Peter Mangelschots

Eind 2005 besloot de FIFA dat haar eigen systeem om de ranking van nationale ploegen te berekenen veel te ingewikkeld was en daarom bracht het een light versie uit. De nieuwe methode verschilt in details van de oude maar is toch heel wat eenvoudiger.

Het uitgangspunt is simpel: voor elke gespeelde wedstrijd krijgt een land punten. Om dat aantal punten te berekenen worden vier factoren met elkaar vermenigvuldigd.

– Factor 1: de ‘gewone’ punten die het land voor de match krijgt (3, 1, 0 – of uitzonderlijk 2 bij winst met penalty’s)

– Factor 2: het belang van de match (van 1 voor vriendschappelijk tot 4 voor WK-eindronde)

– Factor 3: de waarde van de tegenstander (2 voor de nummer één in de ranking, 1,98 voor de nummer twee, 1,97 voor drie, 1,96 voor nummer vier enz.)

– Factor 4: de gemiddelde waarde van beide continenten (van 0,85 voor Oceanië tot 1 voor Europa)

Tot slot wordt dat product nog eens met 100 vermenigvuldigd. Grote getallen bekken blijkbaar beter …

Om het met een voorbeeld te illustreren: hoeveel punten krijgt België wanneer het zaterdag wint tegen Estland? Daarvoor maken we dus volgende berekening: 3 (gewonnen match) maal 2,5 (WK-voorronde) maal 0,79 (Estland bezet plaats 121) maal 1 (beide continent Europa) maal 100. Ergo: België wint 592,5 punten. Maar bij verlies is het wel: nul.

Dat is zeker niet slecht, maar het kan beter, bijvoorbeeld door een sterk land te kloppen op een eindronde. Toen Frankrijk in 2006 met 1-0 van Brazilië won in de kwartfinale van het WK, won het 2388 punten: 3 (overwinning) maal 4 (eindronde) maal 2 (Brazilië stond op nummer één) maal 0,995 (gemiddelde van Europa en Zuid-Amerika) maal 100.

Om de gewonnen punten van een bepaald jaar te berekenen, wordt het gemiddelde genomen van alle wedstrijden uit dat jaar.

Uiteraard krijgt een land niet zomaar punten bij, er gaan er ook af. De resultaten die ouder zijn dan vier jaar komen te vervallen. Bovendien worden resultaten gaandeweg minder belangrijk. De punten die het afgelopen jaar behaald werden, tellen voor 100 procent mee, degene die een jaar oud zijn voor 50 procent, die van twee jaar terug voor 30 procent en van drie jaar geleden nog voor 20 procent. Zo kan het dat een land een overwinning boekt en toch punten verliest en zakt op de ranking, omdat een ouder resultaat in waarde daalt of – als het vier jaar oud is – helemaal wegvalt. Wanneer België tussen 2003 en 2004 een duik maakt in de ranking, dan heeft dat niet alleen te maken met de slechte resultaten in 2004 (gelijk tegen Litouwen, veel verliesmatchen), maar ook met de devaluatie van de goede resultaten in 2001 en 2002 (WK-kwalificatie en WK).

PETER MANGELSCHOTS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content