De kleine gifslang, zo luidt de bijnaam van de 62-jarige Romein Massimo Ferrero, die na twaalf jaar de traditieclub uit Genua overnam van de ondernemersfamilie Garrone. Hij kreeg die weinig flatterende benaming van de Italiaanse actrice Monica Vitti, nadat hij een te opdringerige fan van de signora wat klappen verkocht toen die iets te veel avances maakte.

Edoardo Garrone (53) wilde liever niet in detail treden over het bedrag dat werd betaald om Sampdoria over te kopen. Hij is de zoon van de vorig jaar overleden Riccardo Garrone, die in 2002 Sampdoria overnam van de Mantovani’s.Onder hun leiding won de club uit Genua met het gouden aanvalskoppel Roberto ManciniGianluca Vialli de enige Italiaanse landstitel (1991) uit zijn bestaan, de Europabeker voor bekerwinnaars (in 1990 tegen Anderlecht) en vier keer de Italiaanse beker. De Garrone’s waren toen shirtsponsor met hun oliebedrijf ERG. In twaalf jaar saneerde de familie Garrone de club en pompte er meer dan 300 miljoen euro in. “Ik hield mijn woord tegenover mijn familie”, besloot Edoardo Garrone. “Deze club werd financieel stabiel onder onze hoede.”

De nieuwe eigenaar is een echte selfmade man. Zijn school maakte hij niet af, maar hij richtte in 1994 een bedrijfje op dat films produceerde. De boezemvriend van Sylvester Stallone bezit ondertussen over heel Italië zo’n zestig zalen. Als producent kende hij succes met de softpornofilms van regisseur Tinto Brass en de voetbalfilm Ultra. Maar Ferrero heeft nog projecten en ideeën in zijn hoofd, al lopen die soms met een sisser af. Zo was er onlangs ook nog een kleine luchtvaartmaatschappij die failliet ging. Gelukkig voor Ferrero trouwde hij met een vrouw van een steenrijke familie, die grof geld verdient met de export van kaas naar de Verenigde Staten, waardoor er altijd voldoende financiële ruimte voorhanden blijft.

Om te beginnen wil Ferrero de clubhymne veranderen. “Momenteel is dat een horrordeuntje, in niets te vergelijken met de fantastische muziek van AS Roma”, stelde de Romein (zelf afkomstig uit een familie Laziosupporters) vast. “Ik streef naar een kolossaal epos zoals dat van Ben Hur.” Vol verwachting kijkt hij uit naar de bekendmaking van de competitiekalender. En vooral naar de ontmoeting met het Napoli van Rode Duivel Dries Mertens, waar met Aurelio de Laurentiis een andere bekende filmproducent de scepter zwaait.

Sampdoria eindigde afgelopen seizoen in de Serie A op de twaalfde plaats. De Servische coach Sinisa Mihajlovic (45) kreeg prompt een contractverlenging tot 2015 bij de Blucherati, waar de gewezen vrijschopspecialist (zelf ook ex-speler van La Samp) sinds november aan de slag is.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier