Opgericht: 1926

Voorzitters: Andrea della Valle

Website: http://it.violachannel.tv

Duurste transfer ooit: Alberto Gilardino (14 miljoen euro, AC Milan, 2008)

Palmares: 2 titels, 6 bekers, 1 x EC2

Vorig seizoen in de CL: groepsfase

Hoe gekwalificeerd? Sporting Clube de Portugal: 1-1, 2-2

Vedette: Alberto Gilardino

Alberto Gilardino (27) dankt veel aan de aanwezigheid van Cesare Prandelli als coach. Onder zijn hoede forceerde de international immers in 2003 zijn doorbraak, toen bij Parma. Vijf jaar later loodste Prandelli hem naar Firenze, waar Gilardino opnieuw scoort met de ogen dicht. Drie seizoenen lang worstelde Gila immers met zijn vertrouwen bij AC Milan, dat hem voor 25 miljoen euro had gekocht. Slechts 44 treffers in 132 duels, een te magere productie voor een aanvaller die uitblinkt door zijn kopbalsterkte, het afschermen van de bal en zijn wendbaar-heid in de zestien meter.

tactiek

Een 4-2-3-1-concept met ingestudeerd kortepassesspel óf de lange bal naar diepste spits Alberto Gilardino, dat zijn de variaties waarmee Fiorentina straks hoopt uit te pakken. Vooral tegen sterkere ploegen opteert het team van Prandelli voor een snelle omschakeling en countervoetbal, want er schuilt voldoende snelheid in het team. De flankverdedigers

moeten bij balbezit zo ver mogelijk doorschuiven, om ervoor te zorgen dat Adrian Mutu als hangende spits kan infiltreren en in de buurt van Gilardino kan opereren.

Ook een 4-4-1-1-veldbezetting is mogelijk. Dan komt er naast Cristiano Zanetti en Riccardo Montolivo een extra balveroveraar op het middenveld en wijkt Mutu iets meer uit naar de linkerflank.

Fiorentina beschikt over veel technisch vermogen op het middenveld. De flankspelers zijn handige dribbelaars, terwijl een jong talent als Stevan Jovetic de laatste weken zijn meerwaarde voor het team meermaals liet bewonderen. Hij lijkt klaar voor de definitieve doorbraak.

Alleen heeft de ploeg veel moeite om een voor-sprong vast te houden en vervalt hij dan in onnodige zenuwachtigheid. Het wegvallen van Felipe Melo bevordert dat niet.

trainer

Cesare Prandelli (Ita, 19/08/1957)

Al vier jaar lang is Cesare Prandelli bezig met de uitbouw van Fiorentina. Een persoonlijk project, nadat de club dichtbij het faillissement stond en er sportief nog weinig perspectieven waren. De coach greep terug naar jonge talenten en haalde in de loop van de volgende jaren ervaren spelers in huis, met wie hij in het verleden al succesvol samenwerkte. Klasbakken als Alberto Gilardino en Adrian Mutu haalden op die manier een hoger niveau.

Prandelli is ambitieus en droomt ervan om in 2011 te kunnen meestrijden voor de titel. Hij denkt dus op lange termijn. Bij de fans is Prandelli ongelooflijk populair.

In november 2007, toen zijn echtgenote stierf na ziekte, overwoog hij te stoppen. Maar hij ging toch door, omdat hij zijn doel wil realiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier