De beste Vlaamse ploeg tegen de beste Waalse.

In de NBA zijn ze inmiddels aan de Conference Finals toe, waarbij de beste twee teams van het oostelijke gedeelte het tegen elkaar opnemen en idem dito in het westelijke gedeelte. De beide winnaars van die wedstrijden komen dan tegen elkaar uit in de grote NBA Finals. Ongewild vond dit jaar hetzelfde procedé plaats in de Belgische competitie, waar Bree in de finale uitkomt tegen Charleroi. Bree raakte daar door Aalstar uit te schakelen (Aalstar dat Oostende elimineerde in de eerste ronde), Charleroi plaatste zich door Bergen te verslaan (Bergen dat eerder Luik elimineerde). Zo draaide de play-off dus uit op een boompjesstructuur waarbij de beste ploeg van Vlaanderen het opneemt tegen de beste ploeg van Wallonië.

Een finale geheel volgens de logica trouwens, want Bree eindigde als nummer één in de reguliere competitie, Spirou Charleroi als nummer twee. Toch duikt Bree enigszins als underdog de laatste rechte lijn in. Ondanks het feit dat de Limburgers over de beste basisvijf beschikken, is de kern minder diep en kwalitatief dan die van Charleroi. De Waalse club van voorzitter Eric Somme teert immers al enkele jaren op het grootste budget van België. Daarbovenop komt de vaststelling dat Charleroi dé ploeg was van het slot van dit kampioenschap. Het eindigde de reguliere competitie met tien zeges op rij en klopte daarbij zowat alle play-offploegen: zowel Aalstar, Oostende, Luik, Bergen als Bree gingen voor de bijl. De ommezwaai kwam er toen Charleroi in februari Eddy Casteels ontsloeg en de Kroatische topcoach Drazen Anzulovic inhaalde. Anzulovic maakte in Kroatië naam als coach van KK Zadar en Cibona Zagreb (een vaste waarde in de Euroliga). Ook de inbreng van nieuwkomer Matt Walsh valt niet te onderschatten: de blanke Amerikaanse krullenbol speelde eerder in Griekenland, Spanje én voor de Miami Heat in de NBA. Bovendien is het voor de Spirous al van 2004 geleden dat ze nog eens een prijs wonnen. In 2005 stond Charleroi wel nog in de finale van de play-off, maar verloor toen van … Bree! De zegehonger zal heel groot zijn aan Waalse kant.

Bree kan rekenen op het belangrijke thuisvoordeel tijdens deze play-off (omdat het als eerste eindigde), waardoor een eventuele vijfde beslissende wedstrijd in de eigen Expodroom afgewerkt wordt. Gisteren vond wedstrijd nummer één plaats, er wordt gespeeld naar een best of five (om het eerst drie wedstrijden winnen). Dit is het programma voor de komende finalewedstrijden: donderdag 29 mei om 20 u. 05 in de Spiroudôme, zaterdag 31 mei om 20 u. 30 in de Expodroom. Indien nodig op dinsdag 3 juni weer in de Spiroudôme om 20 u. 05 en op donderdag 5 juni om 20 u. 30 in Bree.

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier