WORDT NOG ALTIJD OP HANDEN GEDRAGEN BIJ GLADBACH.

Komt er straks een einde aan de passage van Filip Daems bij Borussia Mönchengladbach, waar de linksvoetige verdediger sinds januari 2005 aan de slag is? Het lijkt mogelijk, want de 35-jarige speler is einde contract en de aanvoerder lijkt niet meer in de plannen te passen van de Zwitserse coach Lucien Favre. Die laatste werd door 238 spelers uit de Duitse competitie verkozen tot beste trainer van de eerste seizoenshelft.

De zevenvoudige Rode Duivel zal overmorgen/vrijdag wel op de invallersbank zitten voor de hervatting van de Bundesliga bij de thuiswedstrijd tegen het Bayern München van Daniel Van Buyten. Kickerjournalist Jan Lustig gaat ervan uit dat de Zweed Oscar Wendt de voorkeur krijgt als linksback en er voor de Spanjaard Álvaro Domínguez centraal in de defensie wordt gekozen. “In het begin van het seizoen begon Filip verrassend genoeg aan de competitie, maar door heupproblemen verloor hij zijn basisplaats op de flank aan Oscar”, weet Lustig. “Die is aanvallender ingesteld en zorgt voor meer diepgang. Oscar bleef staan, in een ploeg die heel dominant en offensief voor de dag komt en uitgroeide tot seizoensrevelatie. Vooral thuis zijn ze moeilijk te verslaan. Tot voor twee jaar kon je hen zien als een counterploeg, nu maken ze het verschil door te spelen op balbezit. Ik vrees dat het voor Filip moeilijk zal worden om zijn basisplaats te heroveren. In de heenronde raakte hij maar aan zes duels, waarin hij eenmaal scoorde. Maar zijn trainer weet wel dat hij altijd op zijn kapitein kan terugvallen bij schorsingen of blessures.”

Lustig sprak op oefenkamp in het Turkse Belek met onze landgenoot, de meest ervaren voetballer in de spelerskern van Gladbach. “Filip tast momenteel wat in het duister over zijn toekomst”, zegt hij. “Hij zat al verschillende malen samen met de clubleiding over de mogelijke opties, maar liet me verstaan dat hij niet op de knieën zal zitten en bedelen om een nieuwe overeenkomst. Aan een afscheid denkt hij naar eigen zeggen helemaal niet. Ik moet ook toegeven dat hij fysiek nog altijd goed zijn mannetje staat tussen al het jonge geweld. Volgens Wendt heeft Filip nog het lichaam van een 25-jarige.”

Er bestaat veel respect voor onze landgenoot bij de Fohlen, waar Daems al 201 Bundesligaduels, 13 goals en 2 assists op zijn teller heeft staan. “Absoluut, hij wordt er nog altijd op handen gedragen”, bevestigt Lustig. “Filip is een echte modelprof en als mens heel correct. Een echte gentleman, altijd vriendelijk en heel geliefd bij de fans.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier