet vervangen door een speler die transfervrij is, dan kan de kwaliteit verschillen. Ofwel kies je voor het stadion ofwel kies je voor het sportieve, de combinatie is heel moeilijk en beide zijn belangrijk.

“Het laatste wat we nu moeten doen, is: panikeren. Er staan nog vijf ploegen achter ons en we hebben nog vijf punten meer dan de voorlaatste. Als we door deze periode raken, zullen we er wijzer uitkomen. Mechelen begon indertijd met het idee om jonge gasten aan te trekken, beter te maken en te verkopen. Die theorie hoeft niet overboord, maar de les moet wel zijn dat de jonge gasten het nu een stuk moeilijker hebben dan de generatie die weg is. Vroeger konden we jonge gasten rustig laten beginnen, nu moeten ze er in de eerste klasse direct staan. We moeten ervoor zorgen dat we ook een aantal ervaren spelers hebben die de groep beter kunnen maken.”

Wat nu gebeurt, dat is het scenario waarvoor Peter Maes destijds vreesde.

“Dat weet ik niet. Lokeren heeft zijn volledige ploeg behouden – er kwamen zelfs spelers bij – en zij hebben nu twee punten meer dan wij.

“Ons grote probleem is dat Buyens op het laatste moment nog vertrok en dat daarnaast Geudens dit seizoen door blessureleed nog geen minuut speelde. Iddi is een ander soort middenvelder, terwijl een type Geudens op dit moment nuttiger zou kunnen zijn voor de ploeg. En dat doet niks af aan de kwaliteiten van Iddi, hij is elke week een van onze besten. Naast Geudens missen we ook Van Loo. Ik wil niet alles daarop afschuiven, maar Buyens, Geudens en Van Loo waren vorig seizoen wel titularissen.”

Kan het dat Nong in de wintertransferperiode terugkeert?

“Hij kwam kijken naar onze match tegen Zulte Waregem. Natuurlijk praatte ik toen met hem al even over een terugkeer, maar officieel is er nog helemaal niks. Nong is een spits die weg mag. Als we een aanvaller zoeken, staat hij vanzelfsprekend ook op ons lijstje. Maar er zijn er nog in zijn geval, Leye bijvoorbeeld.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Natuurlijk praatte ik met Nong al over een terugkeer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier