Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Hoe zou het nog zijn met de zaak- RankoStojic ? Er is groot nieuws, zo blijkt. Eindelijk. “De Fifa heeft beslist dat zij er geen verder gevolg aan kan geven,” zegt bondsprocureur Verstringhe, “vooral omdat de termijn al verstreken was toen zij erover gevat zijn. Daar konden wij natuurlijk niets aan doen, het is ook maar zeer laat uitgekomen. Nu is er dus een bericht gekomen van de Fifa, die zegt dat ze geen maatregelen treft tegen Stojic en dat de andere zaken voor de Belgische voetbalbond zijn.

“Dat is dan niet mijn bevoegdheid, maar die van het uitvoerend comité. Wij hebben de zaak onderzocht en advies uitgebracht op basis van de beschikbare gegevens en de afgelegde verklaringen. Dan is de zaak voor wat Stojic betreft overgemaakt aan de Fifa, en voor wat Club Brugge betreft door het uitvoerend comité behandeld. Het probleem dat zich toen stelde, was : waarom heeft Club Brugge ons maar zo laat ingelicht over de zaak ? Het uitvoerend comité heeft toen beslist om niet verder te vervolgen en die mensen niet lastig te vallen. De motivatie daarvoor is mij onbekend.”

Het was op vrijdag 26 januari 2002 dat het uitvoerend comité besliste het dossier door te sturen naar de Fifa. Het Nieuwsblad meldde toen dat het bondsparket in zijn geheim rapport de rol van Club Brugge en vooral van directeur Antoine Vanhove, tevens voorzitter van het sportcomité van de KBVB, had aangeklaagd. Het deed dat omdat het voorval niet aan de bond was gemeld (wat een inbreuk is op de KBVB- en Fifaregels), en omdat een deel van het geld voor de transfer van Milan Lesnjak cash in handen van makelaar Stojic was gestopt in plaats van rechtstreeks aan FC Oblilic betaald. In Het Laatste Nieuws verklaarde Verstringhe toen zelfs dat “meneer Vanhove een meldingsplicht had. Hij komt in elk geval in aanmerking voor een berisping. Misschien moet men ook overwegen hem uit bepaalde functies te schorsen”. Aldus toen de bondsprocureur.

“Ja, omdat ik het dus spijtig vond dat men mij dat niet vroeger had gemeld”, zegt Verstringhe nu. “Als dat was gebeurd op het moment dat men het geld had ontvangen, konden we onmiddellijk optreden. Dat heb ik toen zeer duidelijk gesteld. Nu zegt ook de Fifa : de termijn is verstreken. In het strafrecht is dat ook zo. Al heeft de Fifa in zekere zin ook wel over de grond van de zaak geoordeeld door te zeggen : de betrokken trainers ( Hans Galjé, René Verheyen en Alex Querter, nvdr) hebben zelf gezegd dat hen in ruil voor het geld niets gevraagd was. Waarschijnlijk hebben ze geoordeeld dat er onvoldoende aanwijzingen waren voor omkoping, omdat de betrokkenen gezegd hebben : jamaar, ik heb er niks voor gedaan, er is mij ook niets gevraagd, het geld is mij maar nadien…Om om te kopen, moet je vragen om iets te doen, hé.

“Ik heb daar mijn mening over, maar dat is iets anders. Ik zie in meneer Stojic niet meteen zo’n filantroop.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content